Εγκυμοσύνη: Ποια τροφή πρέπει να αποφεύγεται - Karfitsa.gr
Υγεία

Εγκυμοσύνη: Ποια τροφή πρέπει να αποφεύγεται

Οι γυναίκες που περιμένουν παιδί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τη διατροφή τους, προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τη δική τους και του εμβρύου.

Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγουν τις υψηλές συγκεντρώσεις ακρυλαμίδης, ουσίας που έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογενέσεις σε πειραματόζωα, όπως αναφέρει το onmed.gr.

Ομάδα Γερμανών ερευνητών διαπίστωσε ότι η ακρυλαμίδη, που προκύπτει κατά το τηγάνισμα της πατάτας σε θερμοκρασία που ξεπερνά τους 180 βαθμούς Κελσίου, είναι καρκινογόνος τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο.

Η εν λόγω τροφή θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για δύο σημαντικούς λόγους: Πρώτον, διότι η ακρυλαμίδη έχει μεγάλη υδατοδιαλυτότητα και κατά συνέπεια θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία του εμβρύου, ο οργανισμός του οποίου έχει μεγαλύτερη ποσότητα νερού σε σχέση με έναν ενήλικο.

Δεύτερον, διότι τα έμβρυα δεν έχουν ακόμη αναπτύξει πλήρως τις εγκεφαλικές δομές οι οποίες επιτρέπουν την επιλεκτική μόνο είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Κατά συνέπεια, υπάρχει κίνδυνος εισόδου της ακρυλαμίδης στον εγκέφαλο, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές βλάβες.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν μια ειδική μέθοδο για να καταμετρήσουν την ποσότητα ακρυλαμίδης στον οργανισμό πέντε εγκύων. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι ποσοστό 10 έως 50% του επιπέδου της βλαβερής ουσίας που ανιχνεύτηκε είχε μεταδοθεί διαμέσου του πλακούντα στο έμβρυο.

Επιπλέον, η ακρυλαμίδη περιεχόταν και στο μητρικό γάλα, σε ποσότητα που άγγιζε τα 18,8 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, με δεδομένο ότι ένα βρέφος καταναλώνει περίπου μισό λίτρο μητρικού γάλακτος την ημέρα, λαμβάνει κατά προσέγγιση 10 μικρογραμμάρια ακρυλαμίδης ανά 24ωρο.

Γι’ αυτό συνιστούν την άμεση διακοπή της κατανάλωσης τηγανητών τροφών.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ