Η ανάταξη της οικονομίας απαιτεί σχέδιο - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι

Η ανάταξη της οικονομίας απαιτεί σχέδιο

του Παναγιώτη Παπαδόπουλου

του Παναγιώτη Παπαδόπουλου*

Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, οι πολίτες αισθάνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η αγορά βρίσκεται ενώπιον μιας νέας φοροκαταιγίδας από το 2017, οι πόρτες των τραπεζών παραμένουν ερμητικά κλειστές για νέες χρηματοδοτήσεις, ενώ το κόστος του δανεισμού καθηλώνει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Το σχέδιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είναι καθοριστικής σημασίας για την απελευθέρωση κεφαλαίων και την ομαλοποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, εξακολουθεί να καρκινοβατεί.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, την ώρα που η επιχειρηματικότητα κατακρημνίζεται και τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο,  κυβέρνηση και δανειστές, με έντονη υπαιτιότητα και  των τελευταίων, αδυνατούν να βρουν κοινό τόπο σε μια σειρά από ζητήματα, ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και να ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλες οι πλευρές ότι, χωρίς γενναίες αποφάσεις και συναίνεση σε θεμελιώδεις στόχους, οι προσδοκίες για ανάπτυξη θα διαψευσθούν. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη της οικονομίας, εάν δεν υπάρξει αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας. Είτε θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη λογική οι δημοσιονομικοί στόχοι, σε συμφωνία με τους δανειστές, είτε θα πρέπει να αλλάξει το εφαρμοζόμενο μείγμα, ώστε να περιλαμβάνει λιγότερους φόρους, αποτελεσματικότερο έλεγχο της φοροδιαφυγής και δραστικότερο περιορισμό των λειτουργικών δαπανών του κράτους.

Είναι εξίσου απαραίτητο,  να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τρόπο που να υπηρετεί ταυτόχρονα την εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και το κράτος ως προς την είσπραξη των οφειλόμενων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει στην άκρη τις ανούσιες αντιπαραθέσεις. Οφείλει να πει την αλήθεια, να πράξει, να προτείνει και να αναλάβει δεσμεύσεις, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Αντίστοιχα οι δανειστές θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, παραμένοντας συνεπείς στις δεσμεύσεις τους.

Το 2017 πρέπει να είναι έτος ανάπτυξης, γιατί η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλη επιλογή.

*Ο κ. Παπαδόπουλος είναι πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ