Αχρεωστήτως χρεωθέν: Το κατοχικό Δάνειο. - Karfitsa.gr
Uncategorized

Αχρεωστήτως χρεωθέν: Το κατοχικό Δάνειο.

της Βίκης Νάκου

NAKOU_m1της Βίκης Νάκου*

Η εικόνα σε όλους μας απτή,αδρή και συλλογική. Είτε από τις αναφορές των γονιών και των παππούδων μας, είτε από το ιστορικό και αρχειακό υλικό της γερμανικής Κατοχής στην πατρίδα μας. Αποστεωμένοι άνθρωποι, σκελετωμένα παιδιά, εξαντλημένοι γέροντες, άνθρωποι σωριασμένοι καθημερινά κατά χιλιάδες στους δρόμους της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων και περιοχών.

Η Ελλάδα του ‘41- ‘44, είναι μια άλλη Ελλάδα. Πιό φτωχή από ποτέ. Πιο πεινασμένη από πάντα. Η απόλυτη φτωχοποίηση και πείνα του Ελληνικού λαού οφείλονταν στο
γεγονός ότι η χώρα μας υποχρέωθηκε – εκτός από την καλύψη των δαπανών για τη διαβίωση των Γερμανικών στρατευμάτων – να δώσει στους Γερμανούς ένα σημαντικό ποσό ως δάνειο,μέρος του οποίου χρησιμοποιήθηκε και για τον πόλεμο στη Βόρεια Αφρική.( 476 εκατ, Κατοχικά Μάρκα.

Ο Ξενοφών Ζολώτας είχε αποκαλύψει ότι «ακόμα και ο ίδιος ο Χίτλερ όχι μόνο είχε αναγνωρίσει τα δάνεια του Γ’ Ράϊχ από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά είχε δώσει εντολή και είχε αρχίσει η διαδικασία εξόφλησή τους». Η Ελλάδα από τη λήξη του πολέμου και της Κατοχής δεν έπαυσε να ζητά επίσημα από την Γερμανία να «κλείσει» η εκκρεμότητα του δανείου. Από το 1965 που πρωτοπήγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως απεσταλμένος του
Γεωργίου Παπανδρέου μέχρι τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον  Κάρολο Παπούλια, που ζήτησε συνολική διαπραγμάτευση, ως τον Θεόδωρο Πάγκαλο οι απαντήσεις των Γερμανών ποικίλουν ανάλογα την συγκυρία και την εποχή.

Στον Ανδρέα Παπανδρέου απάντησαν ότι η Γερμανία είναι χώρα  διαιρεμένη και μόνο με την ενοποίησή της μπορεί να επιτευχθεί η αποπληρωμή. Στον Αντώνη Σαμαρά το 1991-μετά την ενοποίηση της Γερμανίας- ο τότε Γερμανός Υπ.Εξ., κ.Γκένσερ  έδωσε σε απόλυτο ύφος αρνητική απάντηση. Στον Κάρολο Παπούλια που ζήτησε συνολική διαπραγμάτευση του ζητήματος, η Γερμανική Πλευρά εντός μισής ώρας έδειξε με υπεροπτικό ύφος, ότι
δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Ακόμα και όταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος έθεσε το  ίδιο θέμα, η απάντηση που δέχθηκε ήταν ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι παράλογο, διότι η Γερμανία από την ένταξή μας στην Ε.Ε.,έχει προσφέρει πολλά χρήματα μέσα από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο Ελληνικός Λαός θύμα πολλών και δυσκόλων περιστάσεων στην νεώτερη ιστορία του, ως ελεύθερος και πληρεξούσιος του τόπου του, αναμένει τη δικαίωση του σε ηθικό αλλά και υλικό μέτρο. Χωρίς εκπτώσεις. Σήκωσε στις πλάτες του ένα βάρος που δεν του άνηκε. Χρέος ενός άλλου λαού που αρνείται πεισματικά να το  πληρώσει. Ο Γερμανικός Λαός, οφείλει να δοκιμάσει την ιστορική του κάθαρση, την κοινωνικοπολιτική του υπόσταση αλλά και την Ευρωπαϊκή του ταυτότητα μέσα από την παραδοχή και τακτοποίση της οφειλής του. Η αξιοπρέπεια, το θάρρος αλλά και η αλήθεια έχουν αυτή τη διαδρομή για την Ευρώπη της Αλληλεγγύης, της Ενότητας και των Πολιτών.

Εμείς οι Έλληνες πλέον ΔΕΝ περιμένουμε. Απαιτούμε.

ΥΓ: * Το άρθρο αφιερούται ως ελάχιστη ευγνωμοσύνη στη μνήμη του παππού μου Χρήστου Θεοδώρου Νάκου, που εκτελέσθηκε στις 23-10-1943 στην Ήπειρο όπως και στους νεκρούς αλλά και επιβιώσαντες αυτής της Ηρωϊκής Γενιάς.

* Η  Βίκυ Νάκου είναι Αντιπρόεδρος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ