ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στους Νέους Επιβάτες, επειδή είναι πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη, γίνονται πάρα πολλές χρήσεις. Ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 2.000 μέχρι το τέλος του καλοκαιριού…

Της Χρυσάνθης Καράπα

Σε πολλές ακτές έχουν τοποθετηθεί Seatrac, ειδικό σύστημα για τη διευκόλυνση πρόσβασης των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα σε παραλίες, χωρίς τη βοήθεια συνοδών. Το σύστημα αποτελείται από μία ράμπα κι ένα καροτσάκι, που λειτουργεί με… ηλιακή ενέργεια και εγκαθίσταται στην παραλία, επιτρέποντας στα άτομα με αναπηρία να εισέλθουν μόνα τους στη θάλασσα με τη χρήση ενός χειριστηρίου και μετά να επιστρέψουν στην παραλία. Ήδη τοποθετήθηκε στην παραλία των Νέων Επιβατών και στην παραλία του Σταυρού, στο δήμο Βόλβης. Και στα δύο, η χρήση των μηχανημάτων ξεκίνησε το… 2013. Κάθε καλοκαίρι τα χρησιμοποιούν άτομα με βαριά αναπηρία.

Από φέτος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τοποθέτησε και στις παραλίες του Νομού Πιερίας, το ένα στην Ολυμπιακή ακτή και το άλλο στους Νέους Πόρους Πλαταμώνα.

«Είμαστε σε ένα καλό δρόμο για να δώσουμε την πρόσβαση στη θάλασσα στα άτομα με κινητική αναπηρία», ανέφερε ο κ. Αυγουστίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τα άτομα με κινητική αναπηρία. Αυτό φαίνεται και από τον καταγραφέα του μηχανήματος, ο οποίος δείχνει τον αριθμό των χρήσεων, καθημερινά ή και συνολικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι να απεγκατασταθούν. Στο τέλος της σεζόν βλέπουμε συνολικά πόσα άτομα έκαναν χρήση. Στους Νέους Επιβάτες, επειδή είναι πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη, γίνονται πάρα πολλές χρήσεις. Ο αριθμός τους πλησιάζει τις 2.000 μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι, δηλαδή από Ιούνιο μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου. Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση χρήσης αυτών των μηχανημάτων», εξηγεί ο κ. Αυγουστίδης.

Δύο ακόμα τοποθετήσεις συστημάτων Seatrac

«Με την Αντιπεριφερειάρχη, την κ. Πατουλίδου, με την οποία συνεργαζόμαστε στενά, είχαμε μια συνομιλία που αφορά στην τοποθέτηση άλλων δύο ραμπών», επισημαίνει ο πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Ελλάδας παραρτήματος Μακεδονίας- Θράκης. «Υπολογίζεται να έχουν τοποθετηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου- αρχές Αυγούστου», εξηγεί, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «η μία θα τοποθετηθεί, μετά από πρόταση μας, στον Ποταμό της Επανομής και η άλλη στα Φλογητά, στο Νομό Χαλκιδικής. Είναι μια προσπάθεια χρόνων, διότι όχι μόνο οι Έλληνες με κινητική αναπηρία κάνουν χρήση, αλλά και πάρα πολλοί τουρίστες με αναπηρία, επισκέπτονται τις παραλίες και θέλουν να υπάρχει η πρόσβαση στη θάλασσα», καταλήγει.

Σχολιάστε