Κυνηγώντας τις καταθέσεις - Karfitsa.gr
Οικονομία

Κυνηγώντας τις καταθέσεις

Με ιδιαίτερα αργό ρυθμό αυξάνονται οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την επιβολή των capital controls (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Με ιδιαίτερα αργό ρυθμό αυξάνονται οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την επιβολή των capital controls στη χώρα το καλοκαίρι του 2015 παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες που κάνουν οι τράπεζες προσφέροντας μία γκάμα κινήτρων.

Από τη μία η αβεβαιότητα για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών, που εν πολλοίς θα κρίνει και την οικονομική προοπτική της χώρας, και από την άλλη η ανησυχία των πολιτών για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος σε συνάρτηση με τις εξελίξεις με τα «κόκκινα» δάνεια, συντηρούν την έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολίτες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η ΤτΕ και αφορούν το Νοέμβριο του 2016 οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 124,8 δισ ευρώ, αυξημένες μόλις κατά 4 δισ ευρώ περίπου σε σχέση με τα επίπεδα του καλοκαιριού του 2015!

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός η τάση επιστροφής καταθέσεων άρχισε να φαίνεται απ’ το καλοκαίρι του 2016, μετά δηλαδή την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης απ’ τους δανειστές και κυρίως μετά την απελευθέρωση του «φρέσκου χρήματος» από τα capital controls, στις 22 Ιουλίου.

katatheseis

Τότε βέβαια ξεκίνησε και μία μεγάλη προωθητική καμπάνια προϊόντων και υπηρεσιών από τα τραπεζικά ιδρύματα ώστε να προσελκύσουν καταθέσεις. Τα επιτόκια βέβαια κινούνται γύρω στο 0,65% αν και αυτό ανεβαίνει στο 1,20% όταν πρόκειται για «φρέσκο χρήμα».

Πάντως με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της ΤτΕ φαίνεται πως οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα – επιχειρήσεων και νοικοκυριών – είναι μοιρασμένες μεταξύ ταμιευτηρίου και προθεσμίας. Οι πρώτες είναι περίπου 50 δισ ευρώ και οι δεύτερες 48,6 δισ ευρώ.

katatheseis 2

 Πηγή: newmoney.gr
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ