, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Βλάβες του αρθρικού χόνδρου – Θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Η βλάβη του αρθρικού χόνδρου αποτελεί μια συχνή κλινική οντότητα όχι μόνο στην τρίτη ηλικία αλλά και σε νέους ανθρώπους. Στις νεώτερες ηλικίες οφείλεται συνήθως σε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων καθώς και σε παθήσεις όπως η διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα (ατελής αιμάτωση σε τμήμα του οστού με αποτέλεσμα αποκόλληση του αρθρικού χόνδρου).

Στις μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζεται με την μορφή εκφυλιστικής νόσου, την οστεοαρθρίτιδα.

Ο χόνδρος διαθέτει μικρό δυναμικό αναγέννησης και αυτοεπιδιόρθωσης. Μετά από κάκωση στην άρθρωση ή την εμφάνιση διαχωριστικής οστεοχονδρίτιδας, το εναπομείναν κενό του χόνδρου δημιουργεί συμπτώματα πόνου, οιδήματος καθώς και μηχανικής εμπλοκής, τα οποία οφείλονται στα αποσπασθέντα τμήματα του χόνδρου που ερεθίζουν τον αρθρικό υμένα – υμενίτιδα – και παρεμβάλλονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών.
Τα συμπτώματα αυτά οδηγούν στην απόσυρση του ατόμου από τις σωματικές δραστηριότητες. Αν η βλάβη του χόνδρου παραμείνει δίχως θεραπεία θα οδηγήσει σε πρόωρη εκφύλιση της άρθρωσης – δευτεροπαθής οστεοαρθρίτιδα.
Η θεραπεία με αυτόλογα βλαστοκύτταρα (βλαστοκύτταρα που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή), αποτελεί μια νέα υποσχόμενη μέθοδο στον ταχέως εξελισσόμενο τομέα της αναγεννητικής ιατρικής.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των βλαστοκυττάρων βασίζονται:

  • στη δυνατότητα τους να επικολλούνται στο σημείο της βλάβης και να διαφοροποιούνται σε κύτταρα του αρθρικού χόνδρου
  • στην ικανότητα τους να απελευθερώνουν ενεργούς παράγοντες που προάγουν την αναγέννηση του αρθρικού χόνδρου και
  • στην ικανότητά τους να απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες που παίζουν ανοσορυθμιστικό ρόλο, καταστέλλοντας με τον τρόπο αυτό τον κύκλο της φλεγμονής σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας

Σήμερα εφαρμόζουμε την άμεση έγχυση των βλαστοκυττάρων που προέρχονται από τον μυελό των οστών του ίδιου του ασθενούς αποφεύγοντας τις μακροχρόνιες καλλιέργειες τους.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Με ειδική βελόνα λαμβάνουμε 60cc μυελό από το οστούν της λεκάνης του ασθενούς.  Το υλικό αυτό τοποθετείται σε ειδική συσκευή απομόνωσης των βλαστοκυττάρων και σε 45 – 60 λεπτά ο ορθοπαιδικός έχει στα χέρια του τα συσσωρευμένα βλαστοκύτταρα τα οποία μπορεί να εγχύσει στην πάσχουσα άρθρωση.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής ο ασθενής βρίσκεται σε ελαφρά καταστολή (αναισθησιολογική μέθη), για την αποφυγή της αίσθησης του πόνου.  Η μέθοδος μπορεί να συνδυαστεί με αρθροσκόπηση για την βελτιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.
Ο ασθενής αισθάνεται γρήγορα την ανακούφιση από τον πόνο, την βελτίωση της κίνησης της άρθρωσης,  τη μείωση της δυσκαμψίας, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής του και πολλές φορές επανέρχεται σε δραστηριότητες που είχε εγκαταλείψει.
Το πεδίο εφαρμογής της βλαστοκυτταρικής θεραπείας στην ορθοπαιδική διευρύνεται καθημερινά όπως η εφαρμογή της μεθόδου στην οστεονέκρωση της κεφαλής του μηριαίου οστού, σε ψευδαρθρώσεις κ.α., χαράσσοντας έναν νέο θεραπευτικό ορίζοντα ελάχιστης επεμβατικότητας, διεγείροντας τους μηχανισμούς αυτοεπιδιόρθωσης του οργανισμού.

Γεώργιος Γκουδέλης MD. PhD.
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Μετεκπαιδευθείς με υποτροφία του Πανεπιστημίου Ruprecht-Karls University, Χαϊδελβέργη Γερμανία και εξειδικευθείς στη χειρουργική του γόνατος και του άκρου ποδός και στην Ορθοπαιδική Αθλητιατρική Ενηλίκων και Παίδων στο Center for Knee and Foot Surgery ATOS CLINIC Heidelberg.
Συνεργάτης του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκη και Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Μαρούσι.
Ιατρείο: Τσιμισκή 77, Θεσσαλονίκη,
Τηλ: 2310276508, Κιν: 6974496334,
www.goudelis.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.