, Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

search icon search icon

Μια "Γαλάζια Σημαία" λιγότερη στη Χαλκιδική λόγω… "υψηλών τιμών βαρέων μετάλλων" (ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Ιερισσός, Φωτο Σάββας Αυγητίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλης Στολάκης
Μια «Γαλάζια Σημαία» έχασε ο νομός Χαλκιδικής μετά την απόφαση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης να αφαιρέσει εκείνη της ακτής Στρατωνίου λόγω «σημαντικής επιβάρυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς παρουσιάζονται υψηλές τιμές βαρέων μετάλλων» όπως αναφέρεται στην σχετική επιστολή που εστάλη στο δήμαρχο. Δημοτική αρχή και επαγγελματίες εκφράζουν την ανησυχία τους και παράλληλα οχυρώνονται προκειμένου αυτή η απόφαση να μην επηρεάσει την φετινή τουριστική περίοδο.

Ιερισσός, φωτο Σάββας Αυγητίδης

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης με έγγραφό της που κοινοποίησε στο δήμο Αριστοτέλη αποφάσισε να αποσύρει τη γαλάζια σημαία από την εν λόγω περιοχή, λίγες μέρες μάλιστα μετά την ανακοίνωσή της, καθώς όπως ισχυρίζεται η υπεύθυνη συντονισμού του Προγράμματος Γαλάζια Σημαία, Δαρεία- Νεφέλη Βουρδουμπά «υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς παρουσιάζονται υψηλές τιμές βαρέων μετάλλων στο ίζημα αλλά και στην άμμο της περιοχής».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ελληνικής εταιρίας Προστασίας της Φύσης «ενημερωθήκαμε από τους ερευνητές του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. για τα αποτελέσματα της δημοσιευμένης σε επιστημονικό περιοδικό έρευνας τον Ιούλιο 2016, που διεξήχθη στην περιοχή της ακτής του Στρατωνίου και επί της βραβευμένης με τη Γαλάζια Σημαία ακτής». Όπως εξηγεί στο έγγραφο προς τον δήμαρχο Αριστοτέλη η κ. Βουρδούμπα «Επιπρόσθετα λάβαμε σήμερα καταγγελία από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων στην οποία περιλαμβάνονται δυο ακόμα μελέτες που υποδεικνύουν τις υψηλές τιμές βαρέων μετάλλων και σε θαλάσσιους οργανισμούς. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος στις ακτές όπου υπάρχει σε κοντινή απόσταση βιομηχανική δραστηριότητα, θα πρέπει οι απορροές αυτής να μην επηρεάζουν το περιβάλλον της ακτής. Για το λόγο αυτό σας ενημερώνουμε ότι η ακτή Στρατώνι του δήμου Αριστοτέλη, αποσύρεται από το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».Η παραπάνω εξέλιξη όπως είναι λογικό προκάλεσε ανησυχία στην δημοτική αρχή Αριστοτέλη αλλά και τους επαγγελματίες της περιοχής.
Ιερισσός 2017 / φωτο Σάββας Αυγητίδης

Σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγω περιοχή λαμβάνει τον τίτλο της «Γαλάζιας Σημαίας» από το 1979. Στελέχη της διοίκησης εκτιμούν ότι «η θάλασσα του Στρατωνίου μπροστά έχει ένα υπόβαθρο που είναι  μεταλλευτικό απόβλητο. Μάλιστα στο παρελθόν το λιμεναρχείο είχε τοποθετήσει και ταμπέλα που έλεγε ότι απαγορεύεται το κολύμπι και το ψάρεμα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το παλιό εργοστάσιο της τότε εταιρίας που δραστηριοποιούταν στην περιοχή. Το νερό δεν είναι κατάλληλο για κολύμπι εδώ και 40 χρόνια» λένε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς ενημερώθηκε μέσω… επιστολής ότι αφαιρείται η «Γαλάζια Σημαία» από το Στρατώνι. «Τα νερά στην υπόλοιπη περιοχή, στην Ιερισσό και αλλού λόγω των ρευμάτων είναι καθαρά. Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Είναι πάγια άποψή μας ωστόσο ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα θα καταστρέψει το περιβάλλον» σχολιάζει ο κ. Ζουμπάς. «Η Ιερισσός έχει πάρει γαλάζια σημαία. Εμείς κάθε χρόνο παίρνουμε δείγμα και κάνουμε μελέτες για τα βαρέα μέταλλα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους τουρίστες»  συμπληρώνει ο κ. Ζουμπάς και ξεκαθαρίζει ότι τα νερά της περιοχής του είναι καθαρά και δεν έχουν επηρεαστεί από την μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός». «Δεν θα πρέπει να φοβούνται οι τουρίστες» τονίζει. «Δυστυχώς φοβόμαστε πως το πρόβλημα θα ενταθεί στο μέλλον εάν συνεχιστεί η μεταλλευτική δραστηριότητα. Η μεταλλευτική δραστηριότητα έχει παντού επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Η παλιά μεταλλευτική δραστηριότητα είχε επιπτώσεις. Για τη σημερινή που ακόμα καλά καλά δεν έχει ξεκινήσει δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις αλλά αν κρίνουμε πως είναι είκοσι φορές μεγαλύτερη τότε φαντάζεστε ότι θα έχει και είκοσι φορές μεγαλύτερες επιπτώσεις» καταλήγει ο κ. Ζουμπάς.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος μιλώντας στην Karfitsa επισημαίνει πως «θα πρέπει να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις και όλες οι προδιαγραφές που ο νόμος προβλέπει για να οριστεί μια παραλία ως ακτή με Γαλάζια Σημαία». Ο κ. Γιώργος εκτιμά ότι ο αποχαρακτηρισμός της παραλίας του Στρατωνίου δεν θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση της περιοχής.
Ιερισσός 2017, φωτο Σάββας Αυγητίδης

Έτοιμος να… απαντήσει στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Στρατωνίου Νίκος Ζαγοράκης. «Μιλάμε για μια απόφαση μεθοδευμένη που ακολουθεί πρότυπα του παρελθόντος. Δεν είναι η πρώτη χρονιά αλλά εδώ και εννιά χρόνια η Γαλάζια Σημαία πολεμιέται με όποιον τρόπο μπορούν ορισμένοι. Συγκεκριμένοι κύκλοι προσπαθούν να τα συνδέσουν όλα με την μεταλλευτική δραστηριότητα. Είναι λυπηρό γιατί αντί να δώσουμε λύσεις, προσπαθούμε να μεγεθύνουμε ένα πρόβλημα προσπαθώντας να δημιουργήσουμε εντυπώσεις εις βάρος των πολιτών και μιας κοινωνίας ολόκληρης» σχολιάζει. Ο κ. Ζαγοράκης προαναγγέλλει μέσω της Karfitsa πως ο ίδιος θα απαντήσει τεκμηριωμένα σε όλα τα ζητήματα που θέτει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης που αφαίρεσε τη «Γαλάζια Σημαία». «Θα αποδείξουμε ποιοι ήθελαν την αφαίρεση. Με αυτή την απόφαση ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για το τι θα ακολουθήσει. Αναρωτιέμαι εάν η Επιτροπή που δίνει τις Γαλάζιες σημαίες έχει ακολουθήσει τον ίδιο τρόπο παντού. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι σε θέματα περιβάλλοντος και που αφορούν το σήμερα και το αύριο μιας περιοχής να είμαστε σοβαροί. Σκοπός μας είναι… αύριο το πρωί να επιστρέψει στη θέση της η Γαλάζια Σημαία. Θεωρούμε ότι μας την έκλεψαν δόλια. Θα λειτουργήσουμε με γνώμονα τη νομιμότητα» καταλήγει ο κ. Ζαγοράκης.
Ιερισσός, Φωτο Σάββας Αυγητίδης

«Αν η ακτή πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια πρέπει να πάρει Γαλάζια Σημαία. Διαφορετικά δεν πρέπει να την έχει» αναφέρει από την πλευρά του ο Μάκης Ενεχιλίδης, πρόεδρος των ενοικιαζόμενων δωματίων δήμου Αριστοτέλη. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο τουρισμός γενικά επηρεάζεται από την παρουσία των μεταλλείων στην περιοχή και όχι εάν θα έχει Γαλάζια Σημαία ή όχι». Σημειώνεται πως στην Χαλκιδική για το 2017 δόθηκαν συνολικά 71 «Γαλάζιες Σημαίες» μετά την απόσυρση όμως εκείνης στην ακτή Στρατωνίου απέμειναν 70 / φωτο Σάββας Αυγητίδης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.