Η ιστορία που... δεν μαθαίνουν τα παιδιά - Karfitsa.gr
Slider Ειδήσεις Ροή

Η ιστορία που… δεν μαθαίνουν τα παιδιά

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις Μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη και τα ηρωικά θύματα της περιοχής, που διοργάνωσε με κάθε επισημότητα, στον Χορτιάτη, ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε ότι «…χάθηκαν σε έναν παράλογο πόλεμο 149 συμπατριώτες μας. Άνανδρα, βάρβαρα και άδικα. Πληρώσαμε μεγάλο τίμημα για έναν μικρό τόπο. Για αυτό δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτή τη μέρα. Θα την κρατήσουμε ζωντανή μέσα μας. Για πάντα»

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του θυμήθηκε τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη.«Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς με το προσήκον μέτρο για γεγονότα που ακόμη και η αλήθεια δύσκολα γίνεται πιστευτή», σημείωσε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλήθειες για το Ολοκαύτωμα. «Η πρώτη αλήθεια είναι η σφαγή 149 κατοίκων που συντελέσθηκε εδώ. Η δεύτερη ακαταμάχητη αλήθεια είναι ότι οι σφαγές και οι καταστροφές από τους Ναζί στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα έντονες, μεγάλες και συχνές, καθώς συνολικά 269 πόλεις και χωριά δέχθηκαν μαζικά δολοφονικά χτυπήματα στη διάρκεια της τριπλής κατοχής. Η τρίτη αλήθεια είναι ότι παρά τις καταστροφές και τον απερίγραπτο πόνο που προκάλεσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, το αυγό του φιδιού εκκολάφθηκε και η απειλή εμφανίσθηκε ξανά. Τέλος η τέταρτη αλήθεια είναι ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και το ύψος τους είναι τεράστιο. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις υπολογίζει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα τις διεκδικήσει. Χρειάζεται πολλή δουλειά και, φυσικά, πρέπει το θέμα να παύσει να είναι αντικείμενο ευκαιριακής πολιτικής διαμάχης», σημείωσε.

Ο δήμαρχος Καϊτεζίδης πρόσθεσε ότι “Η ιστορία του Χορτιάτη δεν μπήκε σε κανένα βιβλίο της ιστορίας για να τη μαθαίνουν τα παιδιά μας. Χαθήκαμε ανάμεσα στους ανιστόρητους συγγραφείς. Υποκύψαμε στηνεπικίνδυνη τακτική να στρογγυλεύουμε κάθε γωνία της ιστορίας μας. Να μη μιλάμε για να μην ενοχλήσουμε τη συνείδηση των θυτών. Να βάλουμε την ιστορία μας στον μύλο που αλέθει τις ιστορίες των λαών και βγάζει ανθρώπους χωρίς εθνική συνείδηση και προορισμό. Κάναμε ήρωες μέτριους ανθρώπους και ξεχάσαμε τους πραγματικούς ήρωες. Δώσαμε να γράψουν την ιστορία άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον Θεό και στο έθνος. Πληρώνουμε για βιβλία που δεν μιλούν για την ιστορία μας”. 

Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο μαρτυρίου “Φούρνος Γκουραμάνη”, 3η Λαμπαδηφορία Ειρήνης και μια συναυλία “Υμνος στην Ζωή” με τον Θανάση Πολυκανδριώτη και την ορχήστρα του, στο Πέτρινο Γυμνάσιο του Χορτιάτη (φωτο με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, πρώην δήμαρχο Χορτιάτη και νυν πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Μιχάλη Γεράνη)

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ