«Με τον Ομπάμα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για την Ελλάδα» - Karfitsa.gr
Πρόσωπα

«Με τον Ομπάμα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για την Ελλάδα»

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Θετική εξέλιξη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αλλά και την ανάπτυξη της χώρας χαρακτηρίζει την επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο πρόεδρος του συλλόγου Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων στη Βόρεια Ελλάδα. Ο άνθρωπος που έρχεται καθημερινά σε επαφή με αποφοίτους αμερικανικών ιδρυμάτων, επενδυτές και προξένους εμφανώς ευχαριστημένος από τη νίκη Ομπάμα   σχολιάζει πως «με αυτόν στον προεδρικό θώκο το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας θα συνεχιστεί» και όπως δηλώνει η ανάμειξή του στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι περισσότερο «παραινετική» ασχέτως εάν όλοι οι «ευρωπαίοι ηγέτες θα σπεύσουν στις ΗΠΑ για να τον συγχαρούν». Ο ίδιος άλλωστε λίγες ημέρες πριν, εκφράζοντας της βούληση αρκετών ελληνοαμερικάνων αρθρογράφησε υπέρ της ανάδειξης του Μπαράκ Ομπάμα ξανά στη θέση του…πλανητάρχη.

Αναλύοντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων αμερικανικών εκλογών, ο κ. Φιλίππου συμφωνεί με τις απόψεις πολιτικών αναλυτών πως πρόκειται «για ψήφο εμπιστοσύνης στο ήδη προωθούμενο έργο της κυβέρνησης Ομπάμα» και εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας» σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας.

Ο σύμμαχος Ομπάμα

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις που σηματοδοτεί η επανεκλογή του Αφροαμερικανού προέδρου για την Ελλάδα ο ίδιος υποστηρίζει ότι «είναι ένα θετικό πρόσημο». «Ο Ομπάμα επανειλημμένα έχει εκφράσει τη γνώμη του ζητώντας μάλιστα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το έκανε ακόμα και τρεις ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία» συμπληρώνει. Ο κ. Φιλίππου ξεκαθαρίζει ωστόσο πως οι όποιες δημόσιες παρεμβάσεις έγιναν «με τρόπο ήπιο και κομψό». «Όπως έχει πει ο Αμερικανός πρόεδρος οι αριθμοί των ελληνικών χρεών είναι διαχειρίσιμοι» τονίζει και εκφράζει την άποψη ότι «ως χώρα πρέπει να επιδιώκουμε τις διεθνείς συμμαχίες και συνεργασίες παγκόσμια. Από την Αμερική μέχρι τη Ρωσία και από την Ευρώπη μέχρι την Ασία». «Η στήριξη των ΗΠΑ σίγουρα θα αποδειχτεί χρήσιμη για τον τόπο» επισημαίνει ο κ. Φιλίππου.

Στην ερώτηση εάν ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε αυτή να αλλάξει ρότα και πολιτική απέναντι στην Ελλάδα ο κ. Φιλίππου αναφέρει πως για να απαντηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί εκ νέου η λεπτή γραμμή αλληλεξάρτησης ΕΕ και ΗΠΑ. «Δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι τέτοιο» σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων. Επαναλαμβάνει δε πως «στο διεθνές και παγκοσμιοποιημένο οικονομικοπολιτικό γίγνεσθαι καμία ήπειρος και καμία χώρα δεν είναι ανεξάρτητη η μια από την άλλη. Ο ρόλος του Ομπάμα θα είναι παραινετικός». Ο ίδιος βέβαια συμπληρώνει πως «όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα σπεύσουν να μεταβούν στις ΗΠΑ προκειμένου να τον συγχαρούν».

ΗΠΑ και μηχανισμός στήριξης

Τονίζει μάλιστα τη συμβολή των ΗΠΑ στο σχηματισμό του μηχανισμού στήριξης για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε τον μηχανισμό στήριξης ζήτησε τη βοήθεια και την τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν επέβαλε κανείς να πάρει το ΔΝΤ μαζί. Η Ευρώπη το ζήτησε στη λογική της παγκόσμιας συνεργασίας» σχολιάζει.

Σχετικά με το νέο πακέτο της δανειοδότησης προς τη χώρας μας, τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ και κατά πόσο ο χρόνος διεξαγωγής των αμερικανικών εκλογών καθυστέρησε την καταβολή τους εκτιμά πως «τα δυο γεγονότα δεν συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο η εκλογή Ομπάμα θα ευνοήσει τη συνέχιση του προγράμματος».

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον αμερικανών επιχειρηματιών να επενδύσουν στην Ελλάδα, ο κ. Φιλίππου σχολιάζει  «ναι υπάρχει ενδιαφέρον και μάλιστα μεγάλο. Άλλωστε ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες ωστόσο έχουν «παγώσει» και μένουν «ορφανές». Πιστεύω πως σύντομα θα ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και θα ξεκινήσουν να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες. Μια τέτοια ανέλαβαν επιχειρηματίες τον Ιούλιο και έφεραν τον Μπιλ Κλίντον».

Ποιοι «μπλοκάρουν τις επενδύσεις»

Στην ερώτηση «τι μπλοκάρει τις επενδύσεις αυτές» ο κ. Φιλίππου θέτει αρκετές παραμέτρους αρχής γενομένης της γραφειοκρατίας. «Οι άνθρωποι φοβούνται να μήπως χάσουν τα λεφτά τους, όπως συνέβη στο παρελθόν με άλλους επιχειρηματίες». Εντοπίζει μάλιστα πολλές…ρίζες του κακού.  «Φταίει η γραφειοκρατία, οι άδειες λειτουργίας, η ευελιξία της εργασίας που δεν υπάρχει» σχολιάζει και επεξηγεί: «το πρόβλημα δεν είναι το μισθολογικό αλλά το προσλαμβάνειν και απολύειν». Για τον ίδιο, σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην προσέλκυση επενδύσεων  έχει και το ελληνικό φορολογικό σύστημα. «Δεν μιλάμε για το ύψος των φόρων αλλά για τους κρυφούς φόρους». «Για παράδειγμα οι επενδυτές πάνε στη Γερμανία που έχει μεγαλύτερους φορολογικούς συντελεστές και δεν πάνε στη Βουλγαρία που έχουν μικρότερους. Το δικό μας σύστημα έχει κρυφές εκπλήξεις. Πρέπει να καταβάλλονται φόροι που δεν υπάρχουν. Πρέπει να αποβληθούν αυτές οι αγκυλώσεις» ξεκαθαρίζει ο κ. Φιλίππου.

Τέλος, ο ίδιος σχολιάζει πως έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον ελλήνων αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων να επιστρέψουν στις ΗΠΑ προκειμένου να εργαστούν. «Το ζητούμενο όμως πλέον είναι πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα για να μην αναγκάζεται το επιστημονικό προσωπικό να την εγκαταλείπει» καταλήγει ο κ. Φιλίππου.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ