, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι εκθέσεις που «τρέχουν» αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη

Επιμέλεια: Φ. Βλαστού

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση «Νίκος Νικολάου. Θέατρο και Εφαρμογές» στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη. Διάρκεια: 28 Σεπτεμβρίου – 27 Οκτωβρίου 2017. Είσοδος δωρεάν.
Στην έκθεση «Νίκος Νικολάου. Θέατρο και Εφαρμογές» παρουσιάζονται 88 έργα του καλλιτέχνη από την ενασχόλησή του με το θέατρο και από άλλες εφαρμογές που του ανατέθηκαν κατά καιρούς. Αποτελεί μέρος της αναδρομικής έκθεσης «Νίκος Νικολάου. Σχέδια 1929-1986» που διοργάνωσε και παρουσίασε το ΜΙΕΤ στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2017. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μέρη: στα έργα από την ενασχόληση του καλλιτέχνη με το Θέατρο (μελέτες και σχέδια κουστουμιών και σκηνικών από παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου) και στις εφαρμογές που αφορούν τοιχογραφίες (Πάντειος, Ζωοδόχος Πηγή, Λέσχη Θεοτοκόπουλου), διαφημίσεις (καπνοβιομηχανία Κεράνης) και εικονογραφήσεις (ΑΓΕΤ).

ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
Η Myrό Gallery παρουσιάζει την δεύτερη ατομική έκθεση της ζωγράφου Δήμητρας Ξενάκη στην Θεσσαλονίκη, υπό τον τίτλο «Τόπος και Παρουσία». Διάρκεια: 5 Οκτωβρίου- 4 Νοεμβρίου 2017.
Στην δεύτερη ατομική έκθεση της η Δήμητρα Ξενάκη ασχολείται με το αποτύπωμα της ανθρώπινης παρουσίας στον χρόνο και τον χώρο. Στα έργα της χώροι κενοί στιγμιαία ή σε ενεστώτα χρόνο φέρουν τα σημάδια όσων πέρασαν από αυτούς στο παρελθόν -απώτερο ή μόλις πριν λίγο, ενώ σε άλλα ο άνθρωπος εγγράφεται στο χώρο μπροστά στον παρατηρητή του έργου, αλλά αφήνει φανερά το στίγμα του. Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.

ΕΥΗ ΚΥΡΜΑΚΙΔΟΥ
Η Myrό Gallery φιλοξενεί νέα έργα της γνωστής Ελληνίδας ζωγράφου Evi Kirma στην Θεσσαλονίκη στον χώρο της Project Room. Διάρκεια: 5 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου 2017. Είσοδος δωρεάν.
Σε statement για την σειρά η καλλιτέχνις σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η Evi Kirma στο ζωγραφικό της έργο αναπαριστά ανεικονικά την δική της ενδοχώρα, απαλλαγμένη από τοξικά συναισθηματικά απόβλητα. Έχοντας ως εμμονή από την αρχή της εικαστικής της πορείας τον φόβο του εγκλωβισμού –συναισθηματικό, σεξουαλικό, πολιτικό, κοινωνικό, οικογενειακό, ψυχικό κτλ- ξορκίζει την εμμονή της, δίνοντας μέσα από το έργο της το στίγμα του απεγκλωβισμού και των διόδων διαφυγής».

REVOLUTION IN ART
H πολυμεσική έκθεση «Revolution in art» θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο 2 στις εγκαταστάσεις της HELEXPO Δ.Ε.Θ. Διάρκεια: 1 Οκτωβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2017. Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ.
Η ρωσική επανάσταση του 1917, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας του 20ου αιώνα, τοποθετείται στο επίκεντρο της ψηφιακής έκθεσης, η οποία παρακολουθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Ρωσία μέσα από το έργο ρηξικέλευθων καλλιτεχνών, ομάδων και κινημάτων στο διάστημα από το 1900 έως το 1923, παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις.
Φιλοξενώντας εικόνες προερχόμενες στην πλειοψηφία τους από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του ΚΜΣΤ, η έκθεση αποτυπώνει το όραμα της κοινωνικοπολιτικής αλλαγής σε συνδυασμό με τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις και τις κοινωνικές αλλαγές που σημειώθηκαν την περίοδο εκείνη, δημιουργώντας τις ιδεολογικές, φιλοσοφικές και υλικές προϋποθέσεις, οι οποίες οδήγησαν στο εκρηκτικό αισθητικό φαινόμενο της ρωσικής πρωτοπορίας στις τέχνες. Concept: Έλλη Χρυσίδου, Έρευνα: ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου, Ειδικός Σύμβουλος-Ερευνητής: Igor Voronkov, Σχεδιασμός έκθεσης: Εμμανουήλ Παπαδόπουλος, Σκηνογραφία: Γιάννης Κατρανίτσας, Επεξεργασία Οπτικοακουστικού Υλικού: Γαβρίλος Ψαλτάκης, Συντονισμός: Βίκυ Δαλκράνη (HELEXPO), Δημήτρης Κουρκουρίδης (IEE), Λέλα Τσεβεκίδου, Σοφία Συμεωνίδου (Διεύθυνση Πολιτισμού, Δήμου Θεσσαλονίκης), Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX), Βοηθός για τη Συλλογή Υλικού: Αγγελική Χαριστού (ΚΜΣΤ). Σημ: Οι περισσότερες εικόνες ανήκουν στη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ.

ΕΣΤΙΑ-ΖΩ
Η ομάδα Horror Vacui παρουσιάζει την έκθεση «Εστιά-ζω» στο Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ), σε επιμέλεια της Μαρίας Ξυπολοπούλου και του ιστορικού τέχνης Στρατή Πανταζή. Διάρκεια: έως τις 3 Νοεμβρίου 2017. Eίσοδος δωρεάν.
Η έκθεση εντάσσεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Φαντασιακές Εστίες-Imagined Homes.

DELUSION: KISSES TASTE DIFFERENT
Η Γκαλερί Ειρμός φιλοξενεί την έκθεση της Μαρίας Ξυνοπούλου «DELUSION: Kisses Taste Different».
Στην πρώτη της ατομική έκθεση παρουσιάζει μια ομάδα έργων χωρισμένη σε διακριτά κεφάλαια τα οποία όμως απαρτίζουν μια ενιαία αφήγηση για τις σχέσεις και τις δυναμικές τους, την επιθυμία, τον πόθο, τον φόβο, αλλά και το λάθος. Απροσδόκητες συνθέσεις, έργα αποκλειστικά σε χαρτί στα οποία πρωταγωνιστούν έντομα, ζώα και γυναίκες με ηχηρή την ανδρική μορφή.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ
Το White rabbit φιλοξενεί έργα του ζωγράφου Θανάση Ζαχαρίου. Διάρκεια: έως 31 Οκτωβρίου. Είσοδος δωρεάν.
Ο Θανάσης Ζαχαρίου είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες ζωγράφους, με πολλά έργα ζωγραφικής και ελαιογραφίες σε καμβά. Τα έργα του (κυρίως πορτραίτα, αγροτικές σκηνές, συνθέσεις και νεκρές φύσεις) χαρακτηρίζονται από τη «λεπτομέρεια του σχεδίου, την ακριβή παραστατικότητα και τη σωστή χρωματική αντίληψη». Η δουλειά του είναι γενικά δομημένη σε καλλιτεχνικές βάσεις φωτός και σχεδίου με πλούσια συγκίνηση και ευαισθησία.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.