, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άσθμα και εγκυμοσύνη

Το άσθμα είναι ένα από τα πιο κοινά νοσήματα που επιπλέκουν την εγκυμοσύνη. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως περίπου 0,5 έως 4% των κυήσεων επιπλέκονται από άσθμα. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι το μητρικό άσθμα σχετίζεται συχνά με σοβαρά δυσμενή συμβάντα της κύησης όπως ο θάνατος του εμβρύου, η πρόωρη διακοπή της κύησης, υπερτασικές διαταραχές ή διαβήτης της κύησης όπως και αιμορραγία πριν και μετά τον τοκετό.
Το άσθμα μπορεί να βελτιωθεί, να σταθεροποιηθεί ή να χειροτερέψει κατά την εγκυμοσύνη και μερικές ανασκοπήσεις δείχνουν τα ακόλουθα στοιχεία:

  • το 1/3 των γυναικών επηρεάζονται αρνητικά
  • το 1/3 βελτιώνεται και
  • το 1/3 παραμένει σταθερό

Οι γυναίκες με σοβαρό άσθμα είναι πιο πιθανό να επιδεινωθούν ενώ οι γυναίκες με ήπιο άσθμα συνήθως βελτιώνονται. Οι αλλαγές στο άσθμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνήθως όμοιες σε επόμενες κυήσεις. Οι παροξύνσεις άσθματος είναι πιο συχνές στο 3ο τρίμηνο και λίγες ασθενείς γίνονται συμπτωματικές κατά τον τοκετό. Φυσιολογικά, οι αλλαγές που σημειώνονται στον έλεγχο του άσθματος κατά την κύηση επανέρχονται στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα 3 μήνες μετά τον τοκετό.
Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι οι έγκυες γυναίκες που επισκέπτονται το τμήμα επειγόντων περιστατικών με σοβαρό άσθμα δεν διαφέρουν από τις γυναίκες που δεν εγκυμονούν σε σοβαρότητα ή σε διάρκεια της κρίσης. Όμως, οι έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζονται λιγότερο επιθετικά, με κορτικοστεροειδή, και έχουν τριπλάσια πιθανότητα να εξακολουθούν να βρίσκονται σε παρόξυνσεις.

Επιδράσεις του άσθματος στη μητέρα και το έμβρυο

α) Οι μητρικές επιπλοκές που σχετίζονται με το μη ελεγχόμενο άσθμα περιλαμβάνουν προεκλαμψία, πρόδρομο πλακούντα, υπέρταση της κύησης, υπερεμεσία της εγκύου, κολπική αιμορραγία, τοξιναιμία, προκλητό και επιπλεγμένο τοκετό, καισαρική τομή και παρατεταμένη νοσοκομειακή παραμονή της μητέρας.
β) Το αίμα του εμβρύου οξυγονώνεται στον ανθρώπινο πλακούντα. Κρίσιμη αναπνευστική ασθένεια της μητέρας όπως μια σοβαρή παρόξυνση του άσθματος, μπορεί να οδηγήσει σε μια πτώση της μητρικής αρτηριακής PO2 και μια έντονη μείωση στην PO2 του εμβρύου και την οξυγόνωση των ιστών.

Έλεγχος άσθματος στην εγκυμοσύνη

Οι στόχοι της θεραπείας του άσθματος στην εγκυμοσύνη έχουν ως στόχο την καλή κατάσταση υγείας και της μητέρας και του εμβρύου.

Ιδιαίτερα οι στόχοι είναι:

  • έλεγχος των ημερήσιων και νυχτερινών συμπτωμάτων
  • διατήρηση της φυσιολογικής ή της καλύτερης πνευμονικής λειτουργίας
  • φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητας
  • πρόληψη σοβαρών παροξύνσεων
  • ελάχιστες δυνατές παρενέργειες από τα φάρμακα
  • γέννηση ενός υγιούς νεογνού


Κοσμάς Καζάνας
Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος
Μεταλλείων Ταύρου 24, Εύοσμος (Πλ. Δημαρχείου)
Τηλ.: 2310 757 535
Κιν.:  6932 628 904
www.pnevmonologos-evosmos.gr
ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.