Μοσκοβισί: Το ΔΝΤ να έχει κατά νου τις ευαισθησίες στα εργασιακά - Karfitsa.gr
Διεθνή

Μοσκοβισί: Το ΔΝΤ να έχει κατά νου τις ευαισθησίες στα εργασιακά

Δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν για το Ελληνικό χρέος

Μήνυμα ότι η Κομισιόν και πολύ περισσότερο ο Πρόεδρός της δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μέτρα που θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο έστειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί τονίζοντας την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. Τόνισε επίσης ότι ήρθε η στιγμή «να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους».

Στη συνάντησή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Μοσκοβισί τόνισε την προσπάθειά του για αναγνώριση εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων, της Ευρώπης, της ανάγκης για ανάπτυξη, για κοινωνική ανάπτυξη.

«Να μην θεωρούν πλέον οι Ευρωπαίοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι το οποίο είναι συνώνυμο με μια τιμωρία και με μια αέναη λιτότητα. Γνωρίζω ότι αυτή η μάχη θα είναι δύσκολη, αλλά είναι μια μάχη την οποία επιθυμώ να συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, τόνισε ότι για τον λόγο αυτό το Grexit ήταν κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε ποτέ να περάσει από το μυαλό μας, κάτι το ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Για την αξιολόγηση

Έκανε λόγο για αδιαμφισβήτητη πρόοδο που έχει συντελέσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ στο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης σχολίασε ότι είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Είναι μια χώρα η οποία είναι έτοιμη τώρα ν’ αναπτυχθεί, να γνωρίσει πάλι ανάπτυξη, επενδύσεις, απασχόληση για όλους τους Έλληνες και ιδίως για τους νέους, οι οποίοι ξέρω πόσο πολύ αναμένουν κάτι τέτοιο. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι μεταρρύθμιση ίσον επιτυχία. Είναι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία» σημείωσε.

Για το χρέος

Σε ό,τι αφορά το χρέος εκτίμησε ότι εφόσον οι ελληνικές αρχές κάνουν όλα αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν, είναι αναμφισβήτητο ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους θα πράξουν τα δέοντα από την δική τους πλευρά.

«Θέλω, λοιπόν, να πω σε όλους τους Έλληνες ότι τώρα έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους. Είναι κάτι το οποίο θα έχω κι εγώ την ευκαιρία ν’ αναφέρω κατ’ ιδίαν στο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα» υπογράμμισε και εξήγησε ότι πλέον πρέπει να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων  και μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Σχετικά με το ΔΝΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, τόνισε πάντως ότι «πρέπει να έχει κατά νου τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που υπάρχουν σε κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα το ζήτημα του κοινωνικού διάλογου».

«Θα ήθελα να τονίσω ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολύ περισσότερο ούτε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μέτρα τα οποία θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο» είπε ο Μοσκοβισί.

Προέκρινε την ανάγκη συμβιβαστικής λύσης εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή θα επιτευχθεί. Σύνδεσε μάλιστα την παρουσία του στην Ελλάδα με αυτή τη λύση λέγοντας πως «γι’ αυτόν τον λόγο έχω έρθει εδώ στην Ελλάδα για να προσφέρω την υποστήριξή μου και την διαβεβαίωσή μου ότι την επόμενη εβδομάδα στο  θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για το ελληνικό χρέος».

Για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας

Αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας που «είναι κάτι το οποίο ασφαλώς και δεν αγνοούμε, δεν παραγνωρίζουμε. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιο είναι το άχθος το οποίο κουβαλάει η Ελλάδα λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσεώς της. Γνωρίζουμε καλά ποιος είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των συνόρων της Ελλάδας και γνωρίζουμε πόσο πολλές φορές είναι δύσκολες οι σχέσεις με τον ισχυρό γείτονά σας, την Τουρκία» τόνισε.

Όπως είπε στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και η επιβάρυνση λόγω προσφυγικού.

Πρ. Παυλόπουλος: Στα εργασιακά θα κάνουμε αυτό που επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Κατά την υποδοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι ειδικά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, θα κάνουμε αυτό που επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο έχει ως μέρος τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

«Δεν μπορεί η Ελλάδα ν’αποδεχθεί – όπως δεν θα αποδεχόταν οποιαδήποτε άλλη Χώρα της ΕΕ, π.χ. η Γαλλία η Γερμανία- μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις που θα ήταν αντίθετα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού κάτι τέτοιο θα κατέπιπτε αμέσως και θα ήταν υπόλογη η Ελλάδα απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε και ζήτησε αυτό να ληφθεί υπ’ όψιν ιδίως από την πλευρά του ΔΝΤ.

Στάθηκε στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις. «Δεν μίλησε ποτέ κανείς για κούρεμα του χρέους.  Μίλησε όμως – και μιλάμε – για μεθόδους, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο που διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.  Σ’ αυτό πρέπει ν’ ανταποκριθούν οι εταίροι μας» είπε.

Και εδώ θα ήθελα, και τελειώνω μ’ αυτό, να επισημάνω τούτο: Δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Χρέους.  Υπάρχει η εντύπωση, κύριε Επίτροπε, ότι το Ελληνικό Χρέος έχει δημιουργηθεί όλο με αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας και αφορά δαπάνες της Ελλάδας που εκείνη έχει οικειοθελώς καθορίσει.  Θα πρέπει να καταστήσω σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας  οφείλεται σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση κινδύνων που εμείς δεν προκαλέσαμε.  Για την αντιμετώπιση προκλήσεων που εμείς δεν δημιουργήσαμε.  Πέραν τούτου, είναι εξοπλιστικά προγράμματα, με βάση τα οποία υπερασπιζόμαστε τα Ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αυτή την ιδιαιτερότητα του χρέους μας δεν είναι δυνατόν οι Εταίροι μας να μην την λάβουν υπόψη,  ιδίως όταν θα έρθει η ώρα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του.  Ενόψει και της δικής σας ευαισθησίας, θα παρακαλούσα πολύ  αυτή η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Χρέους να καταστεί σαφής προς τους Εταίρους μας.  Νομίζω ότι την γνωρίζουν άλλωστε, γιατί αρκετοί απ’ αυτούς την έχουν ζήσει, αφού αρκετά από τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα προέρχονται από Χώρες της ίδιας της ΕΕ και από δανειστές μας ιδίως.

πηγή: naftemporiki.gr

φωτογραφία: eurokinissi.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ