Ντομάτα με υδροπονική μέθοδο από την «Πλαστικά Θράκης» - Karfitsa.gr
Uncategorized

Ντομάτα με υδροπονική μέθοδο από την «Πλαστικά Θράκης»

 

plastika thrakisΣτην ανάπτυξη μιας νέας μεγάλης επένδυσης στον πρωτογενή τομέα, με αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, σχεδιάζει να προχωρήσει η εισηγμένη Πλαστικά Θράκης. Το project αφορά στη δημιουργία θερμοκηπιακής εγκατάστασης για την καλλιέργεια ντομάτας με την υδροπονική μέθοδο, στο γεωθερμικό πεδίο του Ερασμίου – Μαγγάνων, στην περιοχή του νομού Ξάνθης, που αποφάσισε να εκμισθώσει, μέσω διαγωνισμού, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

«Πρόκειται για μια έκταση 16 τετραγωνικών χιλιομέτρων με θερμοκρασία νερού που φθάνει έως τους 65 βαθμούς Κελσίου», διευκρίνισε στην «Η» ο Δρ. Παν. Γεωργιάδης, διευθυντής Χωρικής και Περιβαλλοντικής πολιτικής της Αποκεντρωμένης διοίκησης, με αφορμή την υπογραφή, προχθές τη Δευτέρα, των συμβολαιών για την εκμίσθωση, στην εταιρεία, του δικαιώματος εκμετάλλευσης του εν λόγω γεωθερμικού πεδίου.

Ο ίδιος εξήγησε, επίσης, πως η επένδυση θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις και πως η δεύτερη θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της πρώτης. «Στο πρώτο στάδιο θα δημιουργηθεί ένα θερμοκήπιο έκτασης 20 στρεμμ., με αξιοποίηση των δύο, ήδη, υφιστάμενων γεωτρήσεων, καθώς και την κατασκευή δύο νέων για την επανεισαγωγή του νερού και την ενίσχυση των ταμιευτήρων», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης για να συμπληρώσει ότι σε μια δεκαετία και εφόσον πληρωθούν μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις, η θερμοκηπιακή εγκατάσταση θα φθάσει στα 100 στρέμμ.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης, όπως τονίζει το στέλεχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης αναμένεται να ανέλθει στα περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, θα είναι η δαπάνη για την πρώτη φάση των 20 στρεμμ.

Η εταιρεία εκμισθώνει το γεωθερμικό πεδίο Ερασμίου – Μαγγάνων για 25 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για 5+5 χρόνια. Το τίμημα ανέρχεται σε 5% επί του συνολικού ποσού ενέργειας που θα καταναλώνει η επένδυση υπολογιζόμενο σε τιμές αντίστοιχης ποσότητας ενέργειας φυσικού αερίου, ενώ 10% επί του αναλογικού αυτού κόστους, θα εισπράττει ο δήμος Τοπείρου ως τέλος ΑΠΕ.

 
Πηγή: imerisia.gr
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ