Θα πίνουμε νερό από τον... Άρη; - Karfitsa.gr
Uncategorized

Θα πίνουμε νερό από τον… Άρη;

ARISΤο ρομπότ της NASA, Curiosity, κατάφερε να βρει ίχνη ζωής στον πλανήτη Άρη… Σοβαρές ενδείξεις ότι ο «αρχαίος» Αρης θα μπορούσε να έχει φιλοξενήσει ζωή φέρνουν στην επιφάνεια νεότερα ευρήματα από τις έρευνες του Curiosity στον κόκκινο πλανήτη.

Τα νέα δεδομένα προκύπτουν από την ανάλυση σκόνης αντληθείσας από ένα ιζηματογενές πέτρωμα που εξορύχθηκε δίπλα σε μία από τις «αρχαίες» κοιλάδες του Αρη. Η ανάλυση εντόπισε θείο, άζωτο, υδρογόνο, οξυγόνο, φώσφορο και άνθρακα, μερικά δηλαδή από τα βασικά χημικά στοιχεία για την ύπαρξη ζωής, εν προκειμένω μικροβίων.

«Ένα από τα βασικά ερωτήματα της αποστολής ήταν κατά πόσον ο Αρης θα μπορούσε να έχει υπάρξει ποτέ κατάλληλος για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου και κατοικήσιμου περιβάλλοντος», δήλωσε ο Μάικλ Μάγιερ , επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της NASA για την Εξερεύνηση του Αρη.

«Η απάντηση με βάση όσα γνωρίζουμε τώρα, είναι ναι», απαντά ο ίδιος ο ερευνητής.

Από την ανάλυση των ορυκτών που περιέχονται στο πρώτο δείγμα από ένα βράχο που βρήκε το ρομπότ της NASA προέκυψε πως στο παρελθόν μπορεί να υπήρξε στο παρελθόν μικροβιακή ζωή στον Άρη.

“Τα αργιλώδη ορυκτά αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% της σύνθεσης του δείγματος”, διευκρίνισε ο Ντέιβιντ Μπλέικ της NASA, που εργάζεται με το όργανο “Chemi“, το οποίο πραγματοποίησε τις αναλύσεις.

Επιπλέον, αυτό το αρχαίο υγρό περιβάλλον, σε αντίθεση με άλλα που έχουν ήδη παρατηρηθεί στον Άρη, δεν ήταν σε μεγάλο βαθμό οξειδωμένο, όξινο ή πολύ αλμυρό, εξήγησαν οι ερευνητές.

“Θα μπορούσαμε να το πιούμε αυτό το νερό” είπε ο Τζον Γκρότζινγκερ, ένας άλλος επιστήμονας της αποστολής Curiosity, διευκρινίζοντας επίσης ότι τα όργανα του ρομποτικού διαστημικού οχήματος δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τον τύπο της μικροβιακής ζωής.

Εθνος

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ