Εθισμός, ένας ύπουλος εχθρός - Karfitsa.gr
Uncategorized

Εθισμός, ένας ύπουλος εχθρός

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟι εθισμένοι στη χώρα μας αγγίζουν το 8% του πληθυσμού, ποσοστό που αριθμητικά αντιστοιχεί σε 800.000 Έλληνες και τις οικογένειές τους, που πραγματικά υποφέρουν από τον ύπουλο εχθρό που ονομάζεται εθισμός.

Όπως σημειώνει ο κ. Δαμιανός Δουΐτσης ιδρυτής του κέντρου υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων «Όασις», όλα τα χαρακτηριστικά του εθισμένου είναι τα ίδια. Οι ουσίες ή οι συμπεριφορές διαφέρουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο χρήστης δραπετεύει σε μια άλλη «πραγματικότητα». Η ασθένεια εξελίσσεται ραγδαία, είναι ύπουλη και ο εξαρτημένος πιστεύει ότι το ελέγχει. Η οικογένεια συνήθως δεν γνωρίζει καν για τη χρήση».

«Τα πρώτα χρόνια περνάς καλά. Σταδιακά όμως θέλεις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών ή αλκοόλ για να νιώσεις το ίδιο που ένιωθες στην αρχή. Έτσι αρχίζεις να χάνει τον έλεγχο», σημειώνει ο κ. Δουίτσης ο οποίος υπήρξε εξαρτημένος από αλκοόλ, ναρκωτικά και τζόγο για 12 χρόνια, ενώ φέτος έκλεισε 22 χρόνια «καθαρός». 

«Ο εξαρτημένος δεν είναι σε θέση να κατανοήσει το πρόβλημά του. Είναι αιχμάλωτος της εξάρτησης και σπάνια κινητοποιείται από μόνος του. Σχεδόν πάντα η οικογένεια θα ζητήσει βοήθεια. Βέβαια, όταν έρχονται σε εμάς, έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκατέρωθεν κακοποίησης», σημειώνει. 
«Το «πρώτο βήμα» είναι η παραδοχή του προβλήματος ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Να σταματήσει να το συγκρίνει με άλλα χειρότερα, να σταματήσει να αναβάλει τη λύση, να σταματήσει να χρησιμοποιεί ημίμετρα. 
Η πρώτη κίνηση είναι να πάρει ένα τηλέφωνο.
Εάν δεν σηκώσει το τηλέφωνο ή δεν κάνει κάτι, κανένας δεν θα του λύσει το πρόβλημα. 
Όλη η άλλη θεωρεία και υποσχέσεις και από τους εξαρτημένους και από τους γύρω παραμένουνε λόγια, εφόσον δεν γίνουν κινήσεις. Τα υπόλοιπα θα γίνουν με τη βοήθειά μας. Βήμα – βήμα θα ξεκολλήσει ο εξαρτημένος και η οικογένεια απ’ αυτή τη «λάσπη» που λέγεται εξάρτηση».

Η 20ετή πείρα του κ. Δουίτση στο χώρο της απεξάρτησης και η προσωπική μάχη που έδωσε ο ίδιος με εξαρτήσεις, του δίδαξε ότι ο αγώνας κατά των εξαρτήσεων δεν τελειώνει ποτέ. «Αυτό συμβαίνει γιατί ένας άνθρωπος που έχει εθιστεί σε κάτι δεν μπορεί να αλλάξει τη σχέση του με αυτό. Μπορεί να το κόψει, όμως το παρελθόν δεν διαγράφεται. Κάθε μέρα είναι και μια καινούργια μέρα χωρίς την ουσία ή τη συμπεριφορά της εξάρτησής μας. Θα πρέπει να μάθουμε πριν πάθουμε. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να αφυπνιστούμε».

«Πριν από είκοσι χρόνια έκανα σκοπό της ζωής μου να μεταφέρω το μήνυμα προς τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα, τα οποία αντιμετώπιζα για χρόνια εγώ και η οικογένειά μου. Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας ήταν η ίδρυση, με άλλους πρώην εξαρτημένους, του κέντρου υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων «Όασις» το 2002» τονίζει ο κ. Δουίτσης και συμπληρώνει «Η Όασις αποτελεί μια καινοτόμο προσπάθεια για τη χώρα μας αφού είναι ο μοναδικός φορέας υποστήριξης στο χώρο των εξαρτήσεων, που δημιουργήθηκε από πρώην χρήστες και μέλη των οικογενειών τους. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε υποστήριξη σε άτομα εθισμένα στα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον τζόγο και το διαδίκτυο»

 Πληροφορίες

«ΟΑΣΙΣ» – Κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων Διεύθυνση: Μοσκώφ 12 (περιοχή δικαστηρίων), Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα: 2310-508598, 6944-318118
Site: www.oasis.org.gr, e-mail: oasis@oasis.org.gr

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

 

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ