Δερματικές κηλίδες – Πανάδες – Μελαχρώσεις – Δυσχρωμίες - Karfitsa.gr
Άρθρα_Υγείας

Δερματικές κηλίδες – Πανάδες – Μελαχρώσεις – Δυσχρωμίες

Το πρόσωπο, τα χέρια και οι ώμοι είναι τα πρώτα σημεία του σώματος που θα εμφανίσουν σημάδια γήρατος καθώς εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο. Ο ήλιος και η φυσική γήρανση συμβάλουν στην ανάπτυξη κηλίδων, φακίδων και δυσχρωμιών. Τα σημάδια της ηλικίας και οι φακίδες είναι μορφές χρωματικής βλάβης – δυσχρωμίας και προκαλούνται από την υπερβολική παραγωγή τα μελαμίνης του δέρματος. Τα μελανυνοκύτταρα είναι κύτταρα τα οποία δημιουργούν την μελανίνη (το μαύρο χρώμα στο δέρμα). Πολλοί από εμάς έχουμε κάποιας μορφής χρωματική βλάβη. Οι κηλίδες – Πανάδες – Μελαχρώσεις και οι δυσχρωμίες μπορεί να μην αποτελούν επείγον ιατρικό περιστατικό, παρόλα αυτά πολλοί ασθενείς επιθυμούν να τα αφαιρέσουν.

Αφαίρεση σημαδιών με Laser

Σήμερα τα laser μπορούν να αφαιρέσουν 90 – 95% των δυσχρωμιών αποτελεσματικά, διαφορετικά laser παράγουν διαφορετικά χρώματα (μήκη κύματος) του φωτός. Το κάθε χρώμα χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει συγκεκριμένους ιστούς. Για παράδειγμα το χρώμα το οποίο χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τα σημάδια είναι το καφέ και δεν θα έχει επίδραση σε κανένα χρωματισμένο ιστό.

Το laser αφαίρεσης σημαδιών θα έχει αποτέλεσμα σε εμένα;
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας θα εξηγήσετε στον γιατρό σας τους στόχους και τις προσδοκίες από την εφαρμογή της θεραπείας. Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τη φύση των βλαβών του δέρματος σας, τις προσδοκίες σας και θα σας εξηγήσει το πιθανό αποτέλεσμα της κάθε διαδικασίας. Επιπλέον θα δείτε πολλές φωτογραφίες ασθενών με παρόμοια σημάδια πριν και μετά τη θεραπεία.
Οι θεραπείες laser για την αφαίρεση των σημαδιών πονούν;
Οι περισσότεροι ασθενείς περιγράφουν την αίσθηση στο δέρμα τους σαν ένα λαστιχάκι που σπάει καθώς οι παλμοί του laser μεταφέρονται μέσω της συσκευής. Ορισμένοι ασθενείς ζητούν μια τοπική αναισθησία για πρόσθετη άνεση. Μετά τη θεραπεία, ο πόνος είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ;

Συνήθως 1 – 3 συνεδρίες είναι αρκετές, ενώ για μεγάλα και πολύ σκούρα σημάδια μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες συνεδρίες προκειμένου να επιτευχθούν βέλτιστα αποτελέσματα.

Πόσο διαρκούν οι θεραπείες;

Ανάλογα με τον αριθμό, το μέγεθος και θέση των σημαδιών, οι θεραπείες συνήθως διαρκούν μόνο λίγα λεπτά.

Θα επιστρέψουν τα σημάδια μετά τη θεραπεία;

Συνήθως όχι. Ωστόσο, νέα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτά επίσης μπορούν να αφαιρεθούν. Τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν αν εφαρμόζεται αντηλιακό στην υπό θεραπεία περιοχή και αποφεύγεται η μελλοντική έκθεση στον ήλιο.

Είναι ασφαλείς οι θεραπείες;

Ναι. Τα λέιζερ και τα προηγμένα συστήματα φωτισμού έχουν χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε εκατομμύρια ασθενείς όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα συστήματα αντιμετωπίζουν μόνο τα σημάδια αφήνοντας τον περιβάλλοντα ιστό άθικτο. Υπάρχουν πολλά οφέλη από την θεραπεία με λέιζερ, ελάχιστος ή και καθόλου πόνος, μη χρησιμοποίηση βελόνων για τους περισσότερους ασθενείς, λιγότεροι μώλωπες και οιδήματα και ελάχιστη πιθανότητα επανεμφάνισης των σημαδιών. Ο κίνδυνος πρόκλησης ουλών ή αποχρωματισμού του δέρματος είναι ελάχιστος.

Η θεραπεία σας

Η αφαίρεση των σημαδιών με laser δίνει στο γιατρό σας ακριβή έλεγχο καθώς η διαδικασία αφαιρεί απαλά τα σημάδια για να αποκαλύψει μια πιο απαλή και φρέσκια επιδερμίδα. Η ενέργεια του λέιζερ μεταδίδεται με παλμούς μέσω μιας συσκευής που εφαρμόζει πολύ κοντά στο δέρμα. Δεδομένου ότι το laser πάλλεται, μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα. Εάν χρειάζεται, μία τοπική αναισθησία μπορεί να εφαρμοστεί στην περιοχή. Τα σημάδια αφαιρούνται με έναν ακριβή, γρήγορο και αναίμακτο τρόπο επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πως θα αισθανθώ μετά τη θεραπεία;

Έπειτα από την εφαρμογή της θεραπείας με laser μπορεί να υπάρχει ένας μικρός αποχρωματισμός της επιδερμίδας. Μετά από κάποιες ημέρες μια κρούστα θα σχηματιστεί και θα πέσει μέσα σε 7 – 14 ημέρες. Περιστασιακά κάποιος αποχρωματισμός μπορεί να διαρκέσει για κάποιους μήνες.

Dr Νικόλαος Ισσόπουλος
Πλαστικός Χειρουργός
Μέλος της Διεθνούς Ένωσης
Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS)
Μητροπόλεως 43
2315 511112 & 6944188818
facebook.com/nikosissopoulos.surgicalartistry

instagram.com/surgicalartistry/

www.surgicalartistry.gr

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ