Αρθρογράφοι Του Νίκου Καραμανλή

«Η Κως πρέπει να σταθεί γρήγορα στα πόδια της»

Του Νίκου Καραµανλή

Οι πληγές που άνοιξαν από τον σεισµό στην Κω δεν θα κλείσουν εύκολα. Και φυσικά δεν θα κλείσουν γρήγορα. Το νησί αυτό, που σήκωσε ένα πολύ µεγάλο βάρος του προσφυγικού – µεταναστευτικού κύµατος, χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Η εικόνα των γκρεµισµένων κτιρίων όπως και η είδηση για τους δύο νεκρούς και τους δεκάδες τραυµατίες κάνει τον γύρο του κόσµου. Το πλήγµα θα είναι µεγάλο και για τα γειτονικά νησάκια, τη Νίσυρο και την Κάλυµνο, που εν πολλοίς «ζουν» από την κίνηση στην Κω.

Αυτό που οφείλει κανείς να αναγνωρίσει είναι πως ο κρατικός µηχανισµός έδειξε αντανακλαστικά. Καµία θερινή ραστώνη, τόσο όσον αφορά στο σκέλος των Σωµάτων Ασφαλείας, του ΕΚΑΒ, της Πολιτικής Προστασίας, όσο και αυτό του πολιτικού κόσµου. Μέσα σε λίγες ώρες από το χτύπηµα των 6,4 Ρίχτερ, βρέθηκαν στο νησί οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδοµών – Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, µαζί µε τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Σε χρόνο dt κατέφθασε και το κλιµάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και κλιµάκιο πολιτικών µηχανικών.

Οι πρώτες ώρες –µετά από µία φυσική καταστροφή– είναι δύσκολες, καθώς το λιµάνι της Κω αντιµετωπίζει σοβαρό πρόβληµα από τις ζηµιές. Όλο το παραλιακό µέτωπο, ο καθρέφτης του νησιού, υπέστη µεγάλο πλήγµα από τον Εγκέλαδο. Στα θετικά και η άµεση αντίδραση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά αναβολή της συζήτησης για τον Πάνο Καµµένο και την υπόθεση «Noor 1». Η πολιτική ηγεσία του τόπου πρέπει αυτήν τη στιγµή να σκύψει πάνω από το νησί, τους κατοίκους και τους τουρίστες, µε φυσική παρουσία αλλά και µε πράξεις!

Η αποκατάσταση της κανονικότητας είναι το µεγάλο στοίχηµα! Το να σταλεί προς τα έξω το µήνυµα ότι, παρά τις οικονοµικές δυσκολίες, η Ελλάδα είναι µία χώρα που µπορεί να αντιµετωπίσει τέτοια πλήγµατα άµεσα και αποτελεσµατικά. Γι’ αυτό και δεν χωρούν κόντρες ή µικροπολιτικές! Και επειδή πολλές φορές έχουµε γίνει µάρτυρες που η κρατική µηχανή λειτουργεί άψογα τις πρώτες 48 ή 72 ώρες και µετά αρχίζει να ασθµαίνει, πρέπει η Πολιτεία να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αποφευχθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η Κως να γίνει άµεσα όπως ήταν πριν από τον σεισµό.

Είναι το ελάχιστο που µπορεί –που οφείλει, για την ακρίβεια– απέναντι στους κατοίκους ενός νησιού που σήκωσαν τεράστιο βάρος µε το προσφυγικό – µεταναστευτικό. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάµε και τον τουρισµό, τη «βαριά βιοµηχανία» της χώρας µας. Το τελευταίο που χρειαζόταν ήταν µία τέτοιου µεγέθους φυσική καταστροφή, γι’ αυτό και οι χειρισµοί πρέπει να είναι υποδειγµατικοί, ώστε να µη γίνει µεγαλύτερη ζηµιά στην εικόνα της χώρας µας στο εξωτερικό!

 

 

Σχολιάστε

  

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

  • Σχολιάστε

NEWSLETTER
Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Για την καλύτερη φύλαξη των χώρων του ΑΠΘ, όπου εντοπίζονται περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών, πρέπει:

Loading ... Loading ...