Δελτίο στο βρεφικό γάλα στη Βρετανία λόγω εκτίναξης της κινεζικής ζήτησης - Karfitsa.gr
Διεθνή

Δελτίο στο βρεφικό γάλα στη Βρετανία λόγω εκτίναξης της κινεζικής ζήτησης

Δελτίο στις πωλήσεις του βρεφικού γάλακτος βάζουν τα βρετανικά καταστήματα επειδή οι Κινέζοι επισκέπτες, φοιτητές και επαγγελματίες άδειασαν τα ράφια στέλνοντας τα προϊόντα στην Κίνα, όπου πολλοί γονείς φοβούνται να δώσουν εγχώριο γάλα στα παιδιά τους θεωρώντας ότι ενδέχεται να είναι επικίνδυνο για την υγεία τους.

Η Βρετανική Εταιρεία Λιανικού Εμπορίου (BRC), τα μέλη της οποίας αντιπροσωπεύουν το 80% των καταστημάτων, ανέφερε ότι σε πολλά καταστήματα έχει επιβληθεί όριο δύο κουτιά γάλακτος ανά πελάτη για να περιοριστούν οι «ανεπίσημες εξαγωγές» στην Κίνα.

Η ζήτηση για εισαγόμενο γάλα σε σκόνη παραμένει υψηλή στην Κίνα αφότου τουλάχιστον έξι βρέφη πέθαναν και άλλα 300.000 αρρώστησαν το 2008 αφού ήπιαν γάλα μολυσμένο με μελαμίνη.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα κινεζικά προϊόντα κατέρρευσε εξαιτίας του σκανδάλου αυτού που οδήγησε επίσης σε ελλείψεις στο Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία, καθώς πολλοί αγόραζαν ολόκληρα κιβώτια γάλακτος σε σκόνη και τα έστελναν σε συγγενείς στην Κίνα.

«Οι κυριότεροι πωλητές βρεφικού γάλακτος, δηλαδή τα σουπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, θέτουν όριο στις πωλήσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της BRC Ρίτσαρντ Ντοντ. «Το έκαναν επειδή ορισμένοι πελάτες αγόραζαν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες», τις οποίες πιστεύεται ότι προωθούσαν κατόπιν στην Κίνα, ανέφερε.

Στους αγοραστές περιλαμβάνονται κινέζοι τουρίστες και φοιτητές που είτε παίρνουν τα κουτιά στο σπίτι τους, είτε τα ταχυδρομούν σε συγγενείς τους.

Υπάρχουν όμως και οργανωμένες ομάδες που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος και το εξάγουν στην Κίνα, όπως ανέφερε ένας επιχειρηματίας που έχει εμπλακεί σε αυτό το εμπόριο.

«Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι σαν εμάς. Οι πρώτοι είναι οι φοιτητές ή οι τουρίστες που τους ζητούν να στείλουν ένα-δυο κουτιά σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Κατόπιν είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, όπως εγώ. Η τρίτη ομάδα είναι οι μεγάλοι πωλητές, αυτοί που αγοράζουν απευθείας από τους χονδρέμπορους» εξήγησε ο άνδρας αυτός μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Τα σουπερ μάρκετ έχουν αναρτήσει ταμπέλες, στις οποίες διευκρινίζουν ότι οι πελάτες μπορούν να αγοράζουν μέχρι δύο κουτιά γάλακτος σε σκόνη. Πολλοί αγοραστές στο Λονδίνο είπαν ότι παρατήρησαν σποραδικές ελλείψεις και ότι χρειάστηκε να επισκεφθούν πολλά διαφορετικά καταστήματα μέχρι να βρουν τη μάρκα που προτιμούν.

Το βρεφικό γάλα που πωλείται στη Βρετανία έναντι 10 λιρών στις κινεζικές εμπορικές ιστοσελίδες έχει έως και τετραπλάσια τιμή.

Ο γαλλικός όμιλος Danone, που παρασκευάζει τα γάλατα Aptamil και Cow & Gate, ζήτησε συγγνώμη από τους Βρετανούς καταναλωτές για τις ελλείψεις και ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή. «Καταλαβαίνουμε ότι η αυξημένη ζήτηση πυροδοτείται από τις ανεπίσημες εξαγωγές στην Κίνα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των γονιών που θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους γάλα δυτικής μάρκας» ανέφερε η εταιρεία.

Πηγή:in.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ