Ο Κώστας Χαΐτογλου θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης; - Karfitsa.gr
Uncategorized

Ο Κώστας Χαΐτογλου θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης;

Ο ισχυρός άνδρας του χαλβά

Της Χρύσας Κυριακού

Αν και ο Κώστας Χαΐτογλου φαίνεται να επιλέγει τη… γαλήνη του σπιτιού του, ο καλός του φίλος, Αντώνης Σαμαράς μάλλον έρχεται να του τη… χαλάσει, προορίζοντάς τον για διάδοχο του Δημήτρη Τσάμη. Τον τελευταίο καιρό οι φήμες για την προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη δίνουν και παίρνουν, με το όνομα του επιχειρηματία να έχει πέσει στο τραπέζι για τη θέση του νέου προέδρου, μετά την πρόθεση του Δημήτρη Τσάμη να αποχωρήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ επιθυμεί να τοποθετήσει στη θέση αυτή έναν επιχειρηματία, με τον Κώστα Χαΐτογλου να προηγείται των προτιμήσεων του πρωθυπουργού.

Οι δύο άνδρες διατηρούν σταθερή φιλία πολλών ετών. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δυο οικογένειες έκαναν μαζί διακοπές ενώ ο γνωστός επιχειρηματίας φιλοξένησε κατά καιρούς τον πρωθυπουργό στο σπίτι του στη Γαλήνη Ωραιοκάστρου. Πέρυσι, το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός κάλεσε τον καλό του φίλο σε ολιγοήμερες διακοπές στη γενέτειρα της συζύγου του, το Ναύπλιο ενώ τον περασμένο Ιανουάριο ο ο Αντώνης Σαμαράς παρευρέθηκε στον γάμο της κόρης του Κ. Χαΐτογλου.

Ποιος είναι ο στενός φίλος του Σαμαρά

«Άνθρωπος χαμηλών τόνων, φιλότιμος, εργατικός, με χιούμορ». Έτσι χαρακτηρίζουν τον επιχειρηματία Κώστα Χαΐτογλου αυτοί που τον ξέρουν καλά. Φίλοι, γνωστοί αλλά και εργαζόμενοι στην επιχείρηση, που διαθέτει με τον αδερφό του Αλέκο, μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον ισχυρό άνδρα του Μακεδονικού Χαλβά. Το όνομα του Κώστα Χαΐτογλου έγινε ιδιαίτερα γνωστό μετά την απαγωγή του αδερφού του Αλέκου το 1995 αλλά και την ενασχόλησή του με τον μπασκετικό Ηρακλή, ωστόσο η φιλία του με τον πρωθυπουργό και οι φήμες για την προεδρία της ΝΔ Θεσσαλονίκης τον έχουν κάνει πρόσωπο των ημερών για την τοπική ΝΔ.

Ο Ηρακλής και η λίστα Λαγκάρντ

Η αγάπη του Κώστα Χαΐτογλου για το μπάσκετ και την ομάδα του Ηρακλή τον οδήγησε στην απόφαση να αναλάβει τα ηνία της ομάδας, ως πρόεδρος της ΚΑΕ το χρονικό διάστημα 1993-1995. Μάλιστα πρόσφατα το όνομα του κ. Χαΐτογλου ως πρώην προέδρου του μπασκετικού Ηρακλή βρέθηκε στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Στα 2.059 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ, όπως τουλάχιστον τη δημοσιεύει το περιοδικό HOT DOC εμφανίζονται μόνο δύο ανθρώπων από τον χώρο του αθλητισμού, αυτό της παλαίμαχου πρωταθλήτριας του τένις Αγγελικής Κανελλοπούλου και του πρώην προέδρου της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή Κώστα Χαΐτογλου.

Τα δημοσιεύματα και η οικονομική κρίση

Η επιχείρηση των Κώστα και Αλέξανδρου Χαΐτογλου, που ιδρύθηκε το 1924, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων στη Θεσσαλονίκη. Με έδρα της το Καλοχώρι, η επιχείρηση των Χαΐτογλου καταλαμβάνει έκταση 170.000 και απασχολεί περισσότερα από 400 άτομα προσωπικό. Ο Κώστας Χαΐτογλου διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους περισσότερους εργαζόμενους στην επιχείρηση. «Οι περισσότεροι εργάζονται στην επιχείρηση για πολλά χρόνια και έχει χτιστεί μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των ιδιοκτητών και των εργαζομένων» είπε στην «Κ» υπάλληλος επί πολλά χρόνια στην επιχείρηση του ισχυρού άνδρα του Μακεδονικού Χαλβά.

Πριν λίγο καιρό διάφορα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για προβλήματα ρευστότητας στην επιχείρηση, τα οποία, όπως αναφερόταν, άρχισαν να εμφανίζονται από την περίοδο των μνημονίων και εκδηλώθηκαν τον τελευταίο χρόνο και με τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μεγαλύτερος πιστωτής της επιχείρησης η Εθνική Τράπεζα αναζητεί αγοραστή, λόγω του υψηλού δανεισμού της επιχείρησης. «Η οικογένεια Χαΐτογλου, που γνωρίζει την εταιρεία και την δραστηριότητά της καλύτερα από τον καθένα, ήρθε σε διαπραγματεύσεις με ένα μεγάλο επενδυτικό fund του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα από τα δυο μεγαλύτερα private equity funds που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Αφρική, με έδρα το Κάιρο, το οποίο έχει ήδη εξαγοράσει τη μεγαλύτερη ομοειδή εταιρεία στην Αίγυπτο και επιδιώκει την επίτευξη συνεργιών στην προμήθεια πρώτης ύλης (σουσάμι), στην παραγωγή τυποποιημένου χαλβά αλλά και στο διεθνές δίκτυο πελατών (Ευρώπη, Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες)», αναφερόταν μεταξύ άλλων. Δημοσιεύματα τα οποία διέψευσε άμεσα η οικογένεια Χαΐτογλου. Σε δηλώσεις του ο Κ. Χαΐτογλου είχε υποστηρίξει ότι «η πολιτική της εταιρείας μας ήταν και είναι να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας». «Εξυπηρετούμε τις δανειακές υποχρεώσεις μας και, ναι, υπάρχει καθυστέρηση περίπου ενάμισι μηνός στις καταβολές των μισθών, αλλά λειτουργούμε σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τις επιχειρήσεις», συμπλήρωσε.

Η απαγωγή του αδερφού του

Το 1995 η απαγωγή του αδερφού του Αλέκου, συγκλόνισε την οικογένεια. Ο επιχειρηματίας απήχθη στις 15 Δεκεμβρίου 1995 από την περιοχή της Γαλήνης Ωραιοκάστρου, την ώρα που πήγαινε να παραλάβει το παιδί του από το σχολείο. Η απαγωγή του Αλέκου Χαΐτογλου ήταν σε γνώση της αστυνομίας, η οποία δεν κινήθηκε για τον εντοπισμό των δραστών όσο διαρκούσε η περιπέτεια, έπειτα από παράκληση της οικογένειάς του, η οποία κατέβαλε τελικά ως λύτρα 260.000.000 δραχμές για την απελευθέρωσή του. Αυτοί που βρίσκονταν την περίοδο εκείνη κοντά στην οικογένεια λένε ότι η ψυχραιμία που επέδειξε ο Κ. Χαΐτογλου συνέβαλε κατά πολύ στην απελευθέρωση του αδελφού του χωρίς να συμβεί κάποιο απρόοπτο.

Η ζωή του στο Ωραιόκαστρο

Η έπαυλη του Κ. Χαΐτογλου στο Ωραιόκαστρο

Τα τελευταία χρόνια ο Κώστας Χαϊτογλου ζει σε μια έπαυλη στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, στο ίδιο οικόπεδο όπου υπάρχουν τα σπίτια του πατέρα του και του αδελφού του, Αλέκου. Ο επιχειρηματίας ωστόσο δεν κυκλοφορεί πολύ συχνά στην περιοχή, επιλέγοντας εξόδους κυρίως στο κέντρο της πόλης, αλλά και στο Πανόραμα όπου ζουν πολλοί φίλοι του. Μια από τις ελάχιστες εξόδους του στο Ωραιόκαστρο είναι η μηνιαία επίσκεψή του σε ένα από τα κουρεία της περιοχής. Μιλώντας στην «Κ» πελάτες του κουρείου έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο ευχάριστο, με το καλαμπούρι του, απλό και συζητήσιμο. «Μπορεί να μην πολυκυκλοφορεί στην περιοχή, ωστόσο είναι πολύ ευγενικός μαζί μας. Δεν είναι από αυτούς που θα σηκώσουν ψηλά τη μύτη και δεν θα σου πουν ούτε καλημέρα», μας είπαν.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ