Ο εισαγγελέας ψάχνει να βρει τι… «βρωμάει» - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Ο εισαγγελέας ψάχνει να βρει τι… «βρωμάει»

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διαβιβάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση αναφορικά με τους διαγωνισμούς στον τομέα καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να γίνει περεταίρω έρευνα. Ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε μέσα στην περασμένη εβδομάδα, να ασκηθούν ποινικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα απιστίας, κατά παντός υπευθύνου, ύστερα από πόρισμα που συνέταξαν επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Εισαγγελέας Διαφθοράς αποφάνθηκε ότι τα αδικήματα τα οποία ερευνώνται είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Η υπόθεση πέρασε στα χέρια του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρο Τσόγκα, ο οποίος και την «χρέωσε» σε Εισαγγελέα ποινικής δίωξης. Θα γίνει εκ νέου προκαταρκτική εξέταση (σε διάστημα περίπου ενός μήνα) και στη συνέχεια η υπόθεση θα καταλήξει σε κάποιον αντιεισαγγελέα. Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε και τον ίδιο τον δήμο και τη διοίκηση Μπουτάρη, ο οποίος διενήργησε ΕΔΕ για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών, από την οποία φέρεται ότι προέκυψε αμέλεια σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων. Στο επίκεντρο των οικονομικών επιθεωρητών βρέθηκαν πέντε δημόσιοι τακτικοί διαγωνισμοί που διενεργήθηκαν κατά τα έτη 2014-15. Προηγήθηκε αναφορά εκπροσώπων εταιρειών που κατήγγειλαν τον αποκλεισμό τους από διαγωνισμούς, κατονομάζοντας -παράλληλα- συγκεκριμένη εταιρεία, την οποία χαρακτήρισαν ως… «ευνοημένη». Οι διαγωνισμοί φαίνεται ότι αφορούσαν: την προμήθεια 961 κάδων απορριμμάτων (προϋπολογισμού 240.000 ευρώ), την επισκευή κοντέινερ και τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων (προϋπολογισμού 224.000 ευρώ), τις εργασίες τακτικής συντήρησης (εξοπλισμός κ.ά.), τις επισκευές οχημάτων και μηχανημάτων (ύψους 4 εκατ. ευρώ) και την προμήθεια ανοικτών σκαφών και απορριμματοκιβωτίων (κόστους 135.000 ευρώ). Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν έχει κληθεί και δεν έχει επίσημη ενημέρωση από τον εισαγγελέα διαφθοράς, δε θα προβεί σε καμία δήλωση.

«Πρέπει να δώσουν εξηγήσεις»

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα KARFITSA, η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου υπογράμμισε ότι: «νιώθω μεγάλη θλίψη γιατί η πόλη της Θεσσαλονίκης αξίζει κάτι καλύτερο και δε μπορεί μετά τη μαύρη περίοδο Παπαγεωργόπουλου να έχουμε πάλι κάποια πιθανά δείγματα κακής διοίκησης. Το 2010 η “Πρωτοβουλία” είχε δώσει ελπίδα στη Θεσσαλονίκη και είχε υποσχεθεί κυρίως δύο πράγματα, καθαρή πόλη και διαφανή διοίκηση. Στη δεύτερη θητεία λοιπόν, ούτε στο πρώτο ούτε και στο δεύτερο φαίνεται να υπάρχουν δείγματα επιτυχίας». Η ίδια ξεκαθάρισε ότι: «για τις συγκεκριμένες διώξεις που έκανε ο εισαγγελέας, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο, όπου τα λάθη ήταν προφανή. Όπως για παράδειγμα για τους ανοιχτούς κάδους – κόστισε 4.500 ευρώ ο ένας, ενώ σε άλλο δήμο στοίχισε 1.500 ευρώ ο ένας- όπου οι παρατυπίες ήταν προφανείς. Είναι γεγονός πως υπάρχουν προβλήματα. Είναι παράλειψης, κακοδιαχείρισης, λάθους, ηθελημένα προβλήματα… αυτό δε μπορώ να το κρίνω εγώ, είναι θέμα της δικαιοσύνης. Κάποιοι όμως έχουν ευθύνες για την κακή διαχείριση». Η κ. Καλφακάκου συνέχισε λέγοντας ότι: «είναι δεδομένο πως αυτοί που έκαναν το λάθος είναι οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Πού οφείλεται το λάθος και τι έκταση έχει αυτό, είναι θέμα του εισαγγελέα. Οπωσδήποτε ο εισαγγελέας διαφθοράς έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση, όταν βλέπει πως κάποια πράγματα δεν είναι σύμφωνα με τον νόμο -και την ηθική θα συμπλήρωνα- πρέπει να μην παραβλέπονται και να διερευνώνται». Από την δημοτική παράταξη «Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη, με αφορμή την άσκηση δίωξης για το θέμα των διαγωνισμών της Υπηρεσίας Καθαριότητας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Το θέμα των διαγωνισμών της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης αποκτά ακόμη πιο σοβαρές διαστάσεις. Η παράταξή μας από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει την υπόθεση και είχε αναδείξει το θέμα, μετά από σοβαρό και συστηματικό έλεγχο. Παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, επισημαίνοντας την ανάγκη περεταίρω διερεύνησης. Επισήμανση που έγινε με κάθε θεσμικό τρόπο, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. Αποδείξαμε, έτσι, ότι και σε αυτήν την υπόθεση, ασκούμε υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση. Αναμένουμε τις εξελίξεις έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Κωνσταντινίδης, σημείωσε ότι: «αναφορικά με το ποινικό σκέλος, πρέπει να αφήσουμε τον δικαστή και τους εισαγγελείς να κάνουνε τη δουλειά τους. Από τη στιγμή που ασκήθηκε ποινική δίωξη, θα ακολουθήσει το στάδιο των προσφυγών ενάντια στα κλητήρια, θα γίνει ακροατήριο και η δικαστική έρευνα θα δείξει τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης». Ο κ. Κωνσταντινίδης συμπλήρωσε πως: «κατά τη γνώμη μας ασφαλώς υπάρχουν πολύ σοβαρές πολιτικές ευθύνες της διοίκησης Μπουτάρη. Ο ίδιος ο δήμαρχος υπερασπίστηκε αυτές τις διαδικασίες, απέναντι σε κάθε αιτίαση που έγινε (σκοπιμότητας- στο γιατί να πάμε σε ιδιώτες, αλλά και ως προς τη διαδικασία). Από αυτή την άποψη λοιπόν, σαφώς και συνιστά μία ρωγμή στο προφίλ τους και πρέπει να δώσουν εξηγήσεις». Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών» Μάκης Στεργίου τόνισε ότι: «κατά τη δική μου άποψη, δεν υπάρχει θέμα διαφθοράς. Θεωρώ πως πρόκειται για αναπόδεικτες υπόνοιες. Δε θα έπρεπε να υπάρχει παρέμβαση του εισαγγελέα για αυτό το θέμα».

Περιμένοντας τις εξελίξεις…

«Αυτή τη στιγμή περιμένουμε την εισαγγελία να βγάλει το πόρισμά της. Δε μπορούμε να προβούμε σε συμπεράσματα. Βεβαίως όμως, βλέπουμε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο “βασίλειο”  του κ. Μπουτάρη και αυτό πρέπει να ελεγχθεί. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου έχουμε διακρίνει την αλαζονεία από τη συγκεκριμένη παράταξη και την έχουμε επισημάνει», σημείωσε η αρχηγός της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση – Οικολογία Αλληλεγγύη Πολιτισμός» Μόνικα Αϊβάζογλου. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Κωνσταντής Σεβρής, δήλωσε ότι: «η διοίκηση του δήμου είχε τη δυνατότητα όλο το προηγούμενο διάστημα να «καυχιέται» για την άριστη και διαφανή οικονομική της διαχείριση. Για την ακρίβεια αποτελούσε τον «πολιορκητικό κριό» της «Πρωτοβουλίας» στις προεκλογικές αναμετρήσεις.  Ενώ περιοδικά συνέκρινε σκόπιμα τη σημερινή λειτουργία της με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, αξιοποιώντας το ηθικό της πλεονέκτημα, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Σήμερα βρισκόμαστε ξανά από την αρχή. Οι νομικές υπηρεσίες «ξεσκονίζουν» ξανά τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου, δείχνοντας πως το παρελθόν μόνο διδακτικά δε λειτούργησε. Το μόνο βέβαιο; Πως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης μόνο ζημιωμένοι βγαίνουν από μια πιθανή επανάληψη ενός παρόμοιου σεναρίου».

«Σύντομα θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την καθαριότητα»

«Το ζήτημα το δικό μας ήταν να ενισχυθεί ο στόλος των οχημάτων, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Δε γνωρίζω κατά πόσο είναι βάσιμες οι πληροφορίες που έχει ο εισαγγελέας και μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη, κρατάω τις επιφυλάξεις μου και για τους υπηρεσιακούς και για τους αιρετούς. Έχουν ακουστεί πολλά, παρόλα αυτά η δική μου θέση καθώς και των υπόλοιπων εργαζομένων, είναι πως αν υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν», λέει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιαννόπουλος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος τονίζει πως: «είμαστε με την πλευρά των εργαζομένων. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα πράξουμε. Δε μπορούμε να προδικάσουμε την απόφαση του εισαγγελέα, όμως είμαστε σίγουροι πως οι συνάδελφοι δεν έχουν καμία σχέση, επίσης δε γνωρίζουμε τι ακριβώς αναφέρει το πόρισμα. Όμως προσωπικά θα προτείνω στον κ. Μπουτάρη οι εργαζόμενοι να μη συμμετέχουν και στις επιτροπές. Πρέπει να γίνει μία ανεξάρτητη, μόνιμη επιτροπή αξιολόγησης. Ορίζονται άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, υποχρεούνται όμως να συμμετέχουν στις επιτροπές διότι διαφορετικά θα τους επιβληθούν κυρώσεις. Πρόκειται για μία χρόνια ιστορία». Μάλιστα ο κ. Ξανθόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι: «σε λίγο θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον τομέα της καθαριότητας. Δεν προχωράει καμία προμήθεια, κοντεύουμε να μείνουμε χωρίς σακούλες και σκούπες. Ποιος θα διακινδυνέψει να υπογράψει τις προμήθειες όταν ορίζεται σε μία επιτροπή χωρίς να γνωρίζει το αντικείμενο;».

O πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος δήλωσε στην KARFITSA ότι: «ότι έχω να πω για τα ζητήματα που αφορούν στο δήμο, τα εκθέτω εντός της δημοτικής ομάδας γιατί θεωρώ ότι πρωτίστως εκεί πρέπει να τίθενται όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διοίκηση και τις πράξεις της. Έχω θέσει αρκετές φορές, με δημόσιες παρεμβάσεις μου στο δημοτικό συμβούλιο, ζητήματα που αφορούν στο δήμο. Τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στον τομέα της καθαριότητας, έχουν τεθεί πολλές φορές και από τη συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση. Ο Εισαγγελέας Διαφθοράς ζήτησε την άσκηση διώξεων για συγκεκριμένες πράξεις. Αυτό σημαίνει πως όλοι μας πρέπει να αναμένουμε τη δικαστική εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Εάν υπάρχουν πράγματι κάποιοι οι οποίοι δε διαχειρίστηκαν ορθώς τη δημόσια περιουσία, πρέπει να απονεμηθεί η δικαιοσύνη. Εφόσον υπάρχουν πολιτικές ευθύνες- υπό την έννοια πως κάποιοι ασκούν διοίκηση έχοντας πολιτική ευθύνη- πρέπει οι ίδιοι να αναλογιστούν τι πρέπει να πράξουν».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ