Μειωμένη φέτος η παραγωγή ελιάς στη Χαλκιδική - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Μειωμένη φέτος η παραγωγή ελιάς στη Χαλκιδική

Αρνητικές επιπτώσεις στη φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στη Χαλκιδική είχε ο βαρύς χειμώνας που επικράτησε στο νομό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών οδήγησαν σε περιορισμό των ποσοτήτων. «Φέτος, η σοδειά αναμένεται μειωμένη εξαιτίας του παγετού που επηρέασε τόσο τις ορεινές όσο και τις πεδινές περιοχές της Χαλκιδικής», αναφέρει  ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέων Φλογητών Παύλος Γιαλαγκολίδης.

Η παραγωγή έχει επηρεαστεί και από το κυκλοκόνιο. Όπως εξηγεί ο κ. Γιαλαγκολίδης, η αυξημένη υγρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που διαδέχτηκαν τη χειμερινή περίοδο είχαν ως συνέπεια να προκληθεί φυλλόπτωση στα ελαιόδεντρα και μείωση του καρπού.

«Όχι με “ανοιχτή” τιμή»

Οι εκπρόσωποι των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων συστήνουν στους ελαιοπαραγωγούς να μην παραδίδουν το προϊόν τους στους εμπόρους, χωρίς τα αντίστοιχα παραστατικά να αναγράφουν τιμή, προκειμένου να διασφαλιστούν. «Κανείς δεν θα πρέπει να διαθέσει τη σοδειά του με “ανοιχτή” τιμή», τονίζει κατηγορηματικά ο κ. Γιαλαγκολίδης.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει πρωιμότητα, προτείνει, το προϊόν να παραδίδεται είτε στις Ενώσεις «για λογαριασμό παραγωγού» ή όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν τη δυνατότητα, να το αποθηκεύουν σε βαρέλια.

Για αγουρέλαιο

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέων Φλογητών παροτρύνει τους ελαιοκαλλιεγητές σε περίπτωση που οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι έμποροι ανά κιλό για την επιτραπέζια ελιά είναι χαμηλότερες του ενός ευρώ να οδηγήσουν έστω και ένα μέρος της σοδειάς για ελαιοποίηση και κυρίως για την παραγωγή αγουρέλαιου. «Το αγουρέλαιο παρουσιάζει ζήτηση και μπορεί να διατεθεί σε ικανοποιητική τιμή. Είναι μία επωφελής εναλλακτική λύση», επισημαίνει  ο κ. Γιαλαγκολίδης.

20246075 10213553880382077 3675895079500988664 n

Στη Χαλκιδική, με πρωτοβουλία των αγροτικών συνεταιρισμών ξεκίνησε κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων των ελαιοκαλλιεργητών. Ήδη, προηγήθηκαν δύο συσκέψεις σε Άγιο Μάμα και Νέα Φλογητά ενώ την προσεχή Τρίτη 25 Ιουλίου, στις 8.00 το βράδυ έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση στα Σήμαντρα, στο χώρο του ΚΑΠΗ.

halkidikifocus.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ