«Όχι άλλο… κλάμα» - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι

«Όχι άλλο… κλάμα»

Του Νίκου Καραμανλή

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει, λέει ο θυμόσοφος λαός. Μία παροιμία που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της σημερινής κυβέρνησης. Δυστυχώς, όμως, κάθε ημέρα που περνά χωρίς να «σπάνε αβγά», η οικονομία διολισθαίνει και η κοινωνία απελπίζεται. Γι’ αυτό και μόνο θυμό μπορεί να προκαλέσει η ρητορική του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος –ως… απλός παρατηρητής και όχι ως υπουργός– υποστήριξε ότι «στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είναι “βαποράκια” συμφερόντων που θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία». Ωστόσο, έσπευσε να δηλώσει πίστη στο κόμμα, ξεκαθαρίζοντας ότι «το ερώτημα δεν είναι μόνο ατομικό για το αν θα ψηφίσω. Έχω γαλουχηθεί εντελώς στη λογική των συλλογικών αποφάσεων, δεν είμαι στην Αριστερά για να κάνω προσωπική καριέρα».

Τι λέει με απλά λόγια ο κ. Σκουρλέτης; Ότι για ακόμη μία φορά διαφωνεί με αυτά που η κυβέρνηση υπέγραψε στο πλαίσιο του τρίτου και πιο σκληρού μνημονίου –αυτού που προήλθε από την παράλογη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη–, αλλά φυσικά θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την πώληση της ΔΕΗ, γιατί είναι πιστός στις… συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, δεν χάνει ευκαιρία να εξαπολύσει κατηγορίες εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας επί λέξει: «Ας μην κάνει η ΝΔ ότι δεν καταλαβαίνει. Ως προς τα πολιτικά “βαποράκια” που επιδιώκουν και προωθούν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, είναι σαφές ότι αναφέρομαι σε αυτήν». Πού το στηρίζει αυτό; «Δεν μπορώ να το αποδείξω αυτό, αλλά είναι πολιτική εκτίμηση», είναι η απάντησή του κι όποιος κατάλαβε… κατάλαβε. Για την ιστορία, να διευκρινίσουμε πως είναι ο ίδιος υπουργός που κατήργησε τον νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ» και τώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και η «μεγάλη».

Είναι λογικό –και έως έναν βαθμό σεβαστό– ότι οι αποκρατικοποιήσεις ερεθίζουν το DNA της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης, γι’ αυτό και κάνουν τα αδύνατα δυνατά είτε για να τις καθυστερήσουν είτε για να επιρρίψουν ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλον. Όμως για το «σκότωμα» της τιμής δεν φταίει ούτε η ΝΔ, ούτε τα «βαποράκια» που καταγγέλλει ο κ. Σκουρλέτης, αλλά η κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος. Η τιμή της μετοχής σήμερα κυμαίνεται στα 2,7 ευρώ, ενώ το 2014 –εν όψει ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ»– είχε ξεπεράσει ακόμα και τα 12 ευρώ. Τότε τα «συμφέροντα» δεν ήθελαν να αγοράσουν φτηνά;

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς βαθύς γνώστης των οικονομικών για να αντιληφθεί πως ο εναγκαλισμός του κράτους με τις ΔΕΚΟ είναι σαν τον εναγκαλισμό του βόα. Μια αγκαλιά που προκαλεί ασφυξία, πόνο και στο τέλος θάνατο. Όταν λοιπόν μια αποκρατικοποίηση γίνεται στις… καθυστερήσεις και με το μαχαίρι στον λαιμό, η τιμή προφανώς και θα είναι πολύ χαμηλή από την πραγματική αξία της μετοχής. Γι’ αυτό όμως δεν φταίει κανείς άλλος, πλην αυτών που επί χρόνια δημιουργούν προσκόμματα.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ