«Δεν είναι εύκολο να συνάψεις ερωτικό δεσμό με αυτόν που αποπειράθηκε να σε… βιάσει» - Karfitsa.gr
Karfitsomata Συνεντεύξεις

«Δεν είναι εύκολο να συνάψεις ερωτικό δεσμό με αυτόν που αποπειράθηκε να σε… βιάσει»

Υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για μια πενταετία και κλήθηκε μεταξύ άλλων να ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο που έφερε στη χώρα η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Πέντε χρόνια αργότερα δηλώνει πως παραμένει στην πρώτη γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Ηλεία και είναι έτοιμος για τις επόμενες… κάλπες. Ο Μιχάλης Κατρίνης από τη θέση του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μιλά στην Karfitsa για το «φλερτ» κορυφαίων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του και υπογραμμίζει πως «δεν είναι εύκολο να συνάψεις ερωτικό δεσμό  με αυτόν που αποπειράθηκε να σε βιάσει». Καλεί την Φώφη Γεννηματά να εμπιστευτεί τους νέους ανθρώπους και να αφήσει πίσω μια… κατεστημένη τάξη στελεχών του Κινήματος και καταδικάζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για της επιλογές της.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη

Πολλοί προεξοφλούν πως η συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη. Τι απαντάτε;

Με τον κόσμο που πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ μας συνδέουν πολλά περισσότερα από όσα προσωρινά μας χώρισαν. Είναι κόσμος της δικής μας παράταξης που εξαπατήθηκε . Με όλο αυτό τον κόσμο θα συναντηθούμε ξανά, χτίζουμε μια νέα ισχυρή σχέση. Με τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μας συνδέει τίποτα, έχουμε διαφορετική αντίληψη και στρατηγική για τη χώρα. Όλοι αυτοί επένδυσαν στην κατασυκοφάντηση, στη λεηλασία και τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να τα καταφέρουν.  Εν τέλει, δεν είναι εύκολο να συνάψεις ερωτικό δεσμό  με αυτόν που αποπειράθηκε να σε βιάσει.

«ΤΟ ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου έφεραν το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Γιατί να τους ψηφίσουμε ξανά;» αναρωτιούνται αρκετοί ψηφοφόροι. Τι τους απαντάτε;

Η παράταξη συκοφαντήθηκε όσο καμία άλλη, πολλές φορές μάλιστα και από τα ίδια τα στελέχη της, από στελέχη που τιμήθηκαν και ευεργετήθηκαν. Η Δημοκρατική Παράταξη ανέλαβε μόνη της ένα δυσβάσταχτο κόστος που δεν της αναλογούσε, υπερασπίστηκε δύσκολες επιλογές, όταν όλοι οι άλλοι επένδυαν στο λαϊκισμό. Τα Ζάππεια του κ. Σαμαρά και το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του κ. Τσίπρα είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Εμείς είπαμε την αλήθεια, μια αλήθεια που κάποιοι άλλοι την ανακάλυψαν αργότερα. Είμαστε η παράταξη της ευθύνης και των αληθινών δημοκρατικών αγώνων, επαναπροσδιορίζουμε την έννοια και τις αρχές της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Αποτελούμε δύναμη σταθερότητας και προοπτικής, συνομιλούμε απευθείας με την κοινωνία.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος της Φώφης Γεννηματά από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος του Κινήματος;

Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα. Η αλήθεια είναι ότι η Φώφη Γεννηματά έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενότητα και την ενίσχυση της παράταξης, που δεν ήταν πάντα εύκολες. Αυτό οφείλουν να της το αναγνωρίσουν όλοι. Η Φώφη Γεννηματά όμως, όσο και αν σέβεται την παράδοση αλλά και τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες με μια κατεστημένη τάξη στελεχών, πρέπει να εμπιστευθεί νέους ανθρώπους, να ανοίξει την παράταξη σε νέους ανθρώπους. Να προτάξει τις ανατροπές και τις ριζοσπαστικές επιλογές σε πρόσωπα και πολιτικές προτάσεις. Στη Νέα και Μεγάλη Κεντροαριστερά δεν πρέπει να υπάρχουν επετηρίδες και αγκυλώσεις.

«Βλέπετε» εκλογές κι αν ναι, πότε; Τις θέλετε; Θα είστε υποψήφιος βουλευτής;

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει τις εκλογές. Θα υπογράψουν τα πάντα για να μείνουν στην εξουσία έστω και για μία ημέρα παραπάνω . Ο κυβερνητισμός και η εξάρτηση από την εξουσία ήταν ασθένειες του παλαιού ΠΑΣΟΚ, μόνο που εκδηλώθηκαν μετά από 30 και πλέον χρόνια. Στη δήθεν Αριστερά του κ. Τσίπρα τους πήρε μόνο λίγους μήνες για να αποκτήσουν τέτοιας μορφής εξάρτηση από τις καρέκλες και την εξουσία. Οι πολίτες έχουν σχηματίσει εικόνα, η οποία δεν πρόκειται να μεταβληθεί. Αντιλαμβάνονται  ότι ο κ. Τσίπρας τους εξαπάτησε και συνεχίζει να τους εξαπατά και τους στέλνει να πληρώσουν το λογαριασμό που κάθε φορά είναι και πιο φουσκωμένος. Όποτε και αν γίνουν εκλογές, είμαστε έτοιμοι και αισιόδοξοι. Προσωπικά, παραμένω στην πρώτη γραμμή της μάχης για την παράταξη και την Ηλεία.

 

«Παίζετε» αρκετά με τα social media. Μήπως τελικά η πολιτική στις μέρες μας μετριέται σε… likes και σχόλια;

Τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία και ενημέρωση, δεν υποκαθιστούν, όμως, την άμεση και ουσιαστική  επαφή με τους πολίτες. Πολλές φορές ένα like δε σημαίνει τίποτα άλλο από μια στιγμιαία αντίδραση. Τα γραπτά, όμως, μένουν και  γι’ αυτό συνιστώ προσοχή και ψυχραιμία στους κυνηγούς των likes. Γιατί υπάρχουν και κάποιοι που άρχισαν να διαγράφουν  tweets και αναρτήσεις στο facebook μόλις άρχισαν τις κωλοτούμπες.

Αλήθεια, εκεί στην Χαριλάου Τρικούπη γιατί έχετε τέτοιο μένος απέναντι στους τρεις πρώην (Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη και Ραγκούση); Αποκλείετε ενδεχόμενη συνεργασία;

Με τα τρία αυτά στελέχη συμπορευτήκαμε μαζί για πολλά χρόνια, δώσαμε δύσκολες μάχες την περίοδο που η παράταξη ήταν απομονωμένη και στοχοποιημένη. Θεωρώ ότι αυτά  που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που φαίνεται ότι μας χωρίζουν, υποθετικά. Πολλές φορές χρειάζεται μεγαλοψυχία και παραταξιακή συνείδηση για να υπερβούμε μικροεγωισμούς και φιλοδοξίες.  Υπάρχει περιθώριο συνεννόησης αρκεί να αντιληφθούν όλοι ότι ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης δεν χρωστάει τίποτε σε κανέναν από εμάς. Αντίθετα εμείς τους χρωστάμε, τους οφείλουμε πολλά.

Ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου έχετε ευθύνη για τα θέματα παιδείας. Ποια είναι η άποψή σας για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου;

Και οι τρεις υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησαν μια πολιτική απαξίωσης των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ στην παιδεία. Μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω, επανέφεραν αναχρονιστικές διατάξεις στα πανεπιστήμια, υποβάθμισαν το ολοήμερο σχολείο. Ευτέλισαν το διάλογο για την παιδεία σε μια διαδικασία-παρωδία που καταγγέλθηκε από τα ίδια τους τα στελέχη. Οι κ. Μπαλτάς, Φίλης και Γαβρόγλου μας οδηγούν στο χθες. Η παιδεία αποτελεί πεδίο διαλόγου και συγκλίσεων. Αυτή την αρχή υπηρετήσαμε διαχρονικά ως ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουμε να την υπηρετούμε, επιδιώκουμε το διάλογο, παρεμβαίνοντας δημιουργικά.

Υπήρξατε βουλευτής για μια πενταετία. Περιγράψτε μου μια στιγμή την οποία δεν θα ξεχάσετε ποτέ και γιατί;

Όταν κλήθηκα, το Φεβρουάριο του 2012, ως νέος βουλευτής να στηρίξω τις δύσκολες αποφάσεις και επιλογές ενώ υπήρχαν κάποιοι άλλοι που επέλεξαν το λαϊκισμό και τραυμάτισαν την παράταξή μας. «Επαναστάτες» εκ του ασφαλούς που με μεγάλη ευκολία σηκώνουν σημαίες ευκαιρίες. Δυστυχώς, η τότε ηγεσία της παράταξής μας επιβράβευσε κάποιες από αυτές τις τυχοδιωκτικές επιλογές, στέλνοντας ένα λάθος μήνυμα. Εάν στη δημοκρατική παράταξη είχε ποινικοποιηθεί ο λαϊκισμός και η ασυνέπεια, κάποιοι θα είχαν σοβαρό πρόβλημα.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ