Γιώργος Ορφανός: «Προσπαθούν να με πλήξουν» - Karfitsa.gr
Πολιτική Πρόσωπα

Γιώργος Ορφανός: «Προσπαθούν να με πλήξουν»

συνέντευξη στον Σταύρο Οραήλογλου

Για την εμπλοκή του ονόματος του στη λίστα των πολιτικών προσώπων που φέρονται πως ελέγχονται από το ΣΔΟΕ μιλά στην «Κ» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός. Ο πρώην υπουργός κρίνει με θετικό πρόσημο τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης Σαμαρά, ενόψει όμως της ψηφοφορίας για τη ψήφιση των νέων μέτρων, αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, τονίζοντας πως θα προτάξει «το συμφέρον της χώρας».

Οι αντοχές της κυβέρνησης συνεργασίας θα δοκιμαστούν σύντομα στη Βουλή, όταν θα κληθείτε να ψηφίσετε τα νέα, επώδυνα μέτρα του πακέτου των 13,5 δις. Επειδή ακούγονται πολλά για ενδεχόμενες «διαρροές», εσείς έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε την ώρα της ψηφοφορίας;

Τα μέτρα που περιγράφονται στις συναντήσεις κυβέρνησης – τρόικα είναι προφανώς σκληρά και επώδυνα. Συγχρόνως ευρίσκεται σε εξέλιξη ένα πείραμα κυβερνητικής συνεργασίας τριών κομμάτων πρωτοφανές για τη χώρα μας. Είναι φανερό ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης είναι προβληματισμένοι και ανήσυχοι. Δυστυχώς και οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήγουν ώστε να μορφώσουμε πλήρη εικόνα των μέτρων. Η κυβέρνηση θεωρεί τα μέτρα ως κίνηση καλής θέλησης και ως διαβατήριο για κινήσεις από την πλευρά των εταίρων, όπως η επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος, την απομείωση (κούρεμα) του χρέους, την χρέωση της αναχρηματοδότησης των τραπεζών σ’ αυτές και όχι στο δημόσιο χρέος. Προσωπικά στη σκέψη μου θα βαρύνει το μέλλον της χώρας.

Το όνομά σας κ. Ορφανέ εμφανίστηκε στην επίμαχη λίστα πολιτικών που φέρονται να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, όπως τουλάχιστον δημοσιεύτηκε σε γνωστή ιστοσελίδα. Τι απαντάτε σε όσους σας εμφανίζουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών;

Ο έλεγχος των πολιτών και συνεπώς των πολιτικών είναι μία       πράξη αποδεκτή και θωρακίζει τη λειτουργία του κράτους και δυναμώνει τους θεσμούς. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν υπάρχει πρόβλημα.

Θέλω όμως να τονίσω ότι από τα μέχρι σήμερα στοιχεία και τις απαντήσεις των υπευθύνων του ΣΔΟΕ δεν υπάρχει λίστα όπως αυτή που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Από την πλευρά μου αμφισβητώ έντονα την παρουσία του ονόματός μου, επειδή μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχω κληθεί από κανένα για υποτιθέμενη υπόθεση που ελέγχεται και αφορά το δικό μου όνομα.

Αν όμως υποθέσουμε ότι υπάρχει έλεγχος για κάποιον πολίτη, άρα και πολιτικό, η έρευνα γίνεται χωρίς διαρροές και χωρίς ύποπτες στοχεύσεις. Η αναφορά σε ονόματα προκαλεί αποπροσανατολισμό και παρενέργειες και φανερώνει άλλους στόχους, αυτών που «διαρρέουν» ονόματα και υποθέσεις. Όσον με αφορά τα τελευταία χρόνια γίνομαι συχνά στόχος τέτοιων παρενεργειών, κάποιοι προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα μου και την σχέση με τους πολίτες, το πιθανότερο γιατί έχω θίξει πολλούς με την παρουσία και δράση μου στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Πρέπει να προσθέσουμε ότι με τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες η κοινωνία αντιδρά αρνητικά σε κάθε είδους φήμη, στρέφεται κατά του πολιτικού συστήματος, αναζητά ενόχους παντού και μ’ αυτό τον τρόπο οι φημολογούντες και ιστολογούντες επιτυγχάνουν χτυπήματα στη λειτουργία της Δημοκρατίας και του Πολιτεύματός μας, με προφανείς επιπτώσεις στην πορεία της χώρας μας.

Ως βουλευτής της πόλης, πιστεύετε ότι η Θεσσαλονίκη έχει προοπτικές ανάπτυξης εν μέσω βαθιάς ύφεσης;

Οι προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής σίγουρα είναι ανάλογες με τις αντίστοιχες προοπτικές ολόκληρης της χώρας. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε έχει οδηγήσει τη χώρα σε βαθιά ύφεση και δυσχεραίνει τις προσπάθειες ανάπτυξης.

Είχα προτείνει με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλης μας να γίνει ένας κύκλος συζητήσεων που να αποτυπώνει την πορεία της μέχρι σήμερα και να χαράζει το μέλλον της, συνεκτιμώντας τη διαδρομή της.

Δυστυχώς ούτε ουσιαστικό εορτασμό βλέπω, πολύ δε περισσότερο, ούτε συζήτηση για αυτά που διεκδικούμε για τη Θεσσαλονίκη. Είναι φανερό ότι λείπει η καθοδήγηση.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ