Ορατός με... γυμνό μάτι θα είναι απόψε ο κομήτης STARRS! - Karfitsa.gr
Uncategorized

Ορατός με… γυμνό μάτι θα είναι απόψε ο κομήτης STARRS!

komitis1Κομήτης «φωτίζει» απόψε τον ουρανό της Ελλάδας. Ενας αναπάντεχος επισκέπτης ο οποίος ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους μόλις πριν από δύο χρόνια θα είναι απόψε ορατός με γυμνό μάτι από την Ελλάδα. Ο κομήτης Pan STARRS C/2011 L4 περνάει πολύ μακριά από τη Γη αλλά λόγω της φωτεινότητας του είναι ορατός εδώ και μερικές εβδομάδες.

Σήμερα το βράδυ,  μετά τη δύση του ηλίου θα φανεί πιο καθαρά από κάθε άλλη μέρα. Το σημείο της εμφάνισής του θα είναι στα δυτικά, πολύ κοντά στη σελήνη.

Ο κομήτης είναι ορατός στο νότιο ημισφαίριο εδώ και μερικές εβδομάδες. Ορατός με μικρά τηλεσκόπια θα είναι μέχρι τις αρχές του Απριλίου. Οπως επισημαίνει ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Διονύσης Σιμόπουλος, «η πιο κοντινή απόσταση από τον ήλιο ήταν περίπου τα 45 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Παρ’ όλα αυτά, αυτές τις ημέρες έχει την ίδια λάμψη με τον Σείριο».

Ο κομήτης ανακαλύφθηκε στις 6 Ιουνίου 2011 από το τηλεσκόπιο Pan STARRS1 το οποίο βρίσκεται στο όρος Haleakala στη Χαβάη. Ο C/2001 L4 είναι μη περιοδικός, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα εισέρχεται για πρώτη φορά στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα.

Σίγουρα πάντως αυτή θα είναι και η τελευταία φορά που θα περάσει τόσο κοντά από τη Γη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού η επόμενη επίσκεψή του υπολογίζεται ότι θα γίνει έπειτα από 106.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι η πορεία του στα σύνορα του ηλιακού συστήματος έχει ξεκινήσει πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Εθνος

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ