Η κρίση τού άνοιξε νέους ορίζοντες! - Karfitsa.gr
Slider Συνεντεύξεις

Η κρίση τού άνοιξε νέους ορίζοντες!

της Ελένης Τσαλκατίδου

Ο Πασχάλης Καραγιάννης αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα ενός ανθρώπου, ο οποίος βίωσε στο πετσί του την οικονομική κρίση, αφού η επαγγελματική του ενασχόληση με τις οικοδομικές επιχειρήσεις τον ανάγκασε ν’ αναζητήσει νέους ορίζοντες, όταν η οικοδομή είχε πια «ξοφλήσει».

Η ενασχόλησή του με τα μεταχειρισμένα σπίτια αρχικά, με τον τουρισμό στη συνέχεια και με τον χώρο της εστίασης πλέον, τον κάνουν να πιστεύει ότι τελικά όλο αυτό του βγήκε σε καλό. Ανήσυχο πνεύμα ο ίδιος, δεν εφησυχάζει και «ψάχνεται» διαρκώς, θέτοντας νέους στόχους. Παράλληλα, ασχολείται με τη μεγάλη του αγάπη, τον Άρη, τον οποίο υπηρέτησε αρχικά ως αθλητής, ενώ πλέον είναι δίπλα του ως διοικητικός παράγοντας και χορηγός. Ο ίδιος μίλησε στην Karftisa για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, που συνδυάζεται με τον αθλητισμό.

Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τον χώρο των επιχειρήσεων;

Καταρχήν, τα πάντα ξεκίνησαν από τον πατέρα μου, Γιώργο Καραγιάννη, ο οποίος δημιούργησε μία εταιρία, που ασχολούνταν με οικοδομικές επιχειρήσεις. Αρχικά, αντικείμενό της ήταν οι μελέτες, μετά επεκτάθηκε στις κατασκευές και όταν πλέον μπήκα και εγώ στον χώρο τη δεκαετία του ΄90 αρχίσαμε δειλά-δειλά να κάνουμε και οικοδομές. Το 1997 έκανα πλέον τη δική μου, προσωπική επιχείρηση, η οποία ασχολείται με την κατασκευή οικοδομών και ιδιωτικών έργων, ενώ παράλληλα αναλαμβάνω συνεταιρικά με τον πατέρα μου να κάνουμε δημόσια έργα. Η δουλειά πήγαινε πολύ καλά εκείνα τα χρόνια και μέχρι το 2010, όταν, λόγω της κρίσης, κληθήκαμε να ψάξουμε και να βρούμε λύσεις βιωσιμότητας, πριν να είναι πολύ αργά.

Βρέθηκαν τελικά αυτές οι λύσεις;

Είμαστε σε καλό δρόμο νομίζω. Από το 2011-΄12 και μετά δεν αναλαμβάνουμε πλέον δημόσια έργα. Από τότε, εγώ ξεκίνησα ν’  ασχολούμαι περισσότερο με τα μεταχειρισμένα σπίτια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αγοράζω σπίτια, τα μεταποιώ και τα πουλάω. Επιπλέον, ασχολούμαι, σε μικρότερο όμως βαθμό, με το κομμάτι της ανακαίνισης, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαστε μαζί με τον πατέρα μου και στον τουριστικό τομέα στον Παράδεισο του Νέου Μαρμαρά στη Σιθωνία, όπου έχουμε κάνει μία πανσιόν.

Επίσης, έχουμε κατασκευάσει μία φοιτητική εστία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελείται από δέκα προς διάθεση διαμερίσματα σε φοιτητές, επαγγελματίες κ.τ.λ., ενώ τον τελευταίο καιρό έχουμε επεκταθεί και στον τομέα του Airbnb, καθώς διαθέτουμε τρία διαμερίσματα για ημερήσια επινοικίαση στο κέντρο της πόλης.

Η στροφή αυτή στον τουρισμό ήταν δική σας επιθυμία ή η κρίση σας ανάγκασε ν’  αναζητήσετε νέες διεξόδους;

Ο τουρισμός είναι ο μόνος τομέας, που ευδοκιμεί στα χρόνια της κρίσης, και αυτό έπρεπε να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Από την στιγμή, λοιπόν, που βλέπεις ότι το κατεξοχήν επάγγελμά σου, η οικοδομή, δεν προχωράει και είναι από τα πρώτα που «χτυπήθηκαν» από την κρίση, είσαι αναγκασμένος να πας σε μία πιο φθηνή λύση.

Φαίνεται, όμως, πως ο τουρισμός δεν ήταν ο μόνος τομέας, που κέντρισε το ενδιαφέρον σας, αφού πριν από λίγο καιρό αποφασίσατε να κάνετε και τα πρώτα σας βήματα στον χώρο της εστίασης.

Η αλήθεια είναι πως μου αρέσει να «ψάχνομαι» και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενασχόλησή μου και με τον χώρο της εστίασης. Πριν από μερικούς μήνες, λοιπόν, μου έγινε μία πρόταση να συμμετέχω μ’  ένα μικρό ποσοστό σ’  ένα καινούριο κατάστημα σε εμπορικό κέντρο της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τον χώρο της εστίασης, αν και μου είχε γίνει και παλιότερα πρόταση για την Χαλκιδική. Φιλοδοξούμε η ομάδα αυτή να κάνει και άλλες δουλειές, αφού έχει τη συνοχή και την οικονομική δυνατότητα.

Πέραν των παραπάνω, μελλοντικά σχέδια υπάρχουν;

Φυσικά και υπάρχουν. Απώτερος στόχος μας είναι η δημιουργία ενός μικρού ξενοδοχείου στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό και η αγάπη για τον Άρη

Ο Πασχάλης Καραγιάννης υπήρξε κολυμβητής και πολίστας της ομάδας του Άρη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, έχοντας πολλές πανελλήνιες διακρίσεις στο ενεργητικό του, ενώ από εκεί και μετά παρέμεινε κοντά στον αγαπημένο του σύλλογο από άλλο πόστο. Ο ίδιος, άλλωστε, προέρχεται από μία αθλητική οικογένεια και είναι πάππου προς… πάππου Αρειανός, ενώ «φώναξε» παρών όταν του ζητήθηκε πριν από τρία χρόνια για να βγάλει το κάρο από τη λάσπη, πριν «βουλιάξει» το τμήμα υδατοσφαίρισης του συλλόγου. Πλέον, οι εταιρίες, που διατηρεί ο Πασχάλης Καραγιάννης, είναι χορηγοί του τμήματος και συμβάλλουν οικονομικά στην πρόοδό του.

Η σχέση σας με την ομάδα του Άρη είναι δεδομένη. Πώς προέκυψε και η ενασχόλησή σας από άλλο πλέον πόστο;

Ο παππούς μου αρχικά και ο πατέρας μου στη συνέχεια είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν με τα διοικητικά του συλλόγου και έτσι εγώ συνεχίζω αυτήν την οικογενειακή «παράδοση». Δεν μπορούν να περνάνε τα προβλήματα του συλλόγου από μπροστά σου και εσύ να κλείνεις τα μάτια σου.

Την τελευταία τριετία στηρίζετε ενεργά και με κάθε τρόπο το τμήμα υδατοσφαίρισης του συλλόγου. Είναι απόρροια της σχέσης σας με αυτό, δεδομένου ότι υπήρξατε αθλητής του, ή ήταν μία ανάγκη δική σας να είστε παρών;

Είναι ο συνδυασμός των δύο παραπάνω. Είμαστε μια οικογένεια αθλητική, που έχουμε γαλουχηθεί μέσα στον Άρη, και ήταν συνεπώς ηθική μου υποχρέωση να είμαι παρών, όταν με χρειάζεται ο σύλλογος.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ