Διαγνωστικά μηχανήματα… θανάτου-Συγκλονιστικές μαρτυρίες για νοσοκομεία! - Karfitsa.gr
Health Slider

Διαγνωστικά μηχανήματα… θανάτου-Συγκλονιστικές μαρτυρίες για νοσοκομεία!

«Πληγές» στα δημόσια νοσοκομεία χαρακτήρισαν τις ελλείψεις σε ιατρικά μηχανήματα, εργαζόμενοι που μιλούν στην Karfitsa. «Ακόμα και αν υπάρχουν δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των πολιτών, είτε επειδή είναι παλιά, είτε επειδή αναγκάζονται να μένουν στην αδράνεια λόγω έλλειψης προσωπικού». Παράλληλα κάποια άλλα μηχανήματα χρειάζονται αντικατάσταση «και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω δωρεών».

Της Φιλίππα Βλαστού

Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο»- που καλύπτει ιατρικές ανάγκες των κατοίκων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας- οι καρκινοπαθείς κλείνουν ραντεβού μετά από τέσσερις μήνες για να «σκοτώσουν» τον καρκίνο μέσω της ακτινοθεραπείας, λέει στην Karfitsa η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου, Αθηνά Γραμματικοπούλου. Στο νοσοκομείο υπάρχουν τρία μηχανήματα που κάνουν ακτινοβολίες, δυο γραμμικοί επιταχυντές και ένας με κοβάλτιο, σύμφωνα με την κα Γραμματικοπούλου. «Ο ένας γραμμικός αντικαταστάθηκε από μια δωρεά εδώ και κάποιους μήνες και βρίσκεται σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμογής για τους χειριστές, ώστε να το μάθουν και για αυτό χρησιμοποιείται μόνο ο ένας», εξηγεί η ίδια. «Γι’ αυτόν τον λόγο τα ραντεβού αργούν πολύ. Μπορεί να ξεπεράσουν και τους τέσσερις μήνες» υπογραμμίζει η κα Γραμματικοπούλου και προσθέτει πως: «το κοβάλτιο είναι παλιό και προσπαθεί η διευθύντρια του τμήματος να το αντικαταστήσει, πράγμα που καθυστερεί όμως και αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί ούτε αυτό». Ο ένας γραμμικός που λειτουργεί πρόκειται και αυτός να αντικατασταθεί στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την κα Γραμματικοπούλου. «Οπότε φανταστείτε πότε θα κλείνουν ραντεβού για να ξεκινήσουν οι ασθενείς την θεραπεία. Μετά τον Σεπτέμβριο το ακτινοθεραπευτικό θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα»! Το μηχάνημα βραχυθεραπείας ραδιενεργού καισίου για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου «είναι εδώ και πολλά χρόνια χαλασμένο. Οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτες ή σε άλλα δημόσια νοσοκομεία και στην Αθήνα». Από τα μέσα Μαρτίου του 2016 είχε ξεκινήσει η λειτουργία του PET/CT στο νοσοκομείο, αλλά πλέον «λειτουργεί μόνο δυο φορές την εβδομάδα, γιατί δεν υπάρχει ραδιοφάρμακο για να χρησιμοποιείται όλη την εβδομάδα. Επειδή όμως οι ασθενείς δεν μπορούν να περιμένουν απευθύνονται σε ιδιώτες», λέει χαρακτηριστικά η κα Γραμματικοπούλου, ενώ παράλληλα συμπληρώνει ότι «στο νοσοκομείο δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος».

«Μαστογράφος που δεν πιάνει όλα τα μεγέθη»

Ως «μεγάλη πληγή» χαρακτήρισε την έλλειψη αξονικού τομογράφου από το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» ο αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Στέφανος Χατζηλιάδης. «Ασθενοφόρα μεταφέρουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία της πόλης που εκείνη την στιγμή μπορούν να εξυπηρετήσουν. Ασθενείς και εργαζόμενοι επωμίζονται την μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας αυτής της έλλειψης». Προσθέτει δε ότι πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο μαστογράφος, καθώς δεν μπορεί να «πιάσει» όλα τα μεγέθη των μαστών! Ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων επισημαίνει την βαρύτητα που έχει η τεχνική υπηρεσία, η οποία όμως «δεν υπάρχει πέρα από τον προϊστάμενο και έναν ηλεκτρολόγο. Αποτέλεσμα είναι το σέρβις να αργεί. Δεν υπάρχουν κονδύλια και κάποιες μικροκατασκευές που γίνονται είναι με λεφτά από το εκκλησάκι», λέει. Επιπλέον, εξηγεί ότι: «θα έπρεπε το νοσοκομείο να έχει έναν ειδικό ηλεκτρολόγο που να ασχολείται με αυτά τα μηχανήματα. Παλιότερα είχαμε έναν εργαζόμενο που ήταν πολύ καλός, αλλά συνταξιοδοτήθηκε και έφεραν έναν άλλον που ήρθε από τον ΟΣΕ και δεν ασχολιόταν με ανάλογα μηχανήματα. Μέχρι να έρθει και να μάθει την δουλειά πήρε ένα διάστημα. Μάλιστα, έμενα μου είχε πει ότι είχε να πιάσει κατσαβίδι 20 χρόνια». Τα μηχανήματα που… κρασάρουν όμως δεν είναι μόνο τα ιατρικά. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηλιάδη και ηλεκτρικές συσκευές όπως ψυγεία και πλυντήρια πιάτων στην κουζίνα του νοσοκομείου, έχουν πρόβλημα. «Έπλεναν τα πιάτα στο χέρι για- τί είχε χαλάσει το πλυντήριο και όπως ήταν λογικό δεν καθαριζόντουσαν καλά», λέει. Ο ίδιος μάλιστα συμπληρώνει ότι: «τα μηχανήματα στο Νοσοκομείο είναι παλιά. Προσπαθεί η διοίκηση να αντικαταστήσει κάποια αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Οι δωρεές φαίνεται πως είναι η μόνη λύση για να περάσει την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων ένα νέο ιατρικό μηχάνημα,. Για αυτό εργαζόμενοι μαζί με τον πρώην διοικητή του Νοσοκομείου και ιατροδικαστή, Ματθαίο Τσούγκα, έχουμε δημιουργήσει έναν σύλλογο φίλων του «Αγίου Δημητρίου». Τώρα αναμένουμε να έρθουν δυο μηχανήματα από δωρεές», σημειώνει ο κ. Χατζηλιάδης.

«Μηχανήματα υπάρχουν… γιατροί δεν υπάρχουν!»

Εν μια νυκτί στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος εργαζόμενοι στον ακτινολογικό εργαστήριο δέχτηκαν τριπλάσιο όγκο δουλειάς, με αποτέλεσμα οι ίδιοι, δίχως να γίνει καμία πρόσληψη, αναγκάστηκαν να τα βγάλουν εις πέρας… όπως περιγράφει ο πρόεδρος των εργαζομένων, Δημήτρης Βαλαρούτσος. «Πριν από τρία χρόνια είχαμε σε λειτουργία έναν αξονικό τομογράφο και αρκετό βοηθητικό προσωπικό στο ακτινολογικό. Όταν λάβαμε το 2013 από τον Νοσοκομείο “Παναγία’’ επιπλέον έναν μαγνητικό και έναν αξονικό τομογράφο, λάβαμε ακόμη έναν μαγνητικό, ενώ είχαμε δρομολογήσει να πάρουμε και έναν ψηφιακό μαστογράφο, έτσι αυξήθηκαν κατά πολύ οι βάρδιες», λέει ο πρόεδρος και συμπληρώνει ότι τα ραντεβού τον ασθενών πραγματοποιούνται χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις «γιατί οι εργαζόμενοι δίνουν τα ‘’γκάζια’’ τους». «Ελλείψεις βασικών μηχανημάτων…» Χωρίς μαγνητικό τομογράφο παραμένει και το νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς», όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Πέτρος Κετικίδης. «Υπάρχουν παλιά μηχανήματα και στα αναισθησιολογικά, υπάρχουν χειρουργικά τραπέζια που είναι παλιά και κάποια στιγμή χρειάζονται αντικατάσταση γιατί χαλούν συνέχεια», εξηγεί. «Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των εργαζομένων δεν υπάρχει μαστογράφος στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», λέει η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Παναγιώτα Αλατζά. «Καταγράφονται ελλείψεις ειδικευμένων μηχανημάτων όπως ο ψηφιακός αγγειογράφος και επίσης ο αγγειογράφος στο αιμοδυναμικό. Πρέπει να γίνει εκσυγχρονισμός μηχανημάτων στο ακτινολογικό εργαστήριο σε αξονικό μαγνήτη», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι «καθυστερήσεις σε ραντεβού των ασθενών. Επίσης, δεν υπάρχουν σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι όπου θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν καλυτέρα οι ασθενείς».

«Στον πάγο το μηχάνημα για τη διάγνωση μεταστάσεων»

Αναγκαστικά νοκ άουτ βγήκε το μηχάνημα PET/CT στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπως εξηγεί ο πρόεδρος των εργαζομένων Λάμπρος Δερμετζόγλου. «Λόγω έλλειψης προσωπικού αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε γα λίγο διάστημα την λειτουργία του μηχανήματος που εντοπίζει έγκαιρα τις μεταστάσεις του καρκίνου. Γιατί δεν υπήρχε τρόπος να δώσουμε διαφορετικά την άδεια των εργαζομένων». Η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείο Παπανικολάου, Ελένη Σιώτου, υποστηρίζει από την πλευρά της ότι «δεν έχουμε κανένα παροπλισμένο μηχάνημα. Και η έλλειψη προσωπικού, ενώ υπάρχει, δεν αποτελεί πρόβλημα στο να μην λειτουργεί κάποιο μηχάνημα».

«Νοσηλευτικό προσωπικό κάνει τους… σεκιούριτι»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Παύλος, Δημήτρη Βαλαρούτσο: «Εδώ και έξι μήνες σταμάτησε η συνεργασία που είχαμε με κάποια συνεργεία σεκιούριτι, όπως έγινε και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η Διοίκηση του νοσοκομείου πήρε δυο βοηθούς θαλάμου και τους ονόμασε σεκιούριτι. Δηλαδή κατέβηκαν από την νοσηλευτική υπηρεσία, οικειοθελώς αυτοί οι άνθρωποι, χάνοντας και το επίδομα τους». Ο ίδιος προσθέτει τέλος ότι: «μια γυναίκα που δεν είναι και η αρμοδιότητα της, καλείται να φυλάξει 10 στρέμματα. Σκεφτείτε μόνο τι γίνεται στις εφημερίες που έχουμε εκατοντάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα έξω και μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο τόσος κόσμος».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ