Δ. Σταμάτης «Ο Τσίπρας θα επιλέξει… πρόωρες εκλογές και διαχειρίσιμη ήττα» - Karfitsa.gr
Απόψεις Μελίνα Καραπαναγιωτίδου Συνεντεύξεις

Δ. Σταμάτης «Ο Τσίπρας θα επιλέξει… πρόωρες εκλογές και διαχειρίσιμη ήττα»

«Μόνο μέσω της ανάπτυξης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ανεργία και να βελτιώσουμε τα εισοδήματα (μισθοί, συντάξεις) » λέει στην εφημερίδα karfitsa ο πρ. υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Δ. Σταμάτης. Προσθέτει ότι η ΝΔ θα μειώσει φορολογία και κρατικές δαπάνες και ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν τα έκανε όλα τέλεια,  όμως δεν διέπραξε το… μεγάλο λάθος

Συνέντευξη στην Μ. Καραπαναγιωτίδου

-Αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές η ΝΔ, θα διορθώσει τα λάθη (περικοπές μισθών και συντάξεων…) ή θα συνεχίσει μία από τα ίδια, υιοθετώντας πολιτικές – φόρων και μέτρων – που έχουν επιβληθεί;

Μια από τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματός μας είναι να αλλάξουμε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακoλουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όπως έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος του κόμματός κ. Μητσοτάκης, άξονες αυτής της πολιτικής είναι η μείωση της φορολογίας με ταυτόχρονη μείωση των μη αναγκαίων κρατικών δαπανών και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Αυτή η οικονομική πολιτική μπορεί να αλλάξει γρήγορα το επενδυτικό κλίμα και να οδηγήσει σε μια μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη είναι ο κρίσιμος όρος για να βγούμε από την κρίση και να ακυρώσουμε σταδιακά τις δυσμενείς συνέπειες της σε βάρος της εθνικής οικονομίας αλλά και των ανθρώπων. Μόνο μέσω της ανάπτυξης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ανεργία και να βελτιώσουμε τα εισοδήματα (μισθοί, συντάξεις) των πολιτών.  Η Κυβέρνηση ακολουθεί μια εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική με υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας, με μειώσεις μισθών και συντάξεων και εχθρική αντιμετώπιση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεσαι η χώρα.

-Θεωρείτε, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει “μια χαρά τη… δουλειά, χωρίς αντιδράσεις πχ “αγανακτισμένων”,  όπως ψιθυρίζουν αρκετοί κυρίως ΝΔκρατες, και μάλλον θα παραμείνει για καιρό στην εξουσία…”

Δεν γνωρίζω κάποιον από την ΝΔ που να θεωρεί πως ο κ. Τσίπρας “κάνει καλά τη δουλειά του”. Εμείς πιστεύουμε ακριβώς το αντίθετο. Γι΄ αυτό ζητάμε την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Γιατί η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνά και κάνει πιο δύσκολες τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουμε ως Κυβέρνηση, για να την αλλάξουμε. Βέβαια, το γεγονός, ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Σύριζα έχουν μηδενιστεί, σχεδόν, οι εκδηλώσεις των “αγανακτισμένων” αποκαλύπτει ποιοί  συντόνιζαν και καθοδηγούσαν αυτές τις εκδηλώσεις.

-Τι… (δεν) θα κάνατε, αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο, δίπλα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά; Σε τι δεν θα… δειλιάζατε ενδεχομένως, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος; (Με άλλα λόγια, με το πολιτικό θάρρος που σας διακρίνει για ποιο πράγμα χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο;)

Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι τα κάναμε όλα τέλεια, σίγουρα το μεγάλο λάθος δεν το διαπράξαμε. Παραλάβαμε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και καταφέραμε μέσα σε 2 ½ χρόνια να αλλάξουμε και την εικόνα και τις προοπτικές της. Ήταν λίγοι, τότε, εκείνοι που πίστευαν ότι θα μπορούσαμε να ελέγξουμε την κατάσταση και να αντιστρέψουμε την πορεία των πραγμάτων. Οι περισσότεροι θεωρούσαν δεδομένη την αποτυχία μας και πως η «βόμβα» θα έσκαγε στα χέρια μας. Όμως τα καταφέραμε. Λυπάμαι  που σήμερα οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα έχουν ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό τους κόπους και τις θυσίες των πολιτών, που πάνω σε αυτές είχαμε στηρίξει την επιτυχία των προσπαθειών μας. Μια σύγκριση της κατάστασης που παραδώσαμε το 2015 με τη σημερινή κατάσταση αρκεί για να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις μου. Εκεί, που πιστεύω πως δεν τα πήγαμε καλά ήταν στην επικοινωνιακή μας πολιτική. Απορροφηθήκαμε πολύ από τον σκληρό αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και παραμελήσαμε να προβάλουμε τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής μας.

-Ο κ Τσίπρας θέλει να ξεχάσει τη Θεσσαλονίκη αν κρίνουμε από τον τελευταίο ανασχηματισμό – όμως και η ΝΔ  (βλ επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ) δεν έδειξε και μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας…

Ο σοβαρός και μετρημένος λόγος του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν είναι ένδειξη αδιαφορίας, αλλά υπευθυνότητας. Αυτό νομίζω πως απαιτεί σήμερα ο ελληνικός λαός από τα κόμματα και τους πολιτικούς. Η εμπειρία της πολιτικής απάτης του κ. Τσίπρα με το “πρόγραμμα Θεσσαλονίκης”  και “το παράλληλο πρόγραμμα” έχει αφήσει πικρή γεύση στο στόμα των πολιτών. Οι απάτες και οι “αυταπάτες” δεν έχουν θέση στον προγραμματικό λόγο του κόμματός μας. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται, για πολλούς λόγους, στο επίκεντρο του κυβερνητικού προγράμματός της Νέας Δημοκρατίας και αυτό θα αποδειχτεί με έργα και όχι με λόγια του αέρα.

-Ο κ. Τσίπρας δηλώνει πως θα εξαντλήσει την τετραετία…

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα δεν έχουν πια καμιά αξιοπιστία. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως η κατάσταση για το κόμμα του δεν είναι πια αναστρέψιμη, καθώς τα νέα μέτρα και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, που προβλέπονται για το 2017, θα γιγαντώσουν την λαϊκή δυσαρέσκεια. Πιστεύω πως, τελικά, θα επιλέξει τις πρόωρες εκλογές προκειμένου να επιτύχει μια “διαχειρίσιμη ήττα”, από το να περιμένει την πλήρη εξαέρωση της εκλογικής δύναμης του. Εξάλλου τον επόμενο Απρίλιο λήγει η προθεσμία για την διενέργεια εκλογών με λίστα και αυτό είναι κάτι που τον ενδιαφέρει πάρα πολύ….

Σας έχω ακούσει να λέτε ότι «Η αριστερά κάνει αναδιανομή… φτώχειας, όχι κοινωνική πολιτική»…

Επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ένα μεγάλο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 455 εκ. ευρώ πήγε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ατόμων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Το αντίστοιχο ποσό που διαθέτει η «κοινωνικά ευαίσθητη» σημερινή κυβέρνηση δεν ξεπερνά τα 108 εκ. ευρώ. Επίσης από την ανάλυση του φετινού προϋπολογισμού και από τη σύγκριση με τους προϋπολογισμούς της δικής μας κυβέρνησης προκύπτει ότι υπάρχει αύξηση των έμμεσων φόρων, γεγονός που πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα. Αυτή τη διαπίστωση έχει κάνει στη Βουλή και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, καταρρίπτοντας το μύθο της «αριστερής κοινωνικής ευαισθησίας». Δεν έχουμε κανένα σύνδρομο με την Αριστερά. Αλλά παγκοσμίως έχει αποδειχτεί πως η «ικανότητα» της είναι να κάνει αναδιανομή φτώχειας.

Σταμάτης

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ