Θεσσαλονικείς νοικιάζουν τα σπίτια τους και μένουν... φιλοξενούμενοι σε συγγενείς και φίλους! - Karfitsa.gr
Slider Οικονομία Ροή

Θεσσαλονικείς νοικιάζουν τα σπίτια τους και μένουν… φιλοξενούμενοι σε συγγενείς και φίλους!

Του Βαγγέλη Στολάκη

Φιλοξενούμενοι σε σπίτια φίλων και συγγενών ήταν αρκετοί Θεσσαλονικείς τις ημέρες που βρισκόταν σε εξέλιξη η 82η ΔΕΘ-HELEXPO καθώς λόγω της πληρότητας των ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μίσθωσαν τα σπίτια τους σε εκθέτες βγάζοντας παράλληλα ένα «καλό» χαρτζιλίκι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τιμές των ακινήτων που μισθώθηκαν χωρίς κάποιο παραστατικό και φυσικά χωρίς την σχετική απόδοση των φόρων στο κράτος, ξεκινούσαν από τα 350 ευρώ και άγγιζαν μέχρι και τα 600 ευρώ για μια εβδομάδα.

Η μίσθωση διαμερισμάτων σε επισκέπτες της πόλης δεν είναι τωρινό φαινόμενο, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια και κυρίως τους θερινούς μήνες επιλέγουν να νοικιάζουν τα διαμερίσματά  τους με τη μέρα και όχι για… χρόνια. Ο παραπάνω τρόπος μίσθωσης τύπου Airbnb έχει μπει για τα καλά στη ζωή των Θεσσαλονικέων οι οποίοι εκτιμούν πως τα κέρδη από τη συγκεκριμένη μορφή μίσθωσης μπορεί να είναι τρεις ακόμα και τέσσερις φορές περισσότερα σε σχέση με εκείνα που μπορεί να προσφέρει ένα ετήσιο μισθωτήριο για το ίδιο σπίτι. «Για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων που διαθέτει δυο δωμάτια, ένα σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο ένας επισκέπτης μπορεί να δώσει 300 ευρώ την εβδομάδα αν το μισθώσει μέσω Airbnb, την ώρα που εάν το νοίκιαζε κάποιος για ένα ή δυο χρόνια θα πλήρωνε 300 ευρώ το μήνα και ενδεχομένως και λιγότερα χρήματα» αναφέρει στην KARFITSA ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Γρηγόρης Λιάντας. Ο ίδιος εξηγεί πως αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που τα διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι δυσεύρετα. «Πέρσι τέτοια περίοδο, σύμφωνα με όσα μου λένε οι συνάδελφοί μου είχαν περίπου 100 συμβόλαια. Τώρα μόλις 15. Δεν υπάρχουν σπίτια για να νοικιάσει κάποιος. Λίγο οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν από τα κέντρα φιλοξενίας σε διαμερίσματα μέσω των Μη Κυβερνητικών οργανώσεων, κάτι η χρονομίσθωση που επιλέγουν πολλοί ιδιοκτήτες έχει ως αποτέλεσμα να ψάχνει κάποιος σπίτι και να μην βρίσκει» λέει ο κ. Λιάντας.

Δυσεύρετα τα διαμερίσματα στο κέντρο

Για το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης ακινήτων στη Θεσσαλονίκη μίλησε και ο πρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης. Όπως ισχυρίζεται ο κ. Πασαλίδης το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε γειτονιές του κέντρου και της παραλιακής. «Είναι η πρώτη χρονιά που τα σπίτια είναι δυσεύρετα. Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε ανακαίνιση των σπιτιών τους τα οποία στη συνέχεια διαθέτουν προς ενοικίαση στη μαύρη αγορά ή σε πλατφόρμες τύπου Airbnb» λέει ο κ. Πασαλίδης και εξηγεί πως η τιμή ενός διαμερίσματος που διατίθεται προς μίσθωση μέσα από μια τέτοια πλατφόρμα μπορεί να ξεκινά από τα 40 ευρώ και να αγγίζει τα 500 ευρώ το βράδυ.

Περίπου 1.000 σπίτια στο Airbnb

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 63.000 ακίνητα διατίθενται προς ενοικίαση μέσω Airbnb και άλλων παρόμοιων πλατφορμών. Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν διαμερίσματα στην Αθήνα και στα νησιά, ενώ ακολουθεί η Χαλκιδική και η Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα περίπου 300 διαμερίσματα διατίθενται προς μίσθωση μέσω της διάσημης πλατφόρμας ενώ υπολογίζεται πως άλλα 700, δηλαδή συνολικά χίλια, μισθώνονται μέσω παρόμοιων πλατφορμών. Εκτιμάται δε, πως τα ακίνητα που μισθώνονται σε ξένους μέσω αυτού του τρόπου είναι διπλάσια στον αριθμό εάν υπολογίσει κανείς όσα νοικιάζονται από… στόμα σε στόμα και μέσω γνωστών. «O νόμος είναι συγκεκριμένος για τις χρονομισθώσεις. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν κενά και δεν προστατεύονται. Είναι μια καινοτόμα μέθοδος που όμως κρύβει πολλές παγίδες» εξηγεί ο κ. Πασαλίδης. Αναφέρει μάλιστα δυο περιπτώσεις ακινήτων που καταστράφηκαν μέσα σε ένα βράδυ από επισκέπτες- τουρίστες. «Στην μια περίπτωση οι ιδιοκτήτες την άλλη μέρα το πρωί βρήκαν το διαμέρισμά τους καμένο και στην άλλη σπασμένο αφού το ζευγάρι που το είχε νοικιάσει μέσω Airbnb μάλωσε το προηγούμενο βράδυ» λέει χαρακτηριστικά.

Κύμα ανακαινίσεων

Την ίδια ώρα, εξαιτίας της νέας αυτής μορφής μίσθωσης κάτι… κινείται και στα αρχιτεκτονικά και μελετητικά γραφεία. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Αντώνη Σεμερτζίδη «τα τελευταία χρόνια υπάρχει η κουλτούρα στους Θεσσαλονικείς να ανακαινίσουν το διαμέρισμά τους και να το διαθέσουν για ενοικίαση στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Έχω πελάτες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάποιο ακίνητο στο κέντρο της πόλης, να το ανακαινίσουν και στη συνέχεια μου ζητούν να το διαχειριστώ εκτιμώντας πως τα έσοδά τους είναι περισσότερα από ότι εάν το νοίκιαζαν σε κάποιον για ένα ή δυο χρόνια». Όπως υποστηρίζει ο ίδιος το κόστος μιας ανακαίνισης ενός παλιού διαμερίσματος ξεκινά από τις δέκα χιλιάδες ευρώ και μπορεί να φτάσει τις τριάντα χιλιάδες, ποσό το οποίο με σωστή διαχείριση ο ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει απόσβεση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ