"Δεν πληρώνω" και "δεν θα πληρωθώ" - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι Μελίνα Καραπαναγιωτίδου

“Δεν πληρώνω” και “δεν θα πληρωθώ”

Της Μ. Καραπαναγιωτίδου

Ο Νομπελίστας Ντάριο Φο έγραψε το “δεν πληρώνω, δεν πληρώνω” και μέχρι πρότινος το “έργο” το είδαμε πολλές φορές. Τελευταία όμως, στη χώρα μας – κατά παγκόσμια πρωτοτυπία – ανεβαίνει άλλη… “παράσταση” και μάλιστα απο φορολογούμενους πολίτες που λένε “δεν θέλω να πληρωθώ, δεν θέλω να πληρωθώ”. Μόνο έτσι εξηγείται, το γεγονός οτι χιλιάδες Έλληνες δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης (80.000.000 ευρώ του προϋπολογισμού) αλλά μέχρι στιγμής ελάχιστοι το διεκδικούν! Ενώ ο χειμώνας βρίσκεται ένα μήνα πριν το τέλος του, μόλις 7.0οο.000 ευρώ εκταμιεύτηκαν για όσους υπέβαλαν σχετικές αιτήσεις!Τα υπόλοιπα εκατομμύρια μένουν στα αζήτητα.Βεβαίως και θα υπάρχει μεγάλο ποσοστό αυτών που σταμάτησαν να θερμαίνονται με πετρέλαιο, αλλά και πάλι είναι εντυπωσιακό ότι… “λιμνάζουν” χρήματα που οι δικαιούχοι τους σε μια τόσο δύσκολη οικονομική κρίση αρνούνται να διεκδικήσουν. Και ακριβώς σ΄ αυτά τα συμπεράσματα -που προκύπτουν από αυτή την άρνηση – θέλω να σταθώ, αν και αμφιβάλλω οτι έγιναν αντιληπτά στο υπουργείο οικονομικών. Δική μου βεβαιότητα ειναι οτι οι περισσότεροι πολίτες είναι τόσο απογοητευμένοι με τη γραφειοκρατία, που προτιμούν να χάσουν χρήματα παρά να μπλέξουν μαζί της.

Έχει μπει στο πετσί μας, ότι από το δημόσιο δεν παίρνεις παρά μόνο πληρώνεις και πληρώνεις, οποτε γιατί να ταλαιπωρηθείς και απο πάνω; Κι αυτό την ώρα, που η χώρα ελπίζει και περιμένει επενδύσεις, για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, δηλαδή κάποιοι να βάλουν λεφτά από την τσέπη τους και να υποστούν τα γραφειοκρατικά… βασανιστήρια που τους υποβάλει το σύστημα! Όμως, υπό τον ίδιο φόβο χιλιάδες δικαιούχοι, ουτε καν συγκεντρώνουν δικαιολογητικά ώστε να λάβουν τα νόμιμα και υποσχεθέντα ενός επιδόματος.

Η… περιφρόνηση αυτή πρέπει να θορυβήσει τους κυβερνώντες και για άλλουs λόγουs. Ίσως πρέπει να αντιληφθούν ότι η απογοήτευση και ο φόβος της γραφειοκρατίας έχουν διαταράξει και αποδομήσει τον κυριότερο συνδετικό ιστό στις σχέσεις κράτους- πολίτη, την εμπιστοσύνη. Χωρίς αυτήν κανένα σχέδιο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, καμία πρόοδος δεν θα υπάρξει και όλα θα μείνουν στα… αζήτητα

Η είδηση: Ειδοποιητήρια αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών σε 140.000 φορολογούμενους που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, αλλά δεν έχουν αξιοποιήσει μέχρι στιγμής τη δυνατότητα αυτή. Σημειώνεται ότι ενώ για το 2012 (από την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης) είχε προβλεφθεί κονδύλι στον προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, ύψους 80 εκατ. ευρώ, τελικά διατέθηκαν μόνο 7 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο για το επίδομα διατέθηκαν 15 εκατ. ευρώ, ενώ για όλο το έτος η πρόβλεψη δαπάνης από το υπουργείο είναι 270 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, ενώ για οικογένειες χωρίς παιδιά το όριο αυξάνεται στα 35.000 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα απο τα τρία πρώτα προστατευόμενα τέκνα για οικογένεια με παιδιά. Επιπλέον, η ακίνητη περιουσία των δικαιούχων του επιδόματος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει (αντικειμενική αξία) τα 150.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 200.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ