, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εμβολιασμός: Ανθρώπινο δικαίωμα που εξασφαλίζει υγεία, εκπαίδευση και ισότητα

Πριν από 50 έτη στην Ελλάδα νοσούσαν κάθε χρόνο 22.000 άνθρωποι, έμεναν ανάπηροι εκατοντάδες και απεβίωναν 250 από ασθένειες που έχουν σχεδόν εξαλειφθεί. Στις μέρες μας πλέον δεν πεθαίνει κανείς από ιλαρά, πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα και κοκκύτη. Εξαιτίας της πρόληψης μέσω των εμβολιασμών αυτών των ασθενειών, η υγεία θεωρείται δεδομένη με αποτέλεσμα οι εμβολιασμοί να υπόκεινται σε αμφισβήτηση που είναι ατεκμηρίωτη και επικίνδυνη για την κοινωνία.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) έχει αναπτύξει σειρά δράσεων δημοσιότητας για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα οφέλη και την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται η ενημερωτική εκδήλωση «εμβολιάΖΩ» το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, ώρες 10.00-17.00.
Οι εμβολιασμοί είναι αναγκαίοι για όλες τις ηλικίες, παιδιά, εφήβους και μεγάλους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι εμβολιασμοί σώζουν 2.500.000 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως το χρόνο, ενώ 1.500.000 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες για τις οποίες αν είχαν εμβολιαστεί θα ζούσαν.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει πως «ο εμβολιασμός αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό στοιχείο για την εξασφάλιση της υγείας, της εκπαίδευσης και της ισότητας. Ο τεράστιος πόνος που προκαλούνταν σε οικογένειες και κοινωνίες, μόλις πριν από 50 χρόνια, από ασθένειες που σήμερα προλαμβάνονται από τα εμβόλια πρέπει να αποτελεί μια συνεχή υπενθύμιση ώστε να συνεχίζουμε να επενδύουμε στους εμβολιασμούς».
Για τη συγκεκριμένη ενημερωτική εκστρατεία έχει δημιουργηθεί η ειδική εφαρμογή «εμβολιάΖΩ» για Android και iOS, με την οποία ο ΙΣΘ στοχεύει με τρόπο σαφή και κατανοητό να ενημερώσει τους χρήστες για τα οφέλη του εμβολιασμού και να καταρρίψει τους μύθους γύρω από τα εμβόλια.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ενημέρωση για τα οφέλη του εμβολιασμού, συμβολικό αντιτετανικό εμβολιασμό σε επιφανείς προσωπικότητες της πόλης και σε νέους ενόψει της κατασκηνωτικής περιόδου. Επίσης, το πρόγραμμα θα διανθιστεί από ψυχαγωγικές δράσεις με ξυλοπόδαρους, ανιματέρ και δωρεάν χρήση τάμπλετ για εύκολη περιήγηση στην εφαρμογή «εμβολιάΖΩ».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.