Η Σύγχρονη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη - Karfitsa.gr
Άρθρα_Υγείας

Η Σύγχρονη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Ο Απόστολος και ο Γεώργιος Λαμπανάρης είναι ιατροί με ειδίκευση στην Ουρολογία. Με πολυετή εμπειρία σε διεθνούς φήμης, μεγάλα, ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Γερμανίας, όπως και στο μεγαλύτερο κέντρο ρομποτικώς υποβοηθούμενης Ουρολογικής Χειρουργικής της Ευρώπης, European Robotic Institute, Gronau – Germany, συνεχίζουν την άσκηση της Ουρολογίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, λειτουργεί το πρώτο και μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, σύστημα  ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής «da Vinci χειρουργική».

Τι είναι η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική;

Με τον όρο «ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική» εννοούμε τη χρήση ρομποτικών συστημάτων στη χειρουργική πράξη, με σκοπό τη διευκόλυνση και τελειοποίηση της χειρουργικής επέμβασης, προς όφελος του χειρουργού και του ασθενούς. Η «ρομποτική χειρουργική», όπως πιο απλά ονομάζεται, πρόκειται για μια ελάχιστα τραυματική και επεμβατική χειρουργική μέθοδο, κατά την οποία οι χειρουργικοί χειρισμοί εκτελούνται με εξαιρετική ακρίβεια, με τη βοήθεια πολύ λεπτών και εύκαμπτων εργαλείων, τα οποία εισέρχονται στο εσωτερικό του σώματος του ασθενούς μέσα από μικροσκοπικές οπές στο δέρμα, αποφεύγοντας έτσι τις μεγάλες και επώδυνες τομές. Ο όρος ρομπότ δεν πρέπει να προκαλεί σύγχυση: ο χειρουργός χειρουργεί χειριζόμενος το ρομπότ, το οποίο και ελέγχεται απόλυτα από τον χειρουργό.

Τι είναι το ρομποτικό σύστημα Da Vinci® και πώς λειτουργεί;

Το ρομποτικό σύστημα da Vinci® είναι το πρώτο υπάρχον σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που έχει την έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων. Το σύστημα da Vinci αποτελείται από τρία βασικά εξαρτήματα:  (α) τη ρομποτική κονσόλα του χειρουργού, (β) το τροχήλατο με τους ρομποτικούς βραχίονες και (γ) τον ενδοσκοπικό πύργο. Η ρομποτική κονσόλα διαθέτει στο πάνω μέρος ειδικές χειρολαβές, όπου ο χειρουργός τοποθετεί τα δάχτυλά του και κινεί τους ειδικούς μοχλούς. Κάθε κίνηση του χειρουργού αναπαράγεται με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα στο χειρουργικό πεδίο από τους χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ. Ο χειρουργός μπορεί να λυγίζει και να γυρίζει τους βραχίονες, όπως τον καρπό του ανθρώπινου χεριού και έχει δυνατότητα να βλέπει άριστα σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμιά οπτική πρόσβαση και ταυτόχρονα να χειρουργεί σε απρόσιτα μέχρι σήμερα σημεία με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής;

Σημαντικά λιγότερος πόνος, ελάχιστη απώλεια αίματος, σημαντικά λιγότερες μεταγγίσεις, λιγότερες επιπλοκές, συντομότερος χρόνος νοσηλείας, ταχύτερη επάνοδος στις φυσιολογικές, καθημερινές δραστηριότητες και καλύτερα λειτουργικά και ογκολογικά αποτελέσματα.

Ποιες είναι οι εφαρμογές της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ουρολογία;

Η Ουρολογία αποτελεί το κύριο πεδίο εφαρμογών της ρομποτικής χειρουργικής παγκοσμίως.  Οι περισσότερες ουρολογικές επεμβάσεις μπορούν να εκτελεστούν ρομποτικά. Οι πιο συνηθισμένες όμως είναι: ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη,  μερική νεφρεκτομή σε μικρούς όγκους με διατήρηση του υπόλοιπου υγιούς νεφρού, ριζική κυστεκτομή με δημιουργία νεοκύστης από λεπτό έντερο σε διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης στον άνδρα και στη γυναίκα και η πυελοπλαστική.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας των αρσενικών θηλαστικών, περιλαμβανομένων και των ανδρών, που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένα είδος καρκίνου, που αναπτύσσεται στον προστάτη.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται κυρίως σε άνδρες άνω των πενήντα. Είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος που διαγιγνώσκεται και η έκτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι η ρομποτική ριζική προστατεκτομή και ποια τα πλεονεκτήματα της;

Ριζική προστατεκτομή είναι η ολική αφαίρεση του προστάτη συμπεριλαμβάνοντας και τις σπερματοδόχες κύστεις. Η ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή πραγματοποιείται με μία ελάχιστα τραυματική επέμβαση. Τα ογκολογικά αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί παγκοσμίως δείχνουν άριστο έλεγχο του καρκίνου με ταχύτερη επάνοδο της εγκράτειας των ούρων και της σεξουαλικής λειτουργίας σε σχέσει με άλλες μεθόδους.

info

■ Είναι πιστοποιημένοι χειρουργοί Ρομποτικής του συστήματος Da Vinci από την Intuitive Surgical U.S.A, σύμφωνα με την οποία, λόγω των τόσο μεγάλων σε αριθμό ρομποτικών επεμβάσεων που έχει πραγματοποιήσει η ομάδα τους σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι η πιο έμπειρη στην πραγματοποίηση ρομποτικών ουρολογικών επεμβάσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

■ Ο Απόστολος Λαμπανάρης υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής St Antonius – Hospital, Gronau και επιστημονικός διευθυντής του Euro-pean Robotic Institute στη Γερμανία και ο Γεώργιος Λαμπανάρης υπήρξε επιμελητής της Ουρολογικής Κλινικής St Antonius – Hospital, Gronau.

■ Η ομάδα τους έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 2000 ρομποτικά χειρουργεία, έχει κερδίσει 15 βραβεία στο εξωτερικό (Η.Π.Α. – Ευρώπη) και έχει παρουσιάσει 67 δημοσιεύσεις και 245 ομιλίες σε εξωτερικό και Ελλάδα. Επίσης, υπάρχει και ρομποτική χειρουργική τεχνική που φέρει το όνομά τους.

■ Μητροπόλεως 25, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 262692
■ Καραολή & Δημητρίου 4, Θέρμη, τηλ. 2310 024721
■ Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Ιατρείο 3 (Μεσόροφος) τηλ. 2310 400349-350

www.ourologos-thessaloniki.gr

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.
 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ