ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Άνδρας, έμφραγμα
φωτο bigstockphoto.com

Οι σάλτσες και δη οι τυποποιημένες δεν θεωρούνται υγιεινές, καθώς στην πλειονότητά τους περιέχουν πολλά συντηρητικά και αλάτι.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης ανέλυσαν διάφορες σάλτσες σοφρiτο από τα ράφια των ισπανικών σούπερ μάρκετ με τη βοήθεια μιας τεχνικής που λέγεται υψηλή ανάλυση φασματοσκοπία μάζας (HRMS) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών πολυφαινολών –τουλάχιστον 40– οι οποίες προστατεύουν την καρδιά από το οξειδωτικό στρες και έχουν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Κατά τους Ισπανούς επιστήμονες η ευεργετική αντιοξειδωτική δράση της κόκκινης σάλτσας σοφρίτο είναι αυξημένη επειδή τα συστατικά της ντομάτας δρουν σε συνέργεια με τα άλλα συστατικά που υπάρχουν στο σκόρδο, στο κρεμμύδι και το ελαιόλαδο.

Η παρουσία του κρεμμυδιού έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς προσθέτει την κερσετίνη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι σάλτσες που περιείχαν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είχαν και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά επειδή ήταν πλουσιότερες σε πολυφαινόλες.

Η σάλτσα σοφρίτο παρασκευάζεται σε διάφορες παραλλαγές αλλά τα βασικά της συστατικά είναι ντομάτα (το κύριο συστατικό), κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο, πράσινη πιπεριά και ενδεχομένως άλλα λαχανικά.

Μια ποσότητα 120 γραμμαρίων σοφρίτο, που μπορεί να προστεθεί για παράδειγμα στα μακαρόνια, δίνει συνολικά 16-24 mg πολυφαινολών και 6-10 mg καροτενοειδών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Να σημειωθεί ότι η λέξη σοφρίτο έχει ισπανική καταγωγή και σημαίνει ελαφρύ τηγάνισμα.

Πηγή onmed.gr