, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ένας νέος σύγχρονος χώρος υγείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Σίγουρα όλοι μας έχουμε επισκεφθεί την περιοχή «Λαδάδικα», στο κέντρο της πόλης μας, αλλά πιθανώς λίγοι γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκεται το σύγχρονο νεφρολογικό κέντρο «Αχίλλειον». Γι’ αυτό κι εμείς το επισκεφθήκαμε, στην οδό Μητροπόλεως 8, για να μιλήσουμε με τον κύριο Αλέξανδρο Τουρκαντώνη, διευθύνοντα σύμβουλο του κέντρου, και να μάθουμε περισσότερα…
Κύριε Τουρκαντώνη, τι σας ώθησε στην ιδέα της δημιουργίας του Αχιλλείου Νεφρολογικού Κέντρου;
Η ενασχόληση μου με τον συγκεκριμένο χώρο έχει τις ρίζες της στο οικογενειακό μου περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα στον πατέρα μου, Ακαδημαϊκό Καθηγητή Ιατρικής κ. Αχιλλέα Τουρκαντώνη, η πορεία του οποίου αποτέλεσε πυξίδα για την δική μου προσπάθεια. Αυτή η επιρροή, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι με προγραμματισμό και δουλειά μπορούμε και οφείλουμε να προσπαθήσουμε να πετύχουμε στην Ελλάδα της κρίσης, οδήγησαν στην δημιουργία του Αχιλλείου Νεφρολογικού Κέντρου το 2014.
Γιατί επιλέξατε το κέντρο της Θεσσαλονίκης;
Τόσο για τους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση όσο και για το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, η εύκολη προσβασιμότητα αποτελεί αναγκαιότητα για την διευκόλυνση της καθημερινότητας τους. Το ιστορικό κέντρο της πόλης μας λοιπόν, αποτέλεσε μια ιδανική επιλογή καθώς το πολιτιστικό ενδιαφέρον της περιοχής και οι πολλαπλές επιλογές καταστημάτων αναψυχής συνδυάζονται με την παροχή πλειάδας μέσων μαζικής μεταφοράς και κατά συνέπεια εύκολης προσβασιμότητας, κάτι που αφορά όχι μόνον τους κατοίκους της πόλης, αλλά και αυτούς της ευρύτερης περιοχής που θέλουν να μας επισκεφθούν.
Αληθεύει ότι ο αριθμός των νεφροπαθών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, και που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο (Χ.Ν.Ν.) παγκοσμίως, έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό οφείλεται στην αύξηση που παρουσιάζεται στα ποσοστά των ασθενών που νοσούν από παθήσεις, που αποτελούν τις κυριότερες αιτίες της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρτηριακή υπέρταση. Περίπου το 75% των περιπτώσεων Χ.Ν.Ν. οφείλεται στις συγκεκριμένες παθήσεις.

Ποιοι ασθενείς μπορούν να προσέλθουν στο κέντρο σας;
Ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας και χρήζουν αιμοκάθαρσης κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης καθώς και ασθενείς που επιθυμούν να κάνουν έναν έλεγχο ρουτίνας ή ενδελεχή ιατρική εξέταση. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η σημασία του ιατρικού ελέγχου ως απόλυτου μέσου πρόληψης προκειμένου να βεβαιωθεί κανείς για την υγεία των νεφρών του και να διαφυλαχθεί από ανεπιθύμητες περιπέτειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες παθήσεις των νεφρών αναπτύσσονται αθόρυβα και δύναται να μην τύχουν παρατήρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα κάποιος να νοσεί χωρίς όμως να το γνωρίζει. Η έγκαιρη διάγνωση λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης της νεφρικής νόσου.
Γιατί να διαλέξει κάποιος τη συγκεκριμένη μονάδα;
Δημιουργήσαμε στην καρδιά της πόλης μια πρότυπη Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης με χώρους υψηλής αισθητικής, η αρχιτεκτονική των οποίων παραπέμπει σε φιλικό περιβάλλον πολυτελούς ξενοδοχείου. Στοχεύουμε με απόλυτο επαγγελματισμό στην άριστη εξυπηρέτηση των ασθενών μας καθώς και την ευχάριστη διαμονή των συνοδών τους. Το πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι το Αχίλλειον Νεφρολογικό Κέντρο είναι στελεχωμένο με έμπειρο, άρτια επιστημονικά καταρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που σε συνδυασμό με τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό αποτελούν εγγύηση για το όραμα μας που δεν είναι άλλο από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών ανώτατου επιπέδου που συμβάλλει τα μέγιστα στην βελτίωση της ποιότητάς ζωής των νεφροπαθών.

Αλέξανδρος Τουρκαντώνης
Διευθ. Σύμβουλος Νεφρολογικού Κέντρου «Αχίλλειον»
Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (Π.Ε.Ι.Μ.Χ.Α.)
www.nephrologycenter.gr | 2310.288.110
______________

Έξι προφυλακτικά μέτρα για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς τους θερινούς μήνες


Υπάρχουν συγκεκριμένες προφυλάξεις που θα πρέπει να λαμβάνουμε όλοι κατά τις θερμές ημέρες των καλοκαιρινών μηνών. Ιδίως οι νεφροπαθείς ασθενείς που υποβάλλονται σε τρισεβδομαδιαίο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης χρειάζεται να λάβουν κάποια επιπλέον αλλά απαραίτητα μέτρα ώστε να παραμείνουν υγιείς κατά τους ζεστούς μήνες.
1. Διατηρήστε σωστό ισοζύγιο υγρών
Οι συνήθεις διατροφικοί περιορισμοί στην ημερήσια κατανάλωση υγρών που ακολουθείτε τον υπόλοιπο χρόνο θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται κατά τους θερινούς μήνες. Αποφύγετε τα παγωμένα αναψυκτικά γιατί συχνά προκαλούν στομαχικές διαταραχές καθώς και τον καφέ και τα αλκοολούχα ποτά καθώς προκαλούν αφυδάτωση.
2. Αποφύγετε το αλάτι
Η κατανάλωση άλατος προκαλεί κατακράτηση υγρών και υπέρταση, ακόμα και τους θερινούς μήνες. Αποφύγετε όχι μόνο τη χρήση άλατος καθώς και την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων που είναι πλούσιες σε αλάτι.
3. Προφυλαχτείτε από τον ήλιο
Η νεφροπάθεια συχνά συνοδεύεται από δερματοπάθεια, συνεπώς η χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας και καπέλου είναι απαραίτητη για την προστασία του δέρματός σας.
4. Φορέστε γυαλιά ηλίου
Οι ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί οφθαλμικές διαταραχές πολύ πιο εύκολα και συχνά στους νεφροπαθείς από το γενικό πληθυσμό. Προστατευτείτε με γυαλιά που θα μπλοκάρουν τουλάχιστο το 99% των UVB και το 50% των UVA ακτινών.
5. Προστατέψτε τη φίστουλα σας
Οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς έχουν μια αγγειακή προσπέλαση (φίστουλα) στο χέρι από όπου και συνδέονται στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης. Προτού μπείτε στη θάλασσα να βεβαιωθείτε πως η φίστουλα σας είναι καλυμμένη με αδιάβροχη γάζα. Να κολυμπάτε σε καθαρές θάλασσες ή χλωριωμένες πισίνες και όχι σε μέρη όπου ενδέχεται να υπάρχουν μικρόβια πχ λίμνες, ποτάμια.
6. Καταναλώστε με προσοχή τα καλοκαιρινά φρούτα
Τα φρούτα που ευδοκιμούν τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πλούσια σε κάλιο, ένα στοιχείο που σε υψηλή συγκέντρωση μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες στους νεφροπαθείς και συνεπώς θα πρέπει να καταναλώνονται με ιδιαίτερη προσοχή.
Ρουμελιώτης Κ. Στέφανος
Νεφρολόγος, Αχίλλειον Νεφρολογικό Κέντρο (Μ.Χ.Α.) – Επιστημονικός συνεργάτης
Α΄ Παθολογικής Κλινικής Α.Π.Θ, ΑΧΕΠΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.