, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποιοι… ακούγονται για υποψήφιοι βουλευτές σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης;

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης
Μπορεί η ψήφιση της πρόσφατης συµφωνίας της Ελλάδας µε τους δανειστές µας, να πήγε… τις βουλευτικές κάλπες πιο πίσω, αυτό δε σηµαίνει πως σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο δε γίνονται συζητήσεις. Ενδιαφέρον για συµµετοχή στις επόµενες βουλευτικές εκλογές υπάρχει και µάλιστα έντονο, σχετικές συζητήσεις διεξάγονται και συγκεκριµένοι υποψήφιοι… υποψήφιοι βουλευτές έχουν ξεκινήσει τη δική τους προεκλογική εκστρατεία.
Από τα κόµµατα που εκπροσωπούνται σήµερα στη Βουλή µεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζει κανείς στη Νέα Δηµοκρατία, αφού τα αυξηµένα ποσοστά που λαµβάνει το κόµµα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δηµοσκοπήσεις δηµιουργεί την αίσθηση πως θα είναι το πρώτο κόµµα όταν θα «στηθούν» οι κάλπες, κάτι που µεταφράζεται ως αύξηση της κοινοβουλευτικής παρουσίας της Νέας Δηµοκρατίας.
Ουρές στη ΝΔ Θεσσαλονίκης
Στη Μιχαήλ Καλού, εκεί όπου βρίσκονται τα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής Νέας Δηµοκρατίας νοµού Θεσσαλονίκης ακούγονται διάφορα ονόµατα ενώ οι καλά γνωρίζοντες µιλούν για «ουρές υποψηφίων». Σύµφωνα µε την Βίκυ Ευταξά, πρόεδρο του τοπικού κοµµατικού οργάνου, «το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ µεγάλο». «Είναι αρκετοί αυτοί που στέλνουν το βιογραφικό τους σηµείωµα προς αξιολόγηση. Ακόµα και άνθρωποι νέοι οι οποίοι προηγουµένως δεν είχαν καµία εµπλοκή µε τα κοινά και τα κοµµατικά δρώµενα θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές» λέει η κ. Ευταξά στην Karfitsa. Όπως υποστηρίζει η ίδια το ενδιαφέρον αναµένεται να αυξηθεί µετά τις γερµανικές εκλογές, καθώς εκτιµά ότι η πρόσφατη ψήφιση της συµφωνίας από τους βουλευτές της συµπολίτευσης δίνει χρόνο στη συγκυβέρνηση. «Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται απευθείας στα γραφεία µας και άλλοι που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους µέσω της ειδικής πλατφόρµας του Μητρώου της ΝΔ που τον τελευταίο καιρό ανανεώνεται» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύµφωνα πάλι µε πληροφορίες της Karfitsa µετά το καλοκαίρι σε ειδική εκδήλωση και παρουσία δηµοσιογράφων οι επικεφαλής της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ νοµού Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν τα στελέχη εκείνα που θα αφήσουν τα κόµµατά τους (για Ποτάµι και Ένωση Κεντρώων κάνουν λόγο οι κοµµατικοί παράγοντες) προκειµένου να προσχωρήσουν στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.
Δεδοµένη πρέπει να θεωρείται η συµµετοχή των περισσοτέρων υποψηφίων βουλευτών που συµµετείχαν στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο τον Σεπτέµβριο του 2015. Έτσι, στην Α’ Θεσσαλονίκης επικεφαλής του ψηφοδελτίου εκτιµάται πως θα είναι για ακόµα µια φορά ο Κώστας Καραµανλής, ο οποίος άλλωστε µε την πρόσφατη παρουσία του στο κατάµεστο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» σε εκδήλωση του Οικονοµικού Επιµελητηρίου Ελλάδας έδειξε για άλλη µια φορά πως είναι… εδώ. Δεδοµένες σύµφωνα µε τους κοµµατικούς παράγοντες για την Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες των εκλεγµένων βουλευτών Κώστα Γκιουλέκα, Σταύρου Καλαφάτη και Έλενας Ράπτη. Σίγουρη είναι και µια νέα υποψηφιότητητα του πρώην υπουργού Γιώργου Ορφανού αλλά και του Κώστα Κιλτίδη. Ο Στράτος Σιµόπουλος και ο Παναγιώτης Κοκκόρης δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους να είναι εκ νέου υποψήφιοι- πολλοί ισχυρίζονται πως ήδη έχουν ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία. Για την πρώτη Περιφέρεια ακούγονται επίσης τα ονόµατα των: Άννας Ευθυµίου, Αντώνη Σαµαρά, Βενιαµίν Καρακωστανογλου, Άννας Κουκουδέα, Μαρίας Προκοπίδου, Τζελίνας Μακραντωνάκη, Σύνθιας Σάπικα, Άντζελας Φίλου, Νίκου Χιονίδη και Θανάση Εξαδάκτυλου.
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Κωνσταντίνου Ζέρβα στο κοµµατικό επιτελείο υπάρχει η εκτίµηση πως έαν οι βουλευτικές εκλογές πραγµατοποιηθούν πριν τις δηµοτικές εκλογές του 2019 θα είναι και πάλι υποψήφιος. Σε διαφορετική περίπτωση πολλοί θεωρούν πως θα εξακολουθήσει να ασχολείται µε το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα χαρτιά του κρατά κλειστά µέχρι σήµερα και ο οικονοµολόγος Δηµήτρης Πανοζάχος.  Μια θέση στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της πρώτης περιφέρειας φέρεται να έχει εξασφαλίσει και η Βίκυ Νάκου λόγω προσωπικών σχέσεων µε τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακούγονται επίσης οι: Φάνης Ουγγρίνης, Δηµήτρης Μπουραζάνας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Μαρία Σπυράκη (ως προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη), Δηµήτρης Σταµάτης (ακούγεται και για υποψήφιος δήµαρχος Καλαµαριάς), Κατερίνα Σταµούλη, Δηµήτρης Κούβελας, Εφραίµ Κυριζίδης, Σωκράτης Δηµητριάδης κ.α.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εκλογική περιφέρεια του νοµού για τη Νέα Δηµοκρατία τα περιθώρια στενεύουν. Οι υποψήφιοι γνωρίζουν καλά πως τις δυο έδρες που διατηρεί το κόµµα παραδοσιακά στην περιοχή κατέχουν ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Καράογλου και ο Σάββας Αναστασιάδης. Και στη Β’ Θεσσαλονίκης το ενδιαφέρον πάντως παραµένει από πλευράς πρώην υποψηφίων βουλευτών του κόµµατος. Το πρώην «δεξί» χέρι του Αντώνη Σαµαρά, Δηµήτρης Βαρτζόπουλος εκτιµάται πως θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής. Υποψήφιος θα είναι και ο σηµερινός αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παππάς ως… προεδρικός της περιοχής, ενώ ήδη η πρώην αντιδήµαρχος του δήµου Πυλαίας Χορτιάτη, Ανατολή Κωνσταντινίδου, έχει ξεκινήσει άτυπα τη δική της προεκλογική εκστρατεία. Ενδιαφέρον αναµένεται να εκδηλώσουν και οι Βεζυρτζής Νίκος και Γιώργος Καγιάς που ήταν υποψήφιοι βουλευτές το 2015. Κάτι παρόµοιο ισχύει και για τους: Παναγιώτη Δαϊκούδη, Όλγα Δηµητριάδου, Κατερίνα Λυρούδη, Άννα Νικόλη. Για την ίδια περιφέρεια «παίζουν» επίσης οι: Κώστας Ευθυµίου (γαµπρός του πρώην υπουργού της ΝΔ, Γιώργου Σαλαγκούδη), Κώστας Γιουτίκας (σηµερινός αντιπεριφερειάρχης του Απόστολου Τζιτζικώστα), Πάρις Τσογκαρλίδης, Κώστας Φωτίου, Λάµπρος Καούδης, Γερακίνα Μπισµπινά και άλλοι.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Σε ό,τι αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ σύµφωνα µε κορυφαίο τοπικό στέλεχος του κυβερνώνοντος κόµµατος καµία συζήτηση επίσηµη δεν έχει γίνει µέχρι στιγµής. Στα «πηγαδάκια» ωστόσο ακούγονται τα ονόµατα των, Κατερίνας Νοτοπόλου, Γιάννη Μυλόπουλου, Έφης Αχτσιόγλου για την πρώτη περιφέρεια και του Απόστολου Αντωνούδη για τη Β’ Θεσσαλονίκης. Στο ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης όλα θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στην Β. Ηρακλείου δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο ο πρώην πρόεδρος του κόµµατος να µετακοµίσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Δεδοµένη θεωρείται µια νέα υποψηφιότητα του Αντώνη Σαουλίδη και του Νίκου Ξυλούρη. «Παίζουν» επίσης τα ονόµατα της Μαρίας Λυκουριώτη, Μιχάλη Πάππου, Παναγιώτη Τουχτσίδη, Κυριάκου Μερελή, Αλέξανδρου Παπουτσή και Ρόζας Εδιάρογλου. Σύµφωνα µε στελέχη του κόµµατος υπάρχει πιθανότητα η κ. Πένυ Δαλαµπούρα που µέχρι σήµερα διεκδικούσε κοµµατικές θέσεις στη Β’ Θεσσαλονίκης να µετακοµίσει στην πρώτη περιφέρεια. Σε ό,τι αφορά τη Β’ Περιφέρεια δεδοµένη είναι µια νέα υποψηφιότητα του εν ενεργεία βουλευτή Γιώργου Αρβανιτίδη. «Παίζουν» επίσης οι: Κούλα Γιαννακίδου, Έλενα Ρουσάκη, Παντελής Κουκουλεκίδης, Χρόνης Μακρίδης, Γιάννης Κυανίδης κ.α.
«Ηρεµία» σε Ποτάµι, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ
Για το «Ποτάµι» µετά και τις αποχωρήσεις στελεχών που υπήρξαν υποψήφιοι βουλευτές το Σεπτέµβριο του 2015 τα µόνα ονόµατα που «παίζουν» µέχρι στιγµής, σύµφωνα µε στέλεχος της Σεβαστουπόλεως, είναι για την Α’ Θεσσαλονίκης η Γιάννα Παναγοπούλου και η Νιόβη Παυλίδου και για τη Β’ Θεσσαλονίκης ο Νίκος Νυφούδης. Στην Ένωση Κεντρώων µαθαίνουµε πως ο πρόεδρος του κόµµατος Βασίλης Λεβέντης το τελευταίο διάστηµα όποτε επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη πραγµατοποιεί συναντήσεις µε προσωπικότητες προκειµένου να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Τα ονόµατα ωστόσο των συνοµιλητών του τα γνωρίζει µόνο ο ίδιος και θα τα ανακοινώσει όποτε το κρίνει σκόπιµο. Σε ΚΚΕ και Ανεξάρτητους Έλληνες οι υποψηφιότητες των επόµενων εθνικών εκλογών αναµένεται να αποφασιστούν στα αρµόδια κοµµατικά όργανα αντίστοιχα, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ονοµατολογία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.