Επέτειος 28ης Οκτωβρίου... To «OXI» και τα «NAI» - Karfitsa.gr
Ειδήσεις Κοινωνία Οικονομία Ροή

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου… To «OXI» και τα «NAI»

του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη Δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη – Αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ

Για ακόμη μία φορά γιορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ένα ηρωικό έπος, γραμμένο από ανθρώπους που ακόμη ζουν και μπορούν και παρελαύνουν, θυμίζοντας την αξία της θυσίας και της εθνικής προσφοράς. Και αν υπάρχουν πολλοί που απαξιώνουν τη σημασία της παρέλασης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, είτε με δηλώσεις είτε με συμπεριφορές, κάθε χώρα και κάθε ιστορία έχουν αυτούς που δεν της αξίζουν. Γιατί, δυστυχώς η νέα εποχή είναι φτιαγμένη από παγκόσμια υλικά, που έχουν στόχο την ιστορική αμνησία, το άλεσμα των εθνικών συνειδήσεων και την προώθηση νέων αξιών και ιδανικών.

Το «ΟΧΙ» της Ελλάδας το 1941 δεν ήταν αποτέλεσμα υπολογισμών . Ήταν αποτέλεσμα ενός εθνικού αυθορμητισμού. Ήταν η αδιανόητη σκέψη ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να παραδοθεί. Το «ΟΧΙ» δεν συμφωνήθηκε σε καμιά Βουλή, σε κανένα υπουργικό συμβούλιο, σε κανένα δημοψήφισμα. Ήταν απόφαση ενός ανδρός, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος να ήταν στη θέση του θα έδινε την ίδια απάντηση. Γιατί όσο πιο πίσω πάει κανείς στην Ιστορία μας τόσο λιγότερα κεφάλια θα δει σκυμμένα. Και όταν ένα κεφάλι είναι σκυμμένο, δεν μπορεί να δει μπροστά, αλλά μόνο κάτω. Και οι λαοί που έχουν αυτή τη θέα σπανίως προοδεύουν.

Η Ελλάδα δείχνει ότι δεν έχει αντιληφθεί την αξία του «ΟΧΙ». Η 28η Οκτωβρίου έχει μεταβληθεί σε μια απλή αργία, που αποκτά αξία μόνο όταν είναι «κολλημένη» σε κάποιο Σαββατοκύριακο, ώστε να γίνει τριήμερο. Οι σημαίες στα μπαλκόνια όλο και λιγοστεύουν. Η παρουσία στις παρελάσεις είναι μικρή. Οι μαθητές «σέρνονται» με το ζόρι στις σχολικές γιορτές και οι πολίτες που ερωτώνται συχνά απαντούν ότι γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821! Κι όμως, οι πιο ένδοξες σελίδες μας γράφτηκαν όταν είπαμε «ΟΧΙ».  Κάθε φορά που η Ελλάδα είπε «ΝΑΙ»,  το τίμημα ήταν μεγάλο. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Το «ΟΧΙ» έγινε ακριβό και δεν λέγεται. Η εξωτερική πολιτική γίνεται με περισσότερα «ΝΑΙ» και με ελάχιστα «ΟΧΙ». Ξεμάθαμε να απαντούμε «ΟΧΙ» σε αυτούς που μας προκαλούν, που μας προσβάλλουν, που μας παίρνουν την Ιστορία. Σε κάθε θέμα, η απάντηση by default είναι «ΝΑΙ». Και μετά ψάχνουμε στα συντρίμμια της ιστορίας να δούμε ποιο από όλα τα «ΝΑΙ» μας έφερε σε αυτό το σημείο.

Κανένα στεφάνι δόξας σε κανέναν λαό και σε καμία Ιστορία δεν έγινε από τα «ΝΑΙ». Τα έπλεξαν μόνο τα «ΟΧΙ». Και σήμερα, που τα «ΝΑΙ» περισσεύουν, δυστυχώς δεν περισσεύει καθόλου περηφάνια σε έναν λαό ο οποίος κάποτε αποφάσιζε αλλιώς. Ας δούμε λοιπόν το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου όχι ως μια απλή λέξη, αλλά ως μια μεγάλη ευκαιρία να αντλήσουμε την ίδια δύναμη που είχαν αυτοί οι οποίοι το είπαν και αυτοί που το στήριξαν, μήπως τελικά καταφέρουμε να γράψουμε λίγο καλύτερα τις καινούριες σελίδες της Ιστορίας μας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ