Όλα ανοιχτά για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό - Karfitsa.gr
Οικονομία

Όλα ανοιχτά για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ζωντανό το σενάριο του ακατάσχετου

stathakis1Ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να μην είναι συμβατοί με τα κριτήρια ένταξης του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης διαφορών όταν αυτά οριστικοποιηθούν, άφηναν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την συνάντηση που έγινε με τους θεσμούς και η οποία ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Κυριακής. Στην συνάντηση εκτός από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη, βρέθηκαν ο Γ.Γ.Δ.Ε κ. Γ Πιτσιλής και εκπρόσωποι του ΤΧΣ και της ΤτΕ ώστε υπάρχει η άποψη όλων των πλευρών.

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε μετά την συνάντηση ότι χρειάζεται ακόμη πολύ τεχνική δουλειά μέχρι και την συμφωνία γα το νομοσχέδιο. Το ένα ζητούμενο είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέγονται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα εντάσσονται στην ρύθμιση αυτή. «Εμείς θέλουμε στην ρύθμιση να εντάσσονται οι πάντες. Ωστόσο, χρειάζεται πολύ τεχνική δουλειά που θα πρέπει να γίνει μέχρι να καταλήξουμε στα κριτήρια αξιολόγησης», ανέφερε η πηγή του υπουργείου.

Η ίδια πηγή τόνισε επίσης ότι πρέπει να διανυθεί ακόμη αρκετός δρόμος και για τα εργαλεία των ρυθμίσεων που θα αφορούν τις οφειλές προς το δημόσιο, δηλαδή, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Είναι δεδομένο και είναι θέση μα επί της αρχής ότι δεν θα γίνονται ρυθμίσεις σε περιπτώσεις φοροκλοπής (πρόστιμα για φοροδιαφυγή) αλλά και φόροι που παρακρατούνται υπέρ τρίτων όπως είναι οι ασφαλιστικές εισφορές ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και ο ΦΠΑ» είπε για να προσθέσει ότι πλέον το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα εργαλεία διευθέτησης οφειλών που θα χρησιμοποιεί σε περιπτώσεις εξωδικαστικών συμβιβασμών.

Σε ότι αφορά το κούρεμα και του κεφαλαίου των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία η ίδια πηγή δεν το απέκλειε αλλά τόνιζε ότι θα αποτελεί την «ύστατη επιλογή». Λόγω ενός ταξιδιού που θα κάνει ο κ. Σταθάκη στην Ρώμη η επόμενη συνάντηση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.

Ζωντανό το σενάριο του ακατάσχετου

Ζωντανό είναι ακόμη το σενάριο του ακατάσχετου ή καλύτερα του προστατευμένου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις που αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αυτοκαταγγελία αδήλωτων εισοδημάτων.

Μετά την συνάντηση που είχε ο υπουργός Oικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο ΓΓ δημοσίων εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής με τους εκπροσώπους των δανειστών κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου παραδέχθηκε ότι υπάρχει διαφωνία για τον ακατάσχετο αλλά βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη των θεσμών τον Σεπτέμβριο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ είχε πει ότι το θέμα του ακατάσχετου ή μερικώς ακατάσχετου λογαριασμού όπου θα συγκεντρώνονται οι εισπράξεις από ηλεκτρονικές πληρωμές μάλλον δεν περνάει από τους θεσμούς και θα πρέπει να αναζητηθούν αλλά κίνητρα για την προώθηση του πλαστικού χρήματος.

Πάντως από την πλευρά των θεσμών εκφράστηκαν επιφυλάξεις εκτός των άλλων από τoν συνδυασμό της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και του ακατάσχετου – ή μερικώς ακατάσχετου – λογαριασμού και ζητήθηκαν διευκρινήσεις ώστε να αποφευχθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σε διαπραγμάτευση βρίσκεται επίσης και το πακέτο των κινήτρων που θα δίνεται σε μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να χρησιμοποιούν περισσότερο πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Ωστόσο, και αυτό το θέμα θα συνεχίζει να συζητείται και τις επόμενες μέρες.

Ένα δεύτερο θέμα το οποίο συζητήθηκε στην συνάντηση ήταν η λειτουργία της ανεξάρτητης υπηρεσίας δημοσίων εσόδων. Ειδικότερα συζητήθηκε η αναγκαιότητα να συνταχθεί το ταχύτερο δυνατό ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την νέα υπηρεσία.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Oικονομικών τόνισε επίσης ότι κατά την συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης της εισπραξιμότητας των φόρων και ειδικότερα ο ΦΠΑ όπου καταγράφεται για την Ελλάδα η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή εκτός της ΕΕ.news247.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ