Ο Στουρνάρας ψάχνει περικοπές 11,7 δισ. ευρώ - Karfitsa.gr
Οικονομία

Ο Στουρνάρας ψάχνει περικοπές 11,7 δισ. ευρώ

Διαδοχικές συναντήσεις με το σύνολο των εμπλεκομένων υπουργών, θα έχει σήμερα το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Στόχος είναι, μετά και τις δύο συσκέψεις την προηγούμενη εβδομάδα – η μια σε υπουργικό επίπεδο και η άλλη σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων-, να οριστικοποιηθούν οι πηγές, από τις οποίες θα περικοπούν δαπάνες 11,7 [...]

Διαδοχικές συναντήσεις με το σύνολο των εμπλεκομένων υπουργών, θα έχει σήμερα το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Στόχος είναι, μετά και τις δύο συσκέψεις την προηγούμενη εβδομάδα – η μια σε υπουργικό επίπεδο και η άλλη σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων-, να οριστικοποιηθούν οι πηγές, από τις οποίες θα περικοπούν δαπάνες 11,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013- 2014.
Τα μέτρα που θα επιλεγούν, μαζί με τις παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τον εφετινό προϋπολογισμό που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο, θα τεθούν την προσεχή Τετάρτη υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το βάρος για τις περικοπές των δαπανών θα δοθεί στα υπουργεία Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παράγοντες της κυβέρνησης αναφέρουν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ για το υπουργείο Εργασίας και θα ανέλθει στα 2,1 δισ. ευρώ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ήδη, ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δις. ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, υπάρχει και η πρόταση του ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η οποία, όπως αναφέρεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ’ ύψος».
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ζητήσει να καταργηθεί η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και να δίδεται μόνον ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σύμφωνα, εξάλλου, με άλλα στοιχεία, οι κοινωνικές δαπάνες (ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνικά επιδόματα, κ.λπ.) έχουν ανέλθει στο 7,9% του ΑΕΠ το 2011 από 3% του ΑΕΠ το 2001.
 Η άνοδος αυτή αντιπροσωπεύει το 84% της συνολικής αύξησης των πρωτογενών δαπανών στη συγκεκριμένη περίοδο και, ως εκ τούτου σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περικοπών.
Στον αντίποδα, σε επίπεδο μισθών και συντάξεων το σχετικό κονδύλι έχει αυξηθεί λιγότερο από μια μονάδα, στο 9,8% του ΑΕΠ το 2011 από 9% του ΑΕΠ το 2001.
Οπότε, για να περιοριστεί περαιτέρω η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου και να υπάρξουν περικοπές μεγάλης έκτασης, πρέπει να συγχωνευθούν και να καταργηθούν φορείς, να μειωθεί ο αριθμός του προσωπικού και να αναδιαρθρωθούν εκ των βάθρων οι υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης, αλλά και των ΟΤΑ.
Το «πακέτο» των μέτρων πρέπει να είναι έτοιμο στο σύνολό του έως τις 24 Ιουλίου, οπότε αρχίζει η διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα επιτύχουν μια επιμήκυνση κατά δύο χρόνια, ώστε να υπάρξει τελικά ένα σχέδιο περικοπών τετραετούς διάρκειας (2013- 2016) και όχι διετούς διάρκειας (2013- 2014), το οποίο και θα προκαλέσει μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις.
Πηγή ΑΠΕ
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ