Όλα τα ονόματα που ακούγονται για… υποψήφιοι δήμαρχοι! - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Όλα τα ονόματα που ακούγονται για… υποψήφιοι δήμαρχοι!

Η KARFITSA αποκαλύπτει ποιοι «παίζουν» στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης

Νυν δήμαρχοι, πρώην δήμαρχοι, εν ενεργεία και πρώην βουλευτές. Αυτοί πρόκειται να είναι οι «πρωταγωνιστές» των επόμενων δημοτικών εκλογών στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Αν και οι κάλπες αναμένεται να «στηθούν» σε δυόμιση χρόνια, περίπου,  οι συζητήσεις για αυτούς που θα τεθούν επικεφαλής ψηφοδελτίων και θα ριχτούν στην μάχη του σταυρού έχουν ξεκινήσει. Επίσημες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων, με εξαίρεση όσους κάθονται σήμερα στην καρέκλα του δημάρχου δεν έχουν γίνει, ωστόσο τα ονόματα που «παίζουν» για τους δεκατέσσερις δήμους του νομού Θεσσαλονίκης είναι πολλά! «Πηγαδάκια» στήνονται, μαζώξεις οργανώνονται, οι ζυμώσεις καλά κρατούν και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης προβληματίζονται για το μέλλον του… τόπου τους!

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης

Ποιοι είναι όμως εκείνοι που ακούγονται ως υποψήφιοι… υποψήφιοι δήμαρχοι;

Δήμος Καλαμαριάς

Στο δήμο Καλαμαριάς όπως φαίνεται υποψηφιότητα για να καθίσει ακόμα μια θητεία στην καρέκλα του δημάρχου θα θέσει ο σημερινός δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης, υποστηριζόμενος από τις δυνάμεις και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ «παρών» δηλώνει, αν και όπως λέει είναι πολύ νωρίς, και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην περιοχή στις εκλογές του 2014 και πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Λαμτζίδης. Σε ότι αφορά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και τον επικεφαλής αυτού αναμένεται να αποφασιστεί στα ανώτατα κομματικά όργανα του Περισσού και σίγουρα λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές κάλπες του 2019. Ωστόσο, στην περιοχή εκτιμάται ότι υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ θα είναι ο Βικέντιος Αντωνάκης. Αναπάντητο παραμένει μέχρι στιγμής εάν η Αμαλία  Παυλίδου, προερχόμενη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο Καλαμαριάς. Από το χώρο της ΝΔ εκτιμάται ότι ο Στέλιος Ματσαρίδης θα είναι ξανά υποψήφιος. Ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ωστόσο κάνουν λόγο και για υποψηφιότητα «έκπληξη» ψιθυρίζοντας το όνομα του σημερινού βουλευτή και πρώην υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη.

Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη

Στο δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη δεδομένη θεωρείται μια νέα υποψηφιότητα του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη. Τα υψηλά ποσοστά  που έλαβε ο δικηγόρος και αυτοδιοικητικός στις περασμένες δημοτικές εκλογές δημιουργούν την αίσθηση στους αντιπάλους του ότι είναι «ανίκητος». Για το λόγο αυτό δεν είναι λίγα τα στελέχη των παρατάξεων στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, εκλεγμένα και μη, που εξετάζουν το ενδεχόμενο στις εκλογές του 2019 να ριχτούν στην μάχη του σταυρού με το ψηφοδέλτιο του κ. Καϊτεζίδη. Απέναντί του ο σημερινός δήμαρχος θα βρει έναν… γνώριμο πολιτικό του αντίπαλο. Ο λόγος για τον πολιτευτή και επιχειρηματία Νίκο Νυφούδη ο οποίος όπως έκανε ο ίδιος γνωστό μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook θα είναι για τρίτη φορά υποψήφιος δήμαρχος. «Θα είμαι υποψήφιος το 2019 στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και στοίχημα όλα μου τα μαγαζιά ότι θα το κερδίσω» έγραψε χαρακτηριστικά σε μια φωτογραφία του δημαρχείου Πυλαίας. Υποψήφιος υποστηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι και ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρίας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» Απόστολος Αντωνούδης, όπως και ο Οδυσσέας Μάιτα από το ΚΚΕ.

Δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης

Ξανά υποψήφιος δήμαρχος θα είναι για τον δημαρχιακό θώκο Αμπελοκήπων Μενεμένης ο νυν δήμαρχος και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες της KARFITSA και όπως μας αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις «είναι ανοικτό το ενδεχόμενο στελέχη και μέλη της παράταξης Κυρίζογλου να ηγηθούν ψηφοδελτίων. Όλα θα εξαρτηθούν όμως από τις αντικαταστάσεις στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει ο δήμαρχος» λένε χαρακτηριστικά. Πάντα παρών στην διεκδίκηση του δήμου δηλώνει ο για χρόνια αυτοδιοικητικός της περιοχής Γιώργος Κυριλλίδης. Ακόμη, ακούγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον Παράσχο Λάδα. Από την πλευρά του ο Γιώργος Καζαντζίδης δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του για το 2019. Εκτιμάται ότι ο Ηλίας Σμήλιος (γνωστός για τις τελευταίες δράσεις του κατά των πλειστηριασμών) θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Το ΚΚΕ κατά πάσα πιθανότητα θα προτείνει για υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Γιάννη Νοτάκη. Δεν είναι λίγοι οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής που προκρίνουν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Μελίνας Τσομπανοπούλου, μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Δήμος Χαλκηδόνας

Στο δήμο Χαλκηδόνας οι σχετικές συναντήσεις έχουν ξεκινήσει. Πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της KARFITSA στέλεχος της αντιπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα ο Φώτης Κυριακίδης κάλεσε σε… τραπέζι στο οποίο προσέφερε ένα… αρνί όλους τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων, σε ταβερνάκι του Αγίου Αθανασίου συζητήθηκε το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί κοινός βηματισμός μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Οι κινήσεις αυτές, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν είναι αποτέλεσμα, μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας του νυν δημάρχου Γιάννη Τσουκνιδά. Με τον δημαρχιακό θώκο Χαλκηδόνας όμως φαίνεται να «φλερτάρει» και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπίκος, ο οποίος προς το παρόν κρατά στάση αναμονής και δεν απαντά ούτε θετικά ούτε αρνητικά σε όσους τον ρωτούν εάν θα είναι υποψήφιος. Για τον ίδιο δήμο «παίζει» για την θέση του επικεφαλής ψηφοδελτίου το όνομα του Μαυρούδη Μηντσιούδη. Εκτιμάται ότι και ο Αριστείδης Αραμπατζής θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Πολλοί από τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής εκτιμούν επίσης ότι μπορεί να προκύψει κι άλλη υποψηφιότητα προερχόμενη από την παράταξη του κ. Αραμπατζή, αυτή του Μάκη Κούρα. Από τον χώρο του ΚΚΕ ακούγεται το όνομα του Σάββα Μωυσίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση που ο Γιάννης Τσουκνιδάς αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος τότε τον δημαρχιακό θώκο Χαλκηδόνας θα διεκδικήσει ο Αλέξανδρος Μανάκης.

Δήμος Βόλβης

Στο δήμο Βόλβης οι υποψήφιοι για υποψηφιότητα δήμαρχοι θα καθυστερήσουν να εμφανιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας καμία συζήτηση αναφορικά με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του 2019 δεν γίνεται στην περιοχή. Όπως δηλώνει ο νυν δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας, ο ίδιος σκοπεύει να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των συμπολιτών του. Βέβαιη, θεωρείται και η υποψηφιότητα της Βάσως Πολυζωίδου από το ΚΚΕ. Από το χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι Γιώργος Νανάκος και Δημήτρης Στοΐτσας, αντίστοιχα, δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Ξανά υποψήφιος αναμένεται να είναι ο σημερινός δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης. Για την ίδια θέση ακούγεται πως ενδιαφέρεται ο πρώην δήμαρχος της περιοχής Νίκος Μπάτος παρά το γεγονός ότι άνθρωποι του περιβάλλοντός του διαρρέουν το αντίθετο. Σε ότι αφορά τους σημερινούς επικεφαλής «κλειστά» κρατά τα χαρτιά του ο Δημήτρης Σαραμάντος, επίσης πρώην δήμαρχος. Υποψήφιοι αναμένεται να είναι ξανά οι Γρηγόρης Εδιρνέλης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Άγγελος Θέμελης.

Δήμος Λαγκαδά

Στον δήμο Λαγκαδά, κινητικότητα και «πηγαδάκια» όπως μας διαβεβαιώνουν έμπειροι αυτοδιοικητικοί, δεν υπάρχουν. Δεδομένη θεωρείται η κάθοδος σε εκλογές των σημερινών επικεφαλής των παρατάξεων, δηλαδή του νυν δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη και του πρώην δημάρχου Γιάννη Αναστασιάδη. Υποψήφια δήμαρχος εκτιμάται πως θα είναι επίσης η Μαρκέλα Ταυρίδου. Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος και για τον πρώην δήμαρχο Ασσήρου, Δημήτρη Ράβναλη. Ορισμένοι θεωρούν ότι θα ανακοινώσουν υποψηφιότητα και οι Κώστας Πετρίδης (πρώην αντιδήμαρχος Ασσήρου), Γιάννης Ταχματζίδης και Αστέριος Σισκούδης.

Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου

Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου. Και εδώ ένας πρώην αναμένεται να ριχτεί με τα… μούτρα στην μάχη του σταυρού. Ο λόγος για τον Στάθη Λαφαζανίδη ο οποίος θεωρείται πως θα είναι σίγουρα υποψήφιος δήμαρχος. Τον δημαρχιακό θώκο θα διεκδικήσει για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας και ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης. Δεν έχουν ξεκαθαρίσει την στάση που θα κρατήσουν οι Ανέστης Βασιλειάδης και Φάνης Παπαδόπουλος.

Δήμος Δέλτα

Στον δήμο Δέλτα η ονοματολογία καλά κρατεί. Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου Μίμη Φωτόπουλου. Πληροφορίες της KARFITSA θέλουν και τον πρώην δήμαρχο της περιοχής Γιώργο Γλώσση να σχεδιάζει να ριχτεί εκ νέου στη μάχη του σταυρού. Ένα όνομα που επίσης «παίζει» στα «πηγαδάκια» της περιοχής είναι αυτό του Δημήτρη Σκουλαριώτη, στελέχους της παράταξης Φωτόπουλου και υποψήφιου βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου ακούγεται και το όνομα του γιου του πρώην δημάρχου της περιοχής και σημερινού αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Γιουτίκα, ο οποίος ωστόσο δηλώνει πως επιθυμεί να είναι υποψήφιος βουλευτής, προφανώς με τη ΝΔ. Πληροφορίες της KARFITSA ωστόσο, θέλουν γύρω από το πρόσωπο του κ. Γιουτίκα να έχει δημιουργηθεί μια κίνηση από πρώην και νυν αυτοδιοικητικούς της περιοχής που σκοπεύουν να καταρτίσουν ψηφοδέλτιο με τον σημερινό αντιπεριφερειάρχη να τίθεται επικεφαλής αυτού. Ορισμένοι προεξοφλούν επίσης ότι υποψήφιος δήμαρχος θα είναι και ο πρώην δήμαρχος Εχεδώρου Σπύρος Σταματάκης μετά την εκλογή του Γιώργου Αρβανιτίδη στη βουλή. Δεδομένου μάλιστα πως πριν τις δημοτικές εκλογές του 2019 θα προηγηθούν βουλευτικές στις οποίες θα συμμετέχει ο κ. Αρβανιτίδης, τότε θεωρείται βέβαιον ότι ο τελευταίος θα απομακρυνθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση. Μετά την παραίτηση Ουζούνη από τη θέση του δημοτικού συμβούλου ακούγεται πως επικεφαλής της παράταξης θα αναλάβει είτε ο Δημήτρης Ζακαλκάς είτε ο Στέφανος Λιακόπουλος. Ως υποψήφιοι για την υποψηφιότητα στο δήμο Δέλτα ακούγονται επίσης οι Ανέστης Πετρίδης και Πασχαλίνα Χατζηκυριάκου.

Δήμος Θερμαϊκού

Εκείνος ο οποίος θα είναι σίγουρα υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού είναι ο Γιάννης Μαυρομάτης. Για την ίδια θέση μάχη, όπως δηλώνει, σκοπεύει να δώσει και ο πρώην αντινομάρχης του Παναγιώτη Ψωμιάδη, Γιώργος Τσαμασλής ο οποίος έχει ξεκινήσει ήδη την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του με παλιά και νέα στελέχη. Το χρίσμα του ΚΚΕ αναμένεται να λάβει η  Κωνσταντίνα Μώραλη. Και ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Σπύρος Κουζινόπουλος.

Δήμος Παύλου Μελά

Στο δήμο Παύλου Μελά εκτιμάται πως στην μάχη του σταυρού θα ριχτούν οι σημερινοί επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο. Βέβαιη είναι η υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη όπως και του πρώην δημάρχου της περιοχής Διαμαντή Παπαδόπουλου. Υποψήφιοι δήμαρχοι αναμένεται να είναι επίσης ο Τάσος Σταμπουλής που στις προηγούμενες εκλογές είχε «κατέβει» υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Βούρτσας που ήταν ο υποψήφιος του ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι Γιάννης Μοσχούλας και Γιώργος Λίλτσης. «Παρών» φαίνεται πως δηλώνει και ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης, επικεφαλής της παράταξης του οποίου είναι ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος.

Δήμος Νεάπολης- Συκεών

«Υπάρχουν πολλοί Αλεξανδρινοί στρατηγοί». Με αυτή τη φράση σχολιάζει στην KARFITSA έμπειρος αυτοδιοικητικός του δήμου Νεάπολης Συκεών, όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Μπορεί οι εκλογές του 2019 να είναι μακρινές ωστόσο ζυμώσεις γίνονται. Εκτιμάται ότι από την παράταξη του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη υπάρχουν ορισμένοι (οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο και για εν ενεργεία αντιδημάρχους) οι οποίοι θα θελήσουν να βγουν μπροστά και να ηγηθούν ενός άλλου ψηφοδελτίου. Εκτός από τον Σίμο Δανιηλίδη που θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος εκτιμάται ότι και ο πρώην δήμαρχος Γρηγόρης Χατζησάββας θα  ζητήσει την ψήφο των συνδημοτών του. Ακούγεται ωστόσο, ότι ο Μιχάλης Πάππου, αναπληρωτής γραμματέας ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης θα ενδιαφερόταν να είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου. Ξανά υποψήφιος δήμαρχος αναμένεται να είναι και ο Νίκος Φασφαλής, που στις περασμένες εκλογές είχε τη στήριξη της ΝΔ. Για τον δήμο Νεάπολης Συκεών ακούγονται επίσης οι  Χρήστος Γιανέρης και  Χαράλαμπος Βελλής. Αίνιγμα για δυνατούς λύτες είναι και η περίπτωση του Νάκη Λαδόπουλου. Ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης που στις περασμένες εκλογές δεν ήταν υποψήφιος δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να επαναδραστηριοποιηθεί στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μένει να δούμε εάν το 2019 θα είναι το κατάλληλο timing.

Δήμος Θέρμης

Τέλος, στο δήμο Θέρμης βέβαιο θεωρείται ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος. Αυτοδιοικητικοί της περιοχής σχολιάζουν ότι «ο κ. Φάμελλος θα είναι τουλάχιστον βουλευτής σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος, επομένως δεν θα έχει χρόνο να ασχοληθεί». Έτσι μέχρι στιγμής, εκτός από τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο, ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιοι οι Θεοφάνης Καρκατζούνης και Δημήτρης Βλαχομήτρος. Από τον χώρο της ΝΔ εάν αποφασίσει η αξιωματική αντιπολίτευση την αυτόνομη κάθοδό της στην συγκεκριμένη περιοχή ακούγεται το όνομα του Κώστα Μιχαηλίδη. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συζητηθεί και εάν ο Απόστολος Πράτανος, επικεφαλής της σημερινής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο θα τεθεί επικεφαλής του εκεί ψηφοδελτίου.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ