Ο Μακρόν, η «νέα Ευρώπη» και η Ελλάδα - Karfitsa.gr
Αρθρογράφοι Του Νίκου Καραμανλή

Ο Μακρόν, η «νέα Ευρώπη» και η Ελλάδα

Του Νίκου Καραμανλή

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι ικανοποιημένη από την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στη χώρα μας. Ο Εμανουέλ Μακρόν, από την Πνύκα και σε τηλεοπτικό κάδρο που θα ζήλευε, σίγουρα, ο Ομπάμα, μίλησε για όλα όσα θα ήθελαν οι Έλληνες και η ελληνική κυβέρνηση να ακούσουν.

Όλοι διαπίστωσαν μια σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και στον Αλέξη Τσίπρα. «Μόνο μία κοινωνική Ευρώπη μπορεί να γίνει η Ευρώπη του μέλλοντος, που θα προσφέρει προοπτική στους νέους ανθρώπους», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, που γνωρίζει πολύ καλά από επικοινωνία, επιβεβαιώνοντας τον Έλληνα οικοδεσπότη του, τον «αριστερό» πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, Ελλάδα και Γαλλία οραματίζονται μία Ευρώπη με στοιχεία ομοσπονδιακής συγκρότησης, όπως η θέσπιση ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, αλλά και υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να διασφαλιστεί μία ελάχιστη κοινωνική συνοχή στο πλαίσιο της ΕΕ.

Επίσης, ο υψηλός προσκεκλημένος μίλησε για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα, χωρίς νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και για την οριστική λύση ή, μάλλον, υπέρβαση της ελληνικής κρίσης.

Και είπε και άλλα πολλά… Για το ότι «πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα. Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί που τα είπαν», τόνισε με έμφαση. «Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και δέκα χρόνια; Λιτότητα και ανεργία», συνέχισε ο κ. Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι «τους είχαμε υποσχεθεί πως θα ζήσουν εξίσου καλά και στην Ελλάδα και όχι μόνο αν φύγουν στη Γερμανία, στη Γαλλία». Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποτυχία της Ευρώπης είναι μία αποτυχία της Δημοκρατίας.

Όλα αυτά σκόρπισαν χαμόγελα και ικανοποίηση στην κυβέρνηση. Το Μαξίμου απέσπασε από τον Γάλλο πρόεδρο ό,τι ακριβώς προσδοκούσε, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής: «Ψήφο» εμπιστοσύνης για τη δυνατότητα της Ελλάδας να βγει πραγματικά από την ύφεση, στήριξη στο θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους και αυστηρό μήνυμα στη Λαγκάρντ, να σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα με τις εμμονές του Τόμσεν και της Βελκουλέσκου…

Οι εκτιμήσεις του ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και οι δηλώσεις του για την αντιμετώπιση της «μαζικής ανεργίας» ήχησαν καλά στα αυτιά μας. Αλλά πώς θα γίνει αυτό; Μάλλον όπως κάνει και ο ίδιος στη Γαλλία, που έχει ένα από τα πιο σκληρά συστήματα εργασιακών σχέσεων. Με αναμόρφωση της αγοράς εργασίας. Αυστηρά, ανώτατα όρια στις αποζημιώσεις, που θα διευκολύνουν τις απολύσεις, απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενίσχυση των κλαδικών και επιχειρησιακών διαπραγματεύσεων σε βάρος των συλλογικών, αλλά και έμφαση στις ατομικές συμβάσεις. Δηλαδή με… «δεξιές» μεταρρυθμίσεις!

Όσο για το σχέδιό του για την Ευρώπη, ας μη γελιόμαστε… Αυτό θα εφαρμοστεί με τους όρους της Γερμανίας και μόνο με τις «ισορροπίες» της Γαλλίας

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ