Νέο σύστημα ομιλίας ζητά ο Στίβεν Χόκινγκ - Karfitsa.gr
Uncategorized

Νέο σύστημα ομιλίας ζητά ο Στίβεν Χόκινγκ

   Steven Hawking Την βοήθεια της  Ιntel ζήτησε ο διάσημος Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ προκειμένου να βελτιωθεί το σύστημα μέσω του οποίου επικοινωνεί, καθώς η κατάσταση της υγείας του σταδιακά επιδεινώνεται.

  Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Χόκινγκ χρησιμοποιεί τεχνολογία προκειμένου να επιλέγει  ένα-ένα γράμμα  από μια οθόνη. Το τελευταίο κεφάλαιο στη συνεργασία του Χόκινγκ με την εταιρεία άνοιξε το 2011, όταν ο καθηγητής απευθύνθηκε στον Γκόρντον Μουρ, συνιδρυτή της Intel, και τον ενημέρωσε ότι η ικανότητά του να συντάσσει κείμενο επιβραδυνόταν.

 Όπως αναφέρει τώρα το περιοδικό Scientific American, η εταιρία  εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Ο διευθυντής Τεχνολογίας της εταιρείας Τζάστιν Ράτνερ σημείωσε, στη διάρκεια της έκθεσης CES του Λας Βέγκας, ότι το σύστημα ομιλίας του Χόκινγκ θα μπορούσε να αξιοποιήσει περισσότερα είδη κινήσεων στο πρόσωπο του καθηγητή.

    Εδώ και μια δεκαετία, ο Χόκινγκ μπορεί να επικοινωνεί μόνο με μια σύσπαση στο μάγουλό του, την οποία καταγράφει ένας υπέρυθρος αισθητήρας που βρίσκεται στα γυαλιά του. Ο καθηγητής κάθεται μπροστά σε μια οθόνη με αλφαριθμητικούς χαρακτήρες. Ένας κέρσορας περνάει διαδοχικά από χαρακτήρα σε χαρακτήρα και, όταν φτάσει στο επιθυμητό γράμμα, ο Χόκινγκ μπορεί να τον σταματήσει με μια σύσπαση του προσώπου του. Ένα συνθεσάιζερ φωνής αναλαμβάνει στο τέλος να εκφέρει κάθε πλήρη λέξη.

  Το σύστημα βελτιώνεται τώρα με νέο αλγόριθμο πρόβλεψης λέξεων, ενώ η Ιntel προσπαθεί παράλληλα να ενσωματώσει λογισμικό αναγνώρισης των εκφράσεων του προσώπου.  Ο Στίβεν Χόκινγκ, περισσότερο γνωστός για τις εργασίες του στις μαύρες τρύπες, εμφάνισε στην ηλικία των 21 ετών την ασθένεια της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης, η οποία τον άφησε σταδιακά παράλυτο.

   Εκτός από την τεχνολογία της Intel, ο καθηγητής έχει δοκιμάσει και το iBrain της αμερικανικής NeuroVigil, μια συσκευή σε σχήμα κορδέλας που διαβάζει τα εγκεφαλικά κύματα και τα μετατρέπει σε λέξεις.

Πηγή in.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ