, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ένας κοσμηματοπώλης που τόλμησε στα χρόνια της κρίσης

της Ελ. Τσαλκατίδου
Μπορεί η κρίση να μην ευνοεί την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, όμως, ο Βαγγέλης Κριτσίμης πηγαίνει κόντρα σε αυτό το… ρεύμα! Γιατί περί τόλμης πρόκειται όταν την στιγμή που άλλοι επιχειρηματίες κλείνουν τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις τους, ο ίδιος τον Φεβρουάριο του 2009 αποφασίζει ν΄ ανοίξει κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Άνω Τούμπας.
Και αν ο έρωτας και ο πολιτισμός ανθίζουν αποδεδειγμένα στα χρόνια της κρίσης, στην περίπτωση του νεαρού Θεσσαλονικιού επιχειρηματία Βαγγέλης Κριτσίμης φαίνεται πως και ο χρυσός… λάμπει αυτή την οχταετία! Να σημειωθεί ότι πέρα από την οικογενειακή επιχείρηση που έχει αναλάβει να «τρέξει», επενδύει παράλληλα και στον αθλητισμό, αφού εδώ και μία τριετία αποτελεί έναν από τους βασικούς χορηγούς της ανδρικής ομάδας βόλεϊ του Άρη. Ο νεαρός επιχειρηματίας μίλησε στην «Karfitsa» για την επιχειρηματική του δράση, για τον κόσμο που στηρίζει την τοπική αγορά της Τούμπας, αλλά και τις λύσεις που ο ίδιος βρίσκει ώστε το αντικείμενό του να είναι ελκυστικό και παράλληλα να έχει αγοραστική κίνηση στα δύσκολα αυτά χρόνια.
– Ποια είναι η ιστορία της επιχείρησής σας;
«Είμαστε 40 χρόνια περίπου στον χώρο του κοσμήματος και εγώ αποτελώ δεύτερη γενιά χρυσοχόων, αφού την επιχείρηση την ξεκίνησε ο πατέρας μου στα μέσα της δεκαετίας του ΄70. Η ιδέα ήταν ν΄ ανοίξει ένα εργαστήριο χρυσοχοΐας, το οποίο όσο περνούσαν τα χρόνια ‘μεγάλωνε’ και έτσι φτάσαμε στο 2009, όταν και αποφασίσαμε ν΄ ανοίξουμε πλέον το δικό μας κατάστημα στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα».
– Ουσιαστικά στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, εσείς αποφασίζετε να επενδύσετε στο επιχειρηματικό κομμάτι. Οχτώ χρόνια μετά, νιώθετε δικαιωμένοι γι΄ αυτήν σας την απόφαση;
«Απόλυτα! Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι το κόσμημα αποτελεί για πολλούς είδος πολυτελείας, αφού πρώτα θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και στη συνέχεια να κάνουν δευτερεύοντα έξοδα, ωστόσο, εμείς είμαστε ικανοποιημένοι. Βέβαια, το παλεύουμε όσο μπορούμε, ρίχνοντας σε κάποιες περιπτώσεις τις τιμές μας και διαθέτοντας κοσμήματα για όλα τα βαλάντια. Αναγνωρίζουμε ότι το δικό μας κομμάτι είναι ένα δύσκολο κομμάτι και περισσότερο κινούμαστε με τα αναγκαία, γάμους, βαφτίσεις, αρραβώνες. Είμαστε εδώ για ευχάριστα και χαρούμενα πράγματα».
– Πώς έγινε η επιλογή της Τούμπας; Η τοπική κοινωνία στηρίζει την αγορά της;
«Η επιλογή της Τούμπας δεν έγινε τυχαία. Η Γρ. Λαμπράκη είναι ένας δρόμος, που έχει ζωή, έχει πολύ κόσμο σε καθημερινή βάση και η αγορά της Τούμπας είναι μία αγορά που έχει τα πάντα, ο καθένας μπορεί να βρει ο,τιδήποτε επιθυμεί. Πράγματι, η τοπική κοινωνία στηρίζει την αγορά της: ο κόσμος θα προτιμήσει να βγει μια βόλτα στη Λαμπράκη από το να κατέβει στο κέντρο και να χάσει τον χρόνο του».
– Κάνετε σχέδια για το μέλλον;
«Είμαστε σε σκέψεις ακόμα, αλλά μελλοντικά θα θέλαμε να επεκταθούμε στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Για την ώρα, πάντως, έχουμε επενδύσει στη σελίδα μας στο ίντερνετ, στο kritsimis.gr, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την επισκεφθούν και να ενημερωθούν για όλα μας τα προϊόντα. Το κομμάτι του ίντερνετ είναι πολύ σημαντικό, αφού όσοι βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης αρέσκονται στο να κάνουν τις παραγγελίες τους μέσω αυτού. Οι υπόλοιποι προτιμούν να επισκέπτονται το κατάστημα!».
ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
Ο Βαγγέλης Κριτσίμης δηλώνει φίλος του αθλητισμού και δη του βόλεϊ, το οποίο στηρίζει εμπράκτως τα τελευταία τρία χρόνια. Όντας φίλαθλος της ομάδας του Άρη, δηλώνει πιστός στρατιώτης του «κιτρινόμαυρου» Ερασιτέχνη και «φωνάζει» παρών όποτε του ζητηθεί.
– Πώς αποφασίσατε να στηρίξετε το τμήμα βόλεϊ του Άρη;
«Καταρχήν, αγαπάω τον αθλητισμό, με τον οποίο έχω ασχοληθεί και εγώ στο παρελθόν σε ερασιτεχνικό επίπεδο και ειδικά το βόλεϊ, το οποίο είναι ένα άθλημα που προσφέρει πολλά συναισθήματα στο θεατή. Επιπλέον, δηλώνω φίλαθλος της ομάδας – είναι ένα ‘μικρόβιο’ που μου μετέδωσε ο πατέρας μου – και σε μία περίοδο πολύ δύσκολη για το τμήμα βόλεϊ θέλησα να είμαι κοντά στους ανθρώπους του ως χορηγός. Αυτό ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και μέχρι σήμερα είμαι δίπλα στο τμήμα».
– Γιατί θελήσατε να βοηθήσετε το βόλεϊ και όχι, για παράδειγμα, το ποδόσφαιρο ή του μπάσκετ του συλλόγου, που είναι πιο λαοφιλή αθλήματα;
«Η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας το βόλεϊ είναι το τρίτο σε δημοτικότητα άθλημα, όμως, η επιλογή μου να το στηρίξω δεν θα μπορούσε να γίνει με αυτό το κριτήριο. Είναι ένα ιστορικό τμήμα του συλλόγου, πολύπαθο λόγω κακών χειρισμών του παρελθόντος, το οποίο κουβαλάει δυσβάσταχτα χρέη του παρελθόντος και έχει βρεθεί σ΄ ένα τέλμα. Εγώ δηλώνω στρατιώτης του Ερασιτέχνη Άρη, αν και στο παρελθόν έχω βοηθήσει τόσο το τμήμα μπάσκετ (βλ. χορηγός στο 1ο Nick Galis Hall) όσο και το ποδοσφαιρικό τμήμα (βλ. διαφημιστική πινακίδα στο «Κλεάνθης Βικελίδης»).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.