, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αυστρία: Η ευρωζώνη μπορεί και χωρίς την Ελλάδα

Η ευρωζώνη θα μπορούσε να συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς την Ελλάδα, δήλωσε ο αυστριακός αντικαγκελάριος Μίχαελ Σπίντελεγκερ σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, και υποστήριξε πως θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για τη διατήρηση του ευρώ.
Ο Σπίντελεγκερ, ο οποίος είναι και υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, πρόσθεσε πως έρευνα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών καταλήγει στο συμπέρασμα πως χωρίς το ευρώ η ανεργία στην Αυστρία θα αυξανόταν κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες και το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά ένα δέκατο.
Ο ίδ αναμένει πως η αυστριακή βουλή θα ψηφίσει την ερχόμενη Τετάρτη τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος, όπως είπε, αποτελεί ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και στην πραγματικότητα είναι η «ομπρέλα διάσωσης» για τις προβληματικές χώρες.
Σύμφωνα με τον αυστριακό αντικαγκελάριο, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει στο μέλλον να παραχωρήσουν αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες, καθώς, όπως παρατήρησε, δεν μπορεί να υπάρξει κοινό νόμισμα χωρίς μια κοινή νομισματική πολιτική. Μάλιστα, ο ίδιος υποστηρίζει μια Ενωση Σταθερότητας, που χρειάζεται έναν επίτροπο νομισματικής πολιτικής με περισσότερα δικαιώματα.
Ο Σπίντελεγκερ είπε ακόμη πως εξακολουθεί να είναι «οπαδός» της Αγκελα Μέρκελ, η οποία, όπως επισήμανε, είναι μια πολύ ευφυής πολιτικός και ο ίδιος χαίρεται που αυτή εκπροσωπεί καλά και τους αυστριακούς φορολογούμενους στο τραπέζι των Βρυξελλών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.