Κιρσοί - φλεβίτιδα των κάτω άκρων - Karfitsa.gr
Άρθρα_Υγείας

Κιρσοί – φλεβίτιδα των κάτω άκρων

Οι κιρσοί σαν εξέλιξη της φλεβικής ανεπάρκειας, οι θρομβοφλεβίτιδες, οι βλάβες των βαλβίδων και οι θρομβώσεις έχουν διαφορετικές αιτίες.

Η κληρονομικότητα, η ορθοστασία, η καθιστική ζωή, το σωματικό βάρος, τα φλεβικά τοιχώματα τα οποία λόγω της ηλικίας έχουν χάσει την ελαστικότητα τους, οι ορμονικές επιδράσεις, η εγκυμοσύνη και η λήψη αντισυλληπτικών είναι αιτίες που καθιστούν την ανάγκη μίας άμεσης και αποτελεσματικής θεραπείας όλο και πιο επιτακτική. Εδώ και 100 χρόνια υπάρχει η κλασική αφαίρεση φλεβών η οποία περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Babcock το 1907. Η επέμβαση αυτή συνοψίζεται σε τρία στοιχεία:

Ι. Απολίνωση και αφαίρεση της μείζονος ή ελάσσονος σαφηνούς φλέβας στην εκβολή της στην εν τω βάθει φλέβα.
ΙΙ. Αφαίρεση φλεβών που ανεπαρκούν και απολίνωση διαιτιτρενουσών φλεβών.
ΙΙΙ. Αφαίρεση ανεπαρκών παράπλευρων φλεβών.

Τα αποτελέσματα της κλασικής φλεβεκτομής όσον αφορά τις άμεσες επιπλοκές στο χειρουργείο είναι πολύ καλά, αναφορικά όμως στις υποτροπές τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ελπιδοφόρα.

Δεν υπάρχει ακόμη μια ενιαία άποψη για το τι ονομάζουμε υποτροπή, αλλά φαίνεται ότι η επανεμφάνιση των κιρσών στην πενταετία ανέρχεται στη χειρότερη περίπτωση, βάση στατιστικών στοιχείων από την βιβλιογραφία, στο 60%.

Τα άσχημα αποτελέσματα μαζί με την αναγκαιότητα μιας πιο ανώδυνης και αποτελεσματικής μεθόδου, οδήγησαν μαζί με την εξέλιξη της τεχνολογίας στην εμφάνιση και εξέλιξη καινούργιων τεχνικών, οι οποίες σταδιακά τείνουν να παραγκωνίσουν τη γηραιά κλασική εγχείρηση κιρσών.

Οι πιο διαδεδομένες και διεθνώς παραδεκτές μέθοδοι είναι.

RFO (Ραδιοσυχνότητες)

Είναι μια ανώδυνη ενδοαυλική τεχνική η οποία εκτελείται και ως χειρουργική ημέρας.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική νάρκωση. Ο καθετήρας εισάγεται διαδερμικά στην προς θεραπεία φλέβα και προωθείται μέχρι την εκβολή της φλέβας στην εν τω βάθει. Ακολούθως απελευθερώνουμε την ενέργεια των ραδιοσυχνοτήτων η οποία οδηγεί στην συρρίκνωση της κεντρικής φλέβας που εν συνεχεία, σε μερικούς μήνες,  απορροφάται από τον οργανισμό.

Ενδοαυλική θεραπεία με λέιζερ (EVLT)

Πρόκειται για ανάλογη τεχνική με την RFO, στη φιλοσοφία της, με διαφορετικό όμως τεχνολογικό εξοπλισμό.

Θεραπεία των κιρσών με αφρό

Όπως και προηγουμένως τοποθετείται ένας ειδικός καθετήρας στην κεντρική φλέβα και χορηγείται ένα σκληρυντικό υλικό σε μορφή αφρού, αφού προηγουμένως έχει αποκλειστεί η ροή του υγρού στην εν τω βάθει φλέβα με μπαλόνι. Αφήνουμε στην συνέχεια τον αφρό να ενεργήσει και τον αναρροφούμε. Η φλέβα θρομβώνεται και απορροφάται από τον οργανισμό.

Σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες μεθόδους είναι ότι αποτελεί μία ανώδυνη μέθοδο.

Τα μειονεκτήματα της είναι:
• μεγαλύτερο ποσοστό επανασυρραγγοποίησης
• αλλεργίες
• υποτροπές

Μέθοδος CHIVA

Μικροχειρουργική μέθοδος λιγότερο διαδεδομένη η οποία βασίζεται σε τελείως διαφορετικά παθοφυσιολογικά δεδομένα, με μεγάλο επίσης ποσοστό υποτροπών. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τη συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες μεθόδους γιατί μας λείπουν στατιστικά στοιχεία.

Συμπερασματικά καταλήγουμε στο γεγονός ότι η RFO (ραδιοσυχνότητα) και το λέιζερ, είναι αξιόπιστες μέθοδοι. Ειδικά για την τεχνική RFO, υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που υπερβαίνουν την πενταετία, ενώ αποτελεί συνολικά πολύ καλύτερη μέθοδο από την κλασική σαφηνεκτομή. Όλο και περισσότεροι αγγειοχειρουργοί πείθονται και δοκιμάζουν τη μέθοδο αυτή ως κάτι καινούργιο παρότι δεν αποτελεί πλέον καινούργια τεχνική. Οι τεχνικές αυτές απαιτούν πολύ καλή γνώση χειρισμού υπερήχων που κατέχουν οι καινούργιες γενιές αγγειοχειρουργών.

Εν κατακλείδι μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε στο άνοιγμα μιας νέας εποχής λιγότερο επεμβατικής, περισσότερο όμως αποτελεσματικής με ουσιαστική συμβολή της τεχνολογίας. ‘Ένας υπεύθυνος επιστήμονας δεν μπορεί πια να τα αγνοήσει.

Κωνσταντίνος Λαμπρέτσας
Αγγειοχειρουργός

Πλάτωνος 9
54631 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310.222.266
Κινητό: 6980123200
[email protected]
www.lambretsas.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ