Δημοψήφισμα αλά ελληνικά: μείωση των καταθέσεων, «θυμούνται» τον χρυσό - Karfitsa.gr
Διεθνή

Δημοψήφισμα αλά ελληνικά: μείωση των καταθέσεων, «θυμούνται» τον χρυσό

φωτογραφία eurokinissi.gr
Κάλπη που κρίνει το μέλλον του Ρέντσι στην Ιταλία

Καθώς η κάλπη του ιταλικού δημοψηφίσματος πλησιάζει και το «όχι» στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις -με τις οποίες έχει δέσει την παραμονή του στην ηγεσία ο Ρέντσι- εμφανίζεται να έχει δυναμική, ανησυχία καταγράφεται και στους καταθέτες: Το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WiWo μιλά για αυξημένη ζήτηση χρυσού από Ιταλούς που στρέφονται στην Ελβετία και μείωση καταθέσεων.

Στο υποκατάστημα εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Pro Aurum της πόλης Λουγκάνο, το οποίο βρίσκεται στο ιταλόφωνο καντόνι Τεσσίνο της νότιας Ελβετίας, εδώ και βδομάδες Ιταλοί παραγγέλνουν σε αυξανόμενο βαθμό ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα.

«Συνήθως έχουμε 80% Ελβετούς πελάτες και 29% Ιταλούς, αλλά τώρα τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί», όπως είπε ο Ρόμπερτ Χάρτμαν, ο διευθυντής της Pro-Aurum στο περιοδικό WiWo. Οι περισσότεροι φυλάσσουν το χρυσό σε θυρίδες της ελεύθερη τελωνειακής ζώνης των Γερμανών εμπόρων πολύτιμων μετάλλων της Ζυρίχης.

Το πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν oi Ιταλοί είναι ότι ποσά άνω τον 10.000 ευρώ σε μετρητά πρέπει να δηλώνονται εγγράφως κατά την είσοδό τους στην Ελβετία. Όποιος συλλαμβάνεται να παρανομεί εισάγοντας μεγαλύτερα ποσά βρίσκεται αντιμέτωπος με τις σκληρές ποινές που οποίες προβλέπει ο ελβετικός νόμος, όπου και περιλαμβάνεται και η ειδοποίηση των ιταλικών αρχών κατά της φοροδιαφυγής. Προς το παρόν οι Ιταλοί μπορούν, όμως, απλώς να εμβάσουν νομότυπα μεγαλύτερα ποσά στην Pro-Aurum του Λουγκάνο και στη συνέχεια να αγοράσουν χρυσό χωρίς κανένα πρόβλημα.

Παράλληλα, υποστηρίζει το περιοδικό, πτωτική τάση εμφανίζουν και οι καταθέσεις των ιταλικών τραπεζών. Οι αναλήψεις από την ευρισκόμενη σε βαθιά κρίση ιστορική τράπεζα Monte dei Paschi ανέρχονται ήδη στο 14% των συνολικών καταθέσεων.

Πηγή: in.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ