Ο καλλιτέχνης από τη Θεσσαλονίκη που ζωγράφισε με το... στόμα μπροστά στον Παυλόπουλο! - Karfitsa.gr
Karfitsomata Slider Κοσμικά

Ο καλλιτέχνης από τη Θεσσαλονίκη που ζωγράφισε με το… στόμα μπροστά στον Παυλόπουλο!

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης μιλά στο karfitsa.gr για το έργο του

του Βαγγέλη Στολάκη

Το όνομά του είναι Τριαντάφυλλος Ηλιάδης με καταγωγή από την Ξάνθη που ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Ηλικίας 67 ετών που ζωγραφίζει από τα επτά του και έχει επιμεληθεί περισσότερους από χίλιους πίνακες. Για το έργο του έχει βραβευτεί από φορείς, σωματεία, την Πολιτεία, ενώ πρόσφατα συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης είναι ένας καλλιτέχνης που εδώ και εξήντα χρόνια ζωγραφίζει με το στόμα! Το γεγονός ότι γεννήθηκε με αναπηρία στα χέρια και τα πόδια δεν του στέρησε την χαρά να… δημιουργήσει. Όπως λέει στην KARFITSA χαρακτηριστικά «όταν υπάρχει θέληση όλα τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν».

Γεννήθηκε το 1950 στον Πετεινό Ξάνθης, από γονείς αγρότες. Από πολύ μικρός ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Μάλιστα περνά σχεδόν όλη του την μέρα πάνω από έναν καμβά και με ένα πινέλο στο στόμα. Όπως σχολιάζει αφιερώνει στη ζωγραφική περίπου 15 ώρες καθημερινά, ενώ εμπνέεται από την φύση (που δεν του φέρθηκε και τόσο καλά).

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης έχει κάνει  πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και διακρίνεται για το έργο του, ενώ έχει βραβευτεί και από την Ακαδημία Αθηνών. Μεταξύ άλλων έχει βραβευτεί από δεκάδες πολιτιστικούς συλλόγους, δήμους, εκπροσώπους του στρατού, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ανθρώπους της Τέχνης και των Τεχνών.

«Οι δυσκολίες ήταν σημαντικότατες όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά πιστεύω ότι όταν η φύση σε φρενάρει σε κάποια σημεία πρέπει να προσπαθούμε εάν έχουμε νου καθαρό να αξιοποιήσουμε ότι άλλο μένει γερό. Αυτό έκανα εγώ. Ο άνθρωπος μπορεί να κατορθώσει τα πάντα αρκεί να υπάρχει θέληση, υπομονή και επιμονή. Όλα τότε μπορούν να γίνουν πράξη» αναφέρει χαρακτηριστικά στην KARFITSA ο κ. Ηλιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ωραιότερο σχόλιο που του έχουν κάνει ήταν σε ένα βιβλίο εντυπώσεων επισκεπτών που είχαν γράψει –στο πλαίσιο μιας έκθεσης που φιλοξενήθηκαν έργα του ιδίου αλλά και του πασίγνωστου ανάπηρου ζωγράφου Τουλούζ Λωτρέκ- «ποιος Τουλούζ και ποιος Λωτρέκ. Τριαντάφυλλος Ηλιάδης».

Από πού εμπνέεται όμως; «Από τη φύση πρωτίστως» απαντά. Και συνεχίζει: «τώρα τελευταία όμως ζωγραφίζω επαγγελματίες παλαιών επαγγελμάτων». Ο ίδιος δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση ενός πίνακα.

Ο κ. Ηλιάδης είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες. «Μου λένε ότι πάνω από όλα στη ζωή μας είναι ο πατέρας μας. Αυτό μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω» καταλήγει  ο κ. Ηλιάδης.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ