Γυναίκα και καλοκαιρινές ουρολοιμώξεις - Karfitsa.gr
Άρθρα_Υγείας

Γυναίκα και καλοκαιρινές ουρολοιμώξεις

Ένα από τα ποιο συχνά προβλήματα στη γυναίκα την περίοδο του καλοκαιριού που διανύουμε είναι οι ουρολοιμώξεις (κυστίτιδες), που σε κάποιες περιπτώσεις είναι και επαναλαμβανόμενες (υποτροπιάζουσες).

Το καλοκαίρι έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη έκθεση στον ήλιο, που μας κάνει πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις. Η χαλαρή διάθεση στις διακοπές, επιτρέπει πιο ελεύθερες επαφές (προσοχή σε μη μόνιμη σχέση επιβάλλεται η χρήση προφυλακτικού). Συνεπώς είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθούμε με «δώρο» από μια περιστασιακή επαφή με κάποιο μικρόβιο, πού μπορεί να οφείλεται είτε στο σύντροφο, ή ακόμη και από μικρόβια δικά μας, που βρίσκονται στην περιγεννητική περιοχή ή στον κόλπο.

Παράλληλα την περίοδο του καλοκαιριού χειροτερεύουν την κατάσταση τα στενά και ημισυνθετικά εσώρουχα, το μπάνιο σε πισίνες ακόμη και σε παραλίες που έχουν πολύ κόσμο και γενικά η δυσκολία της τήρησης των κανόνων υγιεινής σε μέρη που βρίσκονται στην εξοχή. Παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος με το βρεγμένο μαγιό που φοράμε πάνω μας, η υγρασία να αυξήσει την πιθανότητα για λοιμώξεις τόσο στον κόλπο, όσο και στην ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα να μπαίνει η γυναίκα σε έναν φαύλο κύκλο. Δηλαδή να βρίσκεται συνεχώς σε μια εναλλαγή υποτροπιάζουσων κυστίτιδων και κολπίτιδων και να μην μπορεί να θεραπευτεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα κατά την κυστίτιδα.

Στις περισσότερες γυναίκες είναι γνωστά, μπορεί να παρουσιαστούν κάποια από τα παρακάτω ή συνδυασμούς αυτών, όπως κάψιμο, συχνουρία, τάση για ούρηση, χωρίς ιδιαίτερη ποσότητα ούρων ή ακόμη και λίγες σταγόνες, έντονο άλγος (πόνο) στην περιγεννητική περιοχή και στην κοιλιά χαμηλά και ακόμη κάποιες φορές πυρετό με ρίγος. Εκεί σημαίνει πως η λοίμωξη επεκτείνεται και στα νεφρά οπότε πρέπει επειγόντως να απευθυνθούμε στον ουρολόγο.

Εξετάσεις

Πολύ γρήγορα πρέπει με τα παραπάνω συμπτώματα να κάνουμε γενική και καλλιέργεια ούρων με αντιβιόγραμμα, ώστε να έχουμε καλή γνώση του μικροβίου που προσέβαλε το ουροποιητικό μας, κι έτσι να έχουμε καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Θεραπευτικές επιλογές

Αμέσως μετά είναι σωστό να ξεκινήσουμε αντιβίωση σε συνεννόηση με τον ουρολόγο μας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο ήπιο αντιφλεγμονώδες για τα συμπτώματα. Βασικό στη θεραπεία είναι πια και τα σκευάσματα cranberry από το φαρμακείο. Αυτά πρέπει να φτάνουν τα 36mg PAC (Προανθοκυανιδίνες) τουλάχιστον σε συγκέντρωση την ημέρα, της δραστικής ουσίας που περιέχει το φυτικό σκεύασμα (τα γνωστά «κράνα», παλαιότερα οι γιαγιάδες μας φτιάχνανε γλυκό από κράνα, μάλλον κάτι γνωρίζανε). Αυτά είναι αποδεδειγμένα χρήσιμα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία και είναι σε χρήση πια και στις Εντατικές Μονάδες και στα παιδιά για πρόληψη και για θεραπεία ουρολοιμώξεων. Μάλιστα καλό είναι να συνεχιστεί η αγωγή με cranberries για τουλάχιστον τρεις (3) μήνες, για την καλή υγεία του ουροποιητικού.

Υπάρχουν και άλλα φυτικά σκευάσματα που βοηθούν, όπως τα D-Mannose, για πρόληψη και αποφυγή υποτροπών ουρολοιμώξεων, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με τον γιατρό μας.

Συμπερασματικά το καλοκαίρι ίσως είναι η πιο ωραία εποχή, με διακοπές, ξεγνοιασιά, ξεκούραση και μπάνια. Θέλει προσοχή, κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά και στις συνήθειές μας, όχι σοβαρές, ούτε υπερβολικές για να απολαμβάνουμε τη ζέστη, τον ήλιο και τη θάλασσα χωρίς ενοχλήσεις από το ουροποιητικό μας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην καθημερινότητα, στις διακοπές μας και στην σεξουαλική μας ζωή.

Ιωάννης Κουτσογιάννης
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Λ. Κ. Καραμανλή 131
Θεσσαλονίκη
2310989699
6932109610
[email protected]

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ