Βούτσης: Μια συγγνώμη δεν θα αλλάξει στην καθυστέρηση για τον Φάκελο της Κύπρου - Karfitsa.gr
Πολιτική

Βούτσης: Μια συγγνώμη δεν θα αλλάξει στην καθυστέρηση για τον Φάκελο της Κύπρου

Αναφερόμενος στην παράδοση του υλικού για τον φάκελο της Κύπρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Νίκος Βούτσης, δήλωσε από τη Λευκωσία ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση αλλά έγινε το βήμα. Ο χρόνος σημείωσε, είναι ποιοτικό στοιχείο και μια συγνώμη δεν θα αλλάξει τίποτα.

Κατά τον κ. Βούτση θα ακολουθήσουν και άλλοι αρχειακοί χώροι στην Ελλάδα όπως το υπ. Εθνικής άμυνας.

Σύντομα οι δύο επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής της Κύπρου, θα μελετήσουν το υλικό και θα αρχίσουν να δίνονται στοιχεία στη δημοσιότητα με τον αποχαρακτηρισμό απορρήτων εγγράφων. Κατέστησε σαφές πως στόχος δεν είναι να φύγουν τα στοιχεία από μία αποθήκη στην Ελλάδα και να τοποθετηθούν σε μια άλλη αποθήκη της Κύπρου, αλλά να δοθεί πρόσβαση στους πολίτες για να ενημερωθούν.

Ο Νίκος Βούτσης απηύθυνε έκκληση να ανοίξουν και τα αρχεία της Τουρκίας για να φωτιστούν και άλλες πτυχές της τραγωδίας της Κύπρου. Σημείωσε πως θα ήταν ευτυχής αν τα στοιχεία του φακέλου της Κύπρου παραδίδονταν στην επανενωμένη Κύπρο.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε πως είχε διαπιστωθεί ότι έλειπαν 11 μαρτυρίες, πολύ σημαντικές, από πρωταίτιους και οι φάκελοι δεν εντοπίστηκαν. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι φάκελοι αυτοί να βρεθούν κάποια στιγμή και να έχουν «παραπέσει» λόγω εσωτερικών μετακομίσεων στη Βουλή. Όπως όμως είπε, βρέθηκαν οι ηχογραφημένες μαρτυρίες, έγινε απομαγνητοφώνηση και έτσι το υλικό αποκαταστάθηκε πλήρως.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικά στοιχεία για τη τραγωδία της Κύπρου υπάρχουν στο υπ. Εθνικής άμυνας, στο υπ. Εξωτερικών και στην ΕΥΠ, αλλά και στη κατοχή πολιτών. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να συγκεντρωθούν και να τύχουν επεξεργασίας και ταξινόμησης, ώστε να αξιοποιηθούν για συμπλήρωση του φακέλου.

Το υλικό του φακέλου της Κύπρου που κατείχε η Βουλή των Ελλήνων, και μεταφέρθηκε στη Κύπρο θα παραδοθεί επισήμως σε ειδική συνεδρία της Κυπριακής Βουλής σε λίγο. Την ολομέλεια της Βουλής θα προσφωνήσει ο Νίκος Βούτσης ενώ στη συνεδρία θα παρίσταται και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ