Ελπίζουν ότι η... 13η σύνταξη θα κινήσει την αγορά! - Karfitsa.gr
Karfitsomata Οικονομία

Ελπίζουν ότι η… 13η σύνταξη θα κινήσει την αγορά!

Μέσα σε οκτώ χρόνια έκλεισαν στην Θεσσαλονίκη 6.000 βιοτεχνίες

του Βαγγέλη Στολάκη

Ούτε μια, ούτε δυο αλλά 1500 νέα ΑΦΜ άνοιξαν οι Έλληνες το πρώτο εξάμηνο του 2016 στην Αλβανία, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και που ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι χώρες όπου μεταφέρονται οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, τα Σκόπια και η Αλβανία.

Σε σχετική ερώτηση του karfitsa.grο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις παλιές και τις νέες επιχειρήσεις που μεταφέρονται στις γειτονικές χώρες και να τεθούν υπό ειδικό καθεστώς φορολόγησης της τάξης του 15%. Υπενθυμίζεται πως στην Βουλγαρία η φορολογία των επιχειρήσεων δεν ξεπερνά το 10%.

Περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση της αγοράς στην Βόρεια Ελλάδα ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σήμερα στα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης υπάρχουν 18.000 μέλη την ώρα που το 2008 ανέρχονταν σε 24.000.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στους παράγοντες που βάζουν το ένα λουκέτο μετά το άλλο τοποθετώντας ως πρώτο την μεγάλη φορολόγηση των ελληνικών επιχειρήσεων. «Η φορολογία και οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις εργαζομένων και εργοδοτών είναι τεράστιες. Κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει. Η εικόνα είναι τραγική. Βλέπουμε τους Έλληνες να επιβιώνουν από τις συντάξεις των παππούδων και τα συσσίτια».

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι φέτος η αγορά θα κινηθεί καθώς οι συνταξιούχοι έλαβαν 13η σύνταξη. «Πρόκειται για μια ανάσα για τα καταστήματα» αλλά δεν φτάνει αυτό.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαδόπουλος όπως προκύπτει από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου σε διακοπή εργασιών οδηγήθηκαν 730 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν 329 επιχειρήσεις.

Ωστόσο, και παρά τα δυσοίωνα μηνύματα θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο του τρέχοντος έτους οι διαγραφές έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οπότε και έκλεισαν 1090, ήταν μειωμένες, σημαντικά, κατά 33%.

Την ίδια ώρα οι εγγραφές των λίγων γενναίων που αποφάσισαν να επιχειρήσουν ήταν αυξημένες έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015 –πέρυσι έκαναν έναρξη 256- κατά 28,5%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητα τους επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (224 επί συνόλου 329 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 558 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 832.

Ασύμφορες κρίθηκαν 503 επιχειρήσεις, ενώ επτά οδηγήθηκαν σε πτώχευση, κατά το 2016. Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 602 και οι πτωχεύσεις 18.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ