, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Η πολιτεία να μη ζητά από τους φοιτητές να κάνουν τους… φύλακες του ΑΠΘ"

Μετά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της karfitsa για το ΑΠΘ νέα ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, από την ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων. Η βουλευτής αναφέρεται και σε σημερινή συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων “όπου παραδέχθηκε μεν το φαινόμενο, όχι όμως και την έκταση του, όπως περιγράφεται στην επιστολή φοιτητών -που αποκάλυψε η karfitsa- παρά το γεγονός ότι έχει συνταχθεί από φοιτητές που βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση του ΑΠΘ, του χώρου στον οποίο φοιτούν και εργάζονται” (στη φωτο η Έλενα Καραβασίλη σε αυτοψία στην Πολυτεχνική Σχολή)
Όπως λέει η κα Μάρκου “εντύπωση προκαλεί και η αποστροφή του Υπουργού ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα υπήρχαν «αν υπάρχει ένα φοιτητικό κίνημα ρωμαλέο να μπορεί να προστατεύσει τους χώρους. Δυστυχώς, το ιδιότυπο «άβατο» του ΑΠΘ για φοιτητές, διδάσκοντες αλλά και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης «καλά κρατεί» και η πολιτεία οφείλει, αντί να ζητά από τους φοιτητές να κάνουν τους φύλακες ως μη όφειλαν, να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, ώστε να διαφυλαχθεί το κύρος του Πανεπιστημίου, η τήρηση της νομιμότητας και της τάξης και η ασφάλεια όλων όσων σπουδάζουν και εργάζονται εκεί» τονίζει η βουλευτής”
Ρωτά, λοιπόν, τους υπουργούς “Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία των φοιτητών, των διδασκόντων αλλά και των κατοίκων της περιοχής, τη φύλαξη του πανεπιστημίου και την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στους χώρους του ΑΠΘ κι αν προτίθενται, σε συνεργασία με τις αρμόδιες πρυτανικές αρχές, να λάβουν επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους του Πανεπιστημίου και την γύρω περιοχή”
Για αποδιοργάνωση του ΑΠΘ μίλησε και ο δήμαρχος
Ο Γιάννης Μπουτάρης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση με αφορμή σημερινή συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας: «Το ΑΠΘ δεν είναι μόνο το πανεπιστήμιο της πόλης μας. Είναι ακόμη ένας εμβληματικός δημόσιος χώρος στην πιο κεντρική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Είναι η καρδιά και ο νους της πόλης, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι πρωτίστως το σύμβολο της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της πρωτοπορίας και όχι ο πνευματικός και ηθικός φραγμός τους. Η έννοια της ανοιχτής πόλης και του ανοιχτού Πανεπιστημίου νοηματοδοτούνται όταν η ώσμωση είναι λειτουργική, δημιουργική και παραγωγική. Δυστυχώς, τα τελευταία γεγονότα από την ανεύρεση νεκρού εντός του πανεπιστημίου έως τις ανατριχιαστικές καταγγελίες των φοιτητών, επιβεβαιώνουν μια σταδιακή υποβάθμιση του πανεπιστημιακού campus. Πράττει λάθος ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου όταν υποβαθμίζει την άκρως σοβαρή καταγγελία των φοιτητών για ασυδοσία και κατά σύστημα διακίνηση ναρκωτικών. Δεν είναι η απουσία ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος κ. Υπουργέ, είναι η απουσία ρωμαλέου κράτους. Ή για να το πω διαφορετικά, ένα κράτος δικαίου που διστάζει να παρέμβει προληπτικά στο χώρο του Πανεπιστημίου, θεωρώντας ότι έτσι κολακεύει την συνείδηση μιας μικρής μειοψηφίας, αλλά σίγουρα της παρανομίας. Ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και διοίκηση της πόλης, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς και αμέτοχοι όταν η κατάσταση βαίνει αργά αλλά σταθερά στην αποδιοργάνωση».
Δείτε ένα από τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ των Έλ. Καραβασίλη και Σ. Αυγητίδη
http://www.karfitsa.gr/%CE%A0%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%83/

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.